Turizm İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ya...
Turizm İşletmeciliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Turizm İşletmeciliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Turizm İşletmeciliği bölümü nedir, puan türü nedir, Turizm İşletmeciliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Turizm İşletmeciliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Turizm İşletmeciliği Bölümü Nedir?
Turizm İşletmeciliği bölümü; turizm işletmelerinin gereksinim duyduğu yabancı dil bilen, temel işletmecilik bilgilerine ve turizm bilgisine hâkim, yöneticiliğin gerektirdiği iletişim becerilerine, vizyona ve etik bilincine sahip, insan ilişkilerinde başarılı, teorik bilgisini kolaylıkla uygulamada kullanabilen, işletmecilik sorunlarına çözüm getirmede analitik düşünebilen, üreten ve sorgulayan turizm sektöründe görev alacak, konusunda uzmanlaşmış, İngilizcenin yanı sıra ikinci bir yabancı dil bilen, uluslararası düzeyde yenilikleri takip edecek turizm yöneticilerini yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Turizm İşletmeciliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Turizm İşletmeciliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Turizm İşletmeciliği, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Turizm İşletmeciliği baraj puanı da 180 puandır.
Turizm İşletmeciliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Turizm İşletmeciliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Turizm İşletmeciliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Kültür ve Turizm Bakanlığı
2- Moteller
3- Oteller
4- Seyahat Şirketleri
5- Tatil Köyleri
6- Turizm Organizatörlüğü Şirketleri
Bölüm mezunları; turizm sektörünün farklı alanlarında iş bulma imkanına sahiptirler. Ulaştırma şirketlerinde, özellikle havayolları (kabin memurluğu, yer hostesliği) ve deniz işletmelerinde (kruvaziyer gemilerde), uluslararası zincir otellerde, tur operatörleri ve acentelerde çalışabilirler.
Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin (Ön büro, kat hizmetleri, mutfak, servis, bar, satın alma, pazarlama ve satış, insan kaynakları vb departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde, seyahat acentalarında, rezervasyon, operasyon, biletleme, muhasebe vb. departmanlarında, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir. Kamu sektöründe Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışma olanağı vardır.
Turizm İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Turizm İşletmeciliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Turizm İşletmeciliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- İşletmede konuk olanların kimlik bilgilerini kolluk kuvvetlerine iletir.
2- İşletmede yemek saatlerini düzenler.
3- İşletmenin temizliği ve düzeninden sorumludur.
4- Müşterilerin ihtiyaçlarını belirler ve bu ihtiyaçları yerine getirmek için gerekeni yapar.
5- Rezervasyon işlemlerini gerçekleştirir.
Turizm İşletmeciliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Turizm İşletmeciliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Turizm İşletmeciliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Turizm İşletmeciliği mezunları; genellikle kapalı, temiz, bol ışıklı, klimalı çağdaş görünümlü işletmelerde çalışırlar. Yerli ve yabancı turistlere hizmet sunarlar. Meslektaşları, diğer çalışanlar, işveren ve müşterilerle iletişim halinde çalışırlar.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar
2- Diğer büro malzemeleri
3- Faks, teleks, telefon vb. iletişim araçları
4- Hesap makinesi
5- Yasal mevzuat ve uygulama dokümanları
6- Yiyecek ve içecek servis araç ve gereçleri
Turizm İşletmeciliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Turizm İşletmeciliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Turizm İşletmeciliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Turizm İşletmeciliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Turizm İşletmeciliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Turizm İşletmeciliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Turizm İşletmeciliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Turizm İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Ağırlama Endüstrisine Giriş
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Destinasyon Pazarlama
- Destinasyon Pazarlaması
- Dünya Coğrafyası
- Ekonomi, İşletme Yönetiminin Prensipleri
- Finansal Muhasebe
- Hukuka Giriş
- İletişim Becerileri
- İngilizce
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İş Hukuku
- İşletme Finansmanı
- İşletme Hukuku
- İstatistik
- Maliyet ve Yönetim Muhasebesi
- Matematik
- Örgüt ve Yönetim
- Otel Yönetimi
- Pazarlama İlkeleri
- Restoran Yönetimi
- Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörlüğü
- Sosyal Psikoloji
- Sosyoloji
- Turizm Coğrafyası
- Turizm Hukuku
- Turizm Planlaması
- Turizm ve Seyahat Endüstrisine Giriş
- Turizm ve Toplum
- Turizmde Toplam Kalite Yönetimi
- Türk Dili
- Türkiye Ekonomisinin Yapısı
- Yiyecek-İçecek İşletmeleri Yönetimi
Turizm İşletmeciliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Turizm İşletmeciliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Turizm İşletmeciliği bölümüne son beş yılda toplam 40 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Turizm İşletmeciliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Turizm İşletmeciliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Genel ekonomi ve ticaret konularına ilgi duymalı.
4- İnsanları ikna edebilme yeteneğine sahip olmalı.
5- İnsanlarla iletişim konusunda çok iyi olmalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Tertipli ve düzenli olmalı.
9- Yabancı dil öğrenmeye istekli olmalı.
Turizm İşletmeciliği Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Turizm İşletmeciliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
''Turizm sektörünün iş ortamları eğlencelidir. Her alanda olduğu gibi kendinizi geliştirmeden hiç bir yere varamazsınız. İnsanlarla ilişkileri kuvvetli olan, diksiyonu düzgün, hem sıcakkanlı hem soğukkanlı olmasını bilen, yabancı dil öğrenmeye meyilli insanlar bu bölümü tercih edebilir.
Bu sektör de iş imkanları oldukça fazla. Burada en önemlisi dil öğrenmek. İngilizceyi saymazsak, artı dil öğrenmek size her zaman avantaj sağlayacaktır. Yanı sıra kendinizi geliştirmiş olabilmeniz, dünya kültürüne hakim olmanız sizin lehinize olacaktır. İş imkanları konusunda bir sıkıntı çekebileceğinizi sanmam, çünkü dediğim gibi aklınıza gelemeyecek kadar fazla iş imkanı vardır. Ancak beklentinizin ne olduğuna bağlı.''
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Turizm İşletmeciliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Turizm İşletmeciliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
dile ağırlık verin dil herşey demek bu bölümde diğer dersler hallediliyo ama dil için pratik yapın bol bol yoksa siliniyo ve mümkünse okurken bi otelde işe girip kendinizi geliştirmeye bakın geliştirirseniz kendinizi önü açık daha çok deneyim aranıyor şimdiden herkese başarılar dilerim.
YanıtlaSil