Sosyal Hizmet bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizi...
Sosyal Hizmet bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Sosyal Hizmet bölümü var. Aşağıda sırasıyla Sosyal Hizmet bölümü nedir, puan türü nedir, Sosyal Hizmet bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Sosyal Hizmet bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Sosyal yönden bireylerin rollerini ve genel olarak refahını arttırmak için toplumu oluşturan birey, aile, grup, topluluk vb. kapsayan akademik bir disiplindir. Sorun içinde olan bireylerin, kendilerine verilen veya sahip oldukları imkanları en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olan bir bölümdür. Her bireyin potansiyelini tam olarak geliştirmeyi sağlamayı amaç edinen bir bölümdür.
Sosyal Hizmet Bölümü Nedir?
Sosyal Hizmet bölümü; ekonomik, sosyal ve kültürel yönden sıkıntı içinde bulunan kişi, grup ve topluluklara sorunlarını tanıyıp çözümlemelerinde sahip oldukları olanakları kullanma ve çevredeki olanakları araştırma ve yararlanma konusunda yardımcı olan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Sosyal Hizmet Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Sosyal Hizmet için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Sosyal Hizmet, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Sosyal Hizmet baraj puanı da 180 puandır.
Sosyal Hizmet Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Sosyal Hizmet mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Sosyal Hizmet mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Aile Araştırma Kurumu
2- Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri
3- Belediyeler
4- Cezaevleri
5- Çocuk Esirgeme Kurumları
6- Devlet Planlama Teşkilatı
7- Devlet, Üniversite ve Özel Hastaneler
8- Ergen Danışma Merkezleri
9- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Merkezleri
10- Huzurevleri
11- İl Göç İdaresi
12- Kreş, Gündüz Bakımevi ve Çocuk Yuvaları
13- Mesleki Eğitim Merkezleri
14- Özel Eğitim Kuruluşları
15- Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri
16- Rehberlik Araştırma Merkezleri
17- Sevgi Evleri
18- Sığınma Evleri
19- Sivil Toplum Örgütleri
20- Sosyal Güvenlik Kurumu
21- Sosyal Yardım Birimleri
22- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
23- Türkiye İş Kurumu
Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının merkez, taşra örgütü ve kuruluşları olmak üzere, Sağlık Bakanlığına bağlı tüm kurumlarda, Adalet Bakanlığına bağlı Adalet Teşkilatı ile Ceza İnfaz Kurumlarında, Özel Eğitim Merkezlerinde, Gençlik Merkezlerinde, Sosyal Güvenlik Kurumunda, Sivil Toplum Örgütlerinde, Yükseköğretim Kurumlarında vb. görev yapabilmektedirler.
Ayrıca kendilerine ait meslekleri ile ilgili iş yeri açıp danışmanlık yapabilecekleri gibi Koruyucu Aile Hizmetleri, Aile Danışma Merkezleri, Yaşlı Bakım ve Huzurevleri, Sakatların Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Toplum Merkezleri, Sosyal Yardım Birimlerinde sosyal hizmet uzmanı olarak görev alacak şekilde yetişmektedirler.
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Sosyal Hizmet bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine de başvuruda bulunabilir. Lisans eğitimini tamamlayan kişiler üniversitelerde çalışmak isterlerse araştırma görevlisi sınavında başarılı olmaları gerekir. Bu şekilde göreve başlayan kişiler doktora derecesi aldıktan ve gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak meslekte ilerleyebilirler.
Sosyal Hizmet Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Sosyal Hizmet mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Sosyal Hizmet mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Gelişmede geri kalmış kırsal alanlarda ve gecekondu bölgelerinde insanların ihtiyaçlarını saptar ve karşılanması için gerekli girişimlerde bulunur.
2- Kimsesiz çocukların koruyucu ailelere veya yetiştirme yurtlarına yönlendirilmesini sağlar, durumlarını izler.
3- Sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde bulunan yaşlıların huzurevlerine yerleştirilmesi, bakımının sağlanması için gereken çalışmaları yürütür.
4- Yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan kişi veya ailelere, para, gıda, giyim yardımı yapmak amacı ile gerekli hizmetleri geliştirir, bu hizmetlerin uygulanması için kaynak sağlamaya çalışır.
Sosyal Hizmet Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Sosyal Hizmet çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Sosyal Hizmet okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Sosyal çalışmacılar genellikle büro ortamında çalışırlar. Zaman zaman sıkıntı içindeki insanların ikametgahında görüşme yapabilirler. Sosyal çalışmacılar birinci derecede sıkıntı içindeki insanlarla iletişim halindedirler.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Büro malzemeleri
2- Kırtasiye malzemeleri
Sosyal Hizmet Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Sosyal Hizmet maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Sosyal Hizmet maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Sosyal Hizmet Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Sosyal Hizmet bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Sosyal Hizmet bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Sosyal Hizmet dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Sosyal Hizmet Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Sosyal Hizmete Giriş
- Sosyal Hizmetlerde Araştırma Yöntemleri
- Felsefe
- Sosyoloji
- Psikoloji
- Sosyal Politika
- Sosyal Hizmet Kuramları
- Aile ve Çocukla Sosyal Hizmet
- Engellilerle Sosyal Hizmet
- Sosyal Antropoloji
- Temel Sağlık Hizmetleri
- Türkiye’nin Toplumsal Yapısı
- İstatistik
- Temel Bakım Hizmetleri
- Sosyal Psikoloji
- Sosyal Hizmet Mevzuatı
- Halka İlişkiler
- Meslek Etiği
- Sosyal Hizmet Uygulamaları
- Sosyal Hizmet Ortamlarında İnceleme
- Kamu Yönetimi
- Sosyal Sorunlar
- Sosyal Hizmette Rapor Yazma İlke ve Teknikleri
Sosyal Hizmet Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Sosyal Hizmet KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Sosyal Hizmet bölümüne son beş yılda toplam 2811 kontenjan verilmiş ve mezunlar 84 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Sosyal Hizmet Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Sosyal Hizmet tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Başkalarının duygularını anlayabilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- İnsanların refahına ilgi duymalı.
5- Kendini tanımalı ve kendiyle barışık
olmalı.
6- Sorumluluk üstlenme ve yerine getirme konusunda özenli ve titiz olmalı.
7- Gözlem, analiz ve sentez yeteneğine sahip olmalı.
8- Sevgi, saygı ve hoşgörüye sahip olup ilişkilerine yansıtabilmeli.
9- Dinleme ve etkili bir iletişim becerilerine sahip olmalı.
10- Yaşadığı toplumu ve insanını tanımalı.
11- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip
olmalı.
12- Kişisel ve toplumsal sorunlara derin ilgi duymalı.
13- Konuşma ve ikna kabiliyeti olmalı.
14- Liderlik özelliklerine sahip olmalı.
15- Planlı çalışmayı bilmeli.
Sosyal Hizmet Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Sosyal Hizmet yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Sosyal Hizmet nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Sosyal Hizmet iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR