Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Turizm İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ya...

Turizm İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Turizm İşletmeciliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Turizm İşletmeciliği bölümü nedir, puan türü nedir, Turizm İşletmeciliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Turizm İşletmeciliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Turizm İşletmeciliği bölümü; turizm işletmelerinin gereksinim duyduğu yabancı dil bilen, temel işletmecilik bilgilerine ve turizm bilgisine hâkim, yöneticiliğin gerektirdiği iletişim becerilerine, vizyona ve etik bilincine sahip, insan ilişkilerinde başarılı, teorik bilgisini kolaylıkla uygulamada kullanabilen, işletmecilik sorunlarına çözüm getirmede analitik düşünebilen, üreten ve sorgulayan turizm sektöründe görev alacak, konusunda uzmanlaşmış, İngilizcenin yanı sıra ikinci bir yabancı dil bilen, uluslararası düzeyde yenilikleri takip edecek turizm yöneticilerini yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Turizm İşletmeciliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Turizm İşletmeciliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Turizm İşletmeciliği, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Turizm İşletmeciliği baraj puanı da 180 puandır.

 

Turizm İşletmeciliği nedir
Turizm İşletmeciliği

Turizm İşletmeciliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Turizm İşletmeciliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Turizm İşletmeciliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

1- Kültür ve Turizm Bakanlığı

2- Moteller

3- Oteller

4- Seyahat Şirketleri

5- Tatil Köyleri

6- Turizm Organizatörlüğü Şirketleri

Bölüm mezunları; turizm sektörünün farklı alanlarında iş bulma imkanına sahiptirler. Ulaştırma şirketlerinde, özellikle havayolları (kabin memurluğu, yer hostesliği) ve deniz işletmelerinde (kruvaziyer gemilerde), uluslararası zincir otellerde, tur operatörleri ve acentelerde çalışabilirler.

Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin (Ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde, seyahat acentalarında, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanağı vardır.

 

Turizm İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Turizm İşletmeciliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Turizm İşletmeciliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- İşletmede konuk olanların kimlik bilgilerini kolluk kuvvetlerine iletir.

2- İşletmede yemek saatlerini düzenler.

3- İşletmenin temizliği ve düzeninden sorumludur.

4- Müşterilerin ihtiyaçlarını belirler ve bu ihtiyaçları yerine getirmek için gerekeni yapar.

5- Rezervasyon işlemlerini gerçekleştirir.

 

Turizm İşletmeciliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Turizm İşletmeciliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Turizm İşletmeciliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Turizm İşletmeciliği mezunları; genellikle kapalı, temiz, bol ışıklı, klimalı çağdaş görünümlü işletmelerde çalışırlar. Yerli ve yabancı turistlere hizmet sunarlar. Meslektaşları, diğer çalışanlar, işveren ve müşterilerle iletişim halinde çalışırlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Diğer büro malzemeleri

3- Faks, teleks, telefon vb. iletişim araçları

4- Hesap makinesi

5- Yasal mevzuat ve uygulama dokümanları

6- Yiyecek ve içecek servis araç ve gereçleri

 

Turizm İşletmeciliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Turizm İşletmeciliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Turizm İşletmeciliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Turizm İşletmeciliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Turizm İşletmeciliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Turizm İşletmeciliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Turizm İşletmeciliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Turizm İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Ağırlama Endüstrisine Giriş
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Destinasyon Pazarlama
  5. Destinasyon Pazarlaması
  6. Dünya Coğrafyası
  7. Ekonomi, İşletme Yönetiminin Prensipleri
  8. Finansal Muhasebe
  9. Hukuka Giriş
  10. İletişim Becerileri
  11. İngilizce
  12. İnsan Kaynakları Yönetimi
  13. İş Hukuku
  14. İşletme Finansmanı
  15. İşletme Hukuku
  16. İstatistik
  17. Maliyet ve Yönetim Muhasebesi
  18. Matematik
  19. Örgüt ve Yönetim
  20. Otel Yönetimi
  21. Pazarlama İlkeleri
  22. Restoran Yönetimi
  23. Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörlüğü
  24. Sosyal Psikoloji
  25. Sosyoloji
  26. Turizm Coğrafyası
  27. Turizm Hukuku
  28. Turizm Planlaması
  29. Turizm ve Seyahat Endüstrisine Giriş
  30. Turizm ve Toplum
  31. Turizmde Toplam Kalite Yönetimi
  32. Türk Dili
  33. Türkiye Ekonomisinin Yapısı
  34. Yiyecek-İçecek İşletmeleri Yönetimi

 

Turizm İşletmeciliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Turizm İşletmeciliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Turizm İşletmeciliği bölümüne son beş yılda toplam 40 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Turizm İşletmeciliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Turizm İşletmeciliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Genel ekonomi ve ticaret konularına ilgi duymalı.

4- İnsanları ikna edebilme yeteneğine sahip olmalı.

5- İnsanlarla iletişim konusunda çok iyi olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Tertipli ve düzenli olmalı.

9- Yabancı dil öğrenmeye istekli olmalı.

 

Turizm İşletmeciliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Turizm İşletmeciliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

''Turizm sektörünün iş ortamları eğlencelidir. Her alanda olduğu gibi kendinizi geliştirmeden hiç bir yere varamazsınız. İnsanlarla ilişkileri kuvvetli olan, diksiyonu düzgün, hem sıcakkanlı hem soğukkanlı olmasını bilen, yabancı dil öğrenmeye meyilli insanlar bu bölümü tercih edebilir.

Bu sektör de iş imkanları oldukça fazla. Burada en önemlisi dil öğrenmek. İngilizceyi saymazsak, artı dil öğrenmek size her zaman avantaj sağlayacaktır. Yanı sıra kendinizi geliştirmiş olabilmeniz, dünya kültürüne hakim olmanız sizin lehinize olacaktır. İş imkanları konusunda bir sıkıntı çekebileceğinizi sanmam, çünkü dediğim gibi aklınıza gelemeyecek kadar fazla iş imkanı vardır. Ancak beklentinizin ne olduğuna bağlı.''

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Turizm İşletmeciliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Turizm İşletmeciliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. dile ağırlık verin dil herşey demek bu bölümde diğer dersler hallediliyo ama dil için pratik yapın bol bol yoksa siliniyo ve mümkünse okurken bi otelde işe girip kendinizi geliştirmeye bakın geliştirirseniz kendinizi önü açık daha çok deneyim aranıyor şimdiden herkese başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjROqKNKOZOMIeUsEmTdLTYIXqUpvSJNJ6JFbET7GF3oBzInErDNYzMVYW3_7_2hliC9JKJLfaMYZRibxGvwXfspr2-XiGYar1xKGz9Zjyb9ODNWJKgMtZT4VXI1eET_q3SoXZTlgNVdpyJ/s16000/turizm-isletmeciligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjROqKNKOZOMIeUsEmTdLTYIXqUpvSJNJ6JFbET7GF3oBzInErDNYzMVYW3_7_2hliC9JKJLfaMYZRibxGvwXfspr2-XiGYar1xKGz9Zjyb9ODNWJKgMtZT4VXI1eET_q3SoXZTlgNVdpyJ/s72-c/turizm-isletmeciligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/turizm-isletmeciligi-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/turizm-isletmeciligi-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content