En İyi Sözel Bölümleri 2022

En iyi sözel bölümleri güncel listesini sizler için oluşturduk. Bu listede ataması olan öğretmenlikler ve kısa tanıtımları bulunuyor.

Kıymetli ziyaretçiler, sizler de kabul edersiniz ki en şanssız alan sözel bölümüdür. Sözel çıkışlı bir adayın tercih edebileceği en iyi  bölüm aşağıda da sıraladığımız öğretmenlik bölümlerinden biri olacaktır. Halbuki diğer alanlara baktığımızda, özellikle sayısal alan için o kadar çeşitlilik var ki... Hatta Türkiye’de eğitimi verilen en iyi üniversite bölümlerinin belki de %80’den fazlası sayısal puan türü ile öğrenci alımı yapmaktadır. Sözel bölümler arasında ataması olan bölümler genellikle öğretmenlik bölümleridir.
en iyi 4 yıllık bölümler
En İyi Sözel Bölümleri

Sizler için ataması olan öğretmenlik branşlarını, yani en iyi 4 yıllık sözel bölümleri derledik. Sizler de kendiniz için ayrıntılı bir araştırma yaparak bu bölümlerden sizin için en mantıklı olanı veya olanları tercih edebilirsiniz. Bu sözel bölümler, aynı zamanda YÖK Atlas verilerine göre en çok ilgi duyulan, yani incelenen bölümlerdir.


Ataması İyi Olan Sözel Bölümleri

Aşağıdaki sıralama, atama kolaylığının yanı sıra kişisel bilgi ve tecrübelerimizden yararlanılarak da yapılmıştır. Bu nedenle ilk sıradaki bölüm en iyi bölümdür şeklinde kesin bir hükmümüz yoktur. Bu, biraz da sizin ilgi alanlarınıza göre değişmektedir. Şimdi en iyi sözel bölümleri nelerdir göz atalım:

UYARI: Öğretmenlik bölümleri için başarı sırası barajı bulunmaktadır. Herhangi bir öğretmenlik bölümünü tercih edebilmeniz için ilgili puan türünde ilk 300 bin kişi arasında olmanız gerekir.

1- Türkçe Öğretmenliği

Türkçe öğretmenliğini ilk sıraya aldık; zira gerçekten de öğretmenlik branşları arasında en çok tutulan branşların başında gelmektedir. Aynı zamanda Türkçe öğretmenliği, YÖK atlas verilerine göre bütün üniversite bölümleri arasında en çok incelenen ilk yirminin arasında yer almaktadır. KPSS atama puanları da çok yüksek değildir. Elbette ki rakiplerinizi eleyip atanabilmeniz için de KPSS’ye ciddi bir şekilde hazırlanmalı ve sözlü sınavda da başarılı olmalısınız.

Türkçe Öğretmenliği mezunları yalnızca ortaokulların 5, 6, 7 ve 8. Sınıflarının Türkçe derslerine girerler. Liselere öğretmen olarak atanamazlar. Ancak herhangi bir ortaokul kurumunda çalışan bir Türkçe öğretmeni, ihtiyaç halinde, bulunduğu il veya ilçenin herhangi bir lisesinde Dil ve Anlatım gibi derslerini okutmak üzere görevlendirilebilir. Ortaokul 5 ve 6. Sınıflarda altışar; 7 ve 8. sınıflarda ise beşer Türkçe dersi vardır. Ders sayısının fazla olması, Türkçe öğretmenlerinin ek ders almasını da kolaylaştırır.

Dilerseniz biraz da maaş konusuna değinelim. Ama önceden söyleyelim, maş hakkında söylediklerimiz diğer öğretmenlik branşları için de geçerlidir. Kısacası, göreve yeni başlayan tüm öğretmenlere, branşa bakılmaksızın aynı maaş verilir. Maaşın daha düşük veya yüksek olmasına etki eden şey ise alınan ek ders sayısıdır. Tabii başka etmenler de var, değineceğiz.

Göreve yeni başlayan bir Türkçe öğretmeninin maaşı 4 bin lira civarındadır. Bu taban maaş olduğu için herkeste eşittir. Maaş dışında, öğretmenler fazladan girdikleri her ders için ek ders ücreti alır. Türkçe öğretmenlerinin maaş karşılığı girdiği ders sayısı 15’tir. Bir Türkçe öğretmeni haftada en fazla 30 saat derse girebilir. 30 saat dersin 15’i maaş karşılığı sayılırken, geri kalanı ek ders olarak ödenir. Ek ders ücreti ise günümüzde ders başına 16-18 lira arasıdır. Ancak haftada 15 saat ek ders alan öğretmenler olduğu gibi, hiç alamayanlar da mevcuttur.

Ayrıntılı bilgi için Türkçe Öğretmenliği Bölümü >>>

2- Özel Eğitim Öğretmenliği

Listemizin ikinci sırasında özel eğitim öğretmenliği var. Özel eğitim öğretmenleri; normal öğrencilerden ruhsal, zihinsel veya fiziksel olarak farklı ola öğrencileri eğiten öğretmenlerdir. Burada asıl amaç, o çocukları sınavlara hazırlamak değil, hayat hazırlamaktır. Bu öğrencilerin, kendileri gibi çocuklarla zaman geçirmesini, sosyalleşmesini sağlamaktır.

Özel eğitim öğretmenliği de çokça ilgi görev bölümlerden biridir. Birçok öğretmenlik branşına nazaran atamaları da kolaydır. Bu öğretmenlik mezunları da tıpkı diğer branş öğretmenleri gibi KPSS’de ve sözlü sınavda başarılı olmalıdır.

Ayrıntılı bilgi için Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü >>>

3- Okul Öncesi Öğretmenliği

Okul Öncesi Öğretmenliği de ataması en kolay olan branşlardan biridir. Bölümü başarı ile bitirip KPSS ve sözlü sınavda başarılı olanlar anaokullarına veya ilkokul kademelerinin ana sınıflarına atanırlar. Okul öncesi öğretmenlerinin ek dersi sabittir. Haftada 30 saat derse girmiş sayılırlar. Bu 30 saatin 18’i maş karşılığıdır. Geriye kalan 12 saat için ise ek ders ödemesi yapılmaktadır. Okul öncesi öğretmenleri okul nöbeti tutmazlar ve teneffüse de çıkamazlar, bunu da belirtelim.

Ayrıntılı bilgi için Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü >>>

4- Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programının amacı, ortaokullarda Sosyal Bilgiler dersini okutacak öğretmenler yetiştirmektir. Bu branş öğretmenleri; Sosyal Bilgiler dersinin yanı sıra Medya Okuryazarlığı, Düşünme Eğitimi gibi seçmeli dersleri de okutabilir. Maaş ve ek ders ödemeleri diğer branşlar ile aynıdır. Bu bölümü tercih etmek için de ilk 300 bin kişi arasında olmanız gerekiyor.

Ayrıntılı bilgi için Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü >>>

5- İlahiyat

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği, ataması en kolay olan öğretmenlik bölümü sayılır. Her öğretmenlik atamasında en büyük kontenjan bu branşa verilmektedir. Eskiden, İlahiyat mezunlarından formasyon alanlar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanabiliyordu. Ancak artık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümü, öğrenci alımını durdurduğundan tüm İlahiyat mezunları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanabiliyor. İlahiyat mezunları ayrıca memur statüsünde de Diyanet İşleri Başkanlığına atanabiliyor.

Ayrıntılı bilgi için İlahiyat Bölümü >>>

6- İslami Bilimler

İlahiyat ile aynı haklara sahip olmakla birlikte, üniversite adayları tarafından pek bilinmeyen bir bölümdür. Bu nedenle ilk yıllarda tercih eden sayısı az olduğu için düşük taban puanlarla bölüme yerleşmek gayet kolaydı. Şimdi, artık bilinen bir bölüm haline geldiği için taban puanlar yükselmeye başladı.
İslami Bilimler mezunları da tıpkı İlahiyat mezunları gibi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanabiliyor.

Ayrıntılı bilgi için İslami İlimler Bölümü >>>

7- Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

Eskiden Edebiyat öğretmenliğini kazanmak, Türkçe öğretmenliğini kazanmaktan çok daha zordu. Şimdi ise Türkçe öğretmenliği taban puanları daha yüksek. Türk Dili ve Edebiyat öğretmenliği mezunlarının sayısı çok daha yüksek olduğu için atama konusunda problemler yaşamak muhtemeldir. Edebiyat öğretmenleri liselerde Türk Dili ve Edebiyatı, Dil ve Anlatım ve alanla ilgili bazı seçmeli dersleri okutmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Edebiyat Öğretmenliği Bölümü >>>

8- Coğrafya Öğretmenliği

Branş bazında en çok ilgi gören, sevilen öğretmenlik bölümlerinden biridir. Ama atama puanları konusunda çok da şanslı değildir. Bölüme daha çok sözelciler yerleştiği için KPSS öğretmenlik atamalarında oluşan taban puanlar düşüktür. Bunun sebebi de mezunların matematik yapamadıkları için düşük puan almalarıdır.

Ayrıntılı bilgi için Coğrafya Öğretmenliği Bölümü >>>

9- Tarih Öğretmenliği

Tarih öğretmenliği, liselerde Tarih dersine girebilecek öğretmenler yetiştirir. KPSS ile devlet okullarına atanabilmeniz için 80 üzerinde puanlar almanız gerekir. Kamuya atanma açısından sözel bölümler arasında en iyiler arasına girmeyi hak eden bir bölüm sayılır.

Ayrıntılı bilgi için Tarih Öğretmenliği Bölümü >>>

10- Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün kamu kurumlarına ataması yok. Ancak halk arasında bu bölümden mezun olanların çok yüksek kazançlar sağladığı veya yüksek maaş aldığı gibi bir kanı vardır. Bu yüzden olsa gerek bölüm en çok araştırılan sözel bölümler arasında yer almaktadır. Bu kanının kısmen doğruluk payı da vardır. İyi işletmelerde gerçekten yüksek kazançla çalışanları mevcuttur. Ama yine de bölümü tercih etmeden önce iyi bir şekilde araştırmanızı ve mümkünse bölüm mezunlarına ulaşmanızı kesinlikle öneririz.

Ayrıntılı bilgi için Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü >>>


SON SÖZLER

Değerli adaylar, üniversite tercihlerinizi yaparken üniversite seçiminden çok bölüm seçimi yapmanızı öneririz. Örneğin küçük bir ilde bulunan bir üniversitenin Türkçe Öğretmenliği bölümünü okumakla, Türkiye'nin en iyi üniversitelerinin birinde Türkçe öğretmenliği okumak arasında, devlete atanma açısından, hiçbir fark yoktur. Ancak özel sektöre bağlı bölümlerde hangi üniversitede okuduğunuzun önemi olabiliyor. Örneğin Boğaziçi Üniversitesinin herhangi bir bölümünde okuyan biri kolay kolay boşta kalmaz, özel sektör tarafından bir şekilde sahiplenilir. Hayalinizdeki bölümü kazanmanız dileğiyle...

YORUMLAR

BLOGGER: 9
  1. 1980 li yillarda Cografya Esit agirlik(TM) ile ogrenci alan bir bolumdu.Dogrusu budur.mesela Kartografya dersini sozel ogrencisinin yapmasi mumkun degildir.Klimatoloji dersini anlamasi icin biraz Fen derslerini bilmesi gerekir.Cografya dersine tarih muamelesi yapmak tam anlami ile serefsizliktir.Anladigim kadari ile uc bes vatan haini memleketin kilit noktalarini ele gecirmisler.Kisa bir sure once cografya nin adini degistirme girisiminde bulu dular.Sozel ogrencileri ile bu bolumde basari olmaz.Nevsehir den Ardahan a bu akademisyenlerle bir yere varamazsiniz.Kazim Karabekir Egitim Mezunu adamlari Erzurum Teknik Universitesine hoca yapmis dangalaklar.Neden ODDTU,iTU degil.Allah askina Kazim Karabekir Egitim mezunun yeri mi orasi.Fen-Edebiyat ve Teknik Universitelerde Egitim Mezunlarinin ne isi var.Bu ulkenin insanlarinin akli ile alay mi ediyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Liyakat kavramının geçersiz hale gelmesinden bu yana çok zaman geçti hocam. Birinin bir yere atanması için o alanın uzmanı olup olmadığına bakılmıyor ne yazık ki. Adamını bulan, hiç yürütemeyeceği bir işe yerleşiveriyor. Haklısınız, en iyi sözel bölümlerin başlarında gelen coğrafya eşitağırlık alanına daha yakın. Ama coğrafya öğretmenliğinin sözel ile almasında da bir sakınca görmüyorum ben; zira liselerde verilen coğrafya konuları, bir sözelcinin de hakim olabileceği konular. Bu durumda "Coğrafya"nın TM ile "Coğrafya Öğretmenliği"nin ise sözel ile alım yapması daha yerinde olurdu. En mantıklısı ise her iki bölüme de hem TM hem de SÖZ puan türü ile yerleşme imkanının verilmesidir sanırım.

      Sil
  2. Radyo televizyon ve sinema bölümü nasıl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne konuşuyonuz anlamadımda

      Sil
    2. Gerçekten ya bu Radyo televizyon ve sinema bölümü içinde bunların arasına giremez mi yaa

      Sil
  3. Merhaba ben sözelden sınava gircem ama öğrtemen olmak istemiyorum radiyo sinema okumak istemiyorum galiba iletşim kalıyor geriye ama hangsin seçicem belimyorum

    YanıtlaSil
  4. Ataması en kolay bölümler listeniz bu mu gerçekten

    YanıtlaSil
  5. En iyi mi gerçekten bunlar

    YanıtlaSil
  6. En iyi mi gerçekten bunlar

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: En İyi Sözel Bölümleri 2022
En İyi Sözel Bölümleri 2022
En iyi sözel bölümleri güncel listesini sizler için oluşturduk. Bu listede ataması olan öğretmenlikler ve kısa tanıtımları bulunuyor.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQx7awp6vqxCEUttPbtBfA_l1P19jFE04KLfFyaOHM94HZEhEwWw2shMBwO8HPGG-wCpljsKf1SwAC40VH6io3Vo7a237GztGmUyjBArgFnuLfAlZjnIqk_bdQEzQJPfo4tcH91wIElB4C/s320/en-iyi-sozel-bolumleri.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQx7awp6vqxCEUttPbtBfA_l1P19jFE04KLfFyaOHM94HZEhEwWw2shMBwO8HPGG-wCpljsKf1SwAC40VH6io3Vo7a237GztGmUyjBArgFnuLfAlZjnIqk_bdQEzQJPfo4tcH91wIElB4C/s72-c/en-iyi-sozel-bolumleri.png
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/05/en-iyi-sozel-bolumleri-2020.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/05/en-iyi-sozel-bolumleri-2020.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content