Turizm Rehberliği Bölümü Nedir? İş İmkanları ve Maaşları

Turizm Rehberliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı ...

Turizm Rehberliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Turizm Rehberliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Turizm Rehberliği bölümü nedir, puan türü nedir, Turizm Rehberliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Turizm Rehberliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Turizm Rehberliği bölümünün amacı, bilimsel ve kaliteli bir eğitim öğretim sağlamak suretiyle turizm sektörü için nitelikli turist rehberleri yetiştirmektir. Bu program sayesinde istikrarlı olarak büyüyen turizm sektörü için iyi derecede yabancı dil bilen, Türkiye’yi tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla en iyi şekilde tanıyan, iyi insan ilişkileri kurabilen, analitik düşünebilen, sorun çözme, yönetim ve organizasyon bilgisi ve yeteneği gelişmiş, hoşgörü, nezaket, saygı, dürüstlük gibi temel değerlere sahip, liderlik ve temsil yeteneği olan nitelikli turist rehberleri ve yönetici adayları yetiştirilmesi mümkün olacaktır.

Tarih, kültür ve doğa güzelliklerini iç içe yaşandığı ülkemiz, bu özelliklerini günümüze kadar devam ettirebilmiş ve geleceğe de bu özelliklerini taşıyabilecek dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biridir. Özellikle ülkemizde dört mevsimin tüm özellikleri yaşanabildiğinden turistler için Türkiye cazibe haline gelmektedir. Yeşil ormanları, kayak sporuna elverişli karlı dağları, temiz denizleri, kumsalları, kaplıcaları, konuksever insan dokusu ve dünyanın üç en ünlü mutfağından birine sahip olması bakımından da turizm için ayrıcalıklı bir ülke olmaktayız.

 

Turizm Rehberliği Bölümü Nedir?

Turizm Rehberliği bölümü; Türkiye’nin doğal, tarihi ve kültürel çekicilikleri hakkındaki bilgili, etik değerlere saygılı, yorumlama, iletişim ve hizmet sunum yeteneklerine sahip turistlerin ziyaretlerini tur programında yazılanın ötesinde gerçek bir deneyime dönüştürebilen turist rehberleri yetiştirmek amacıyla hizmet veren bir lisans bölümüdür.

 

Turizm Rehberliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Turizm Rehberliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Turizm Rehberliği, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Turizm Rehberliği baraj puanı da 180 puandır.

 

Turizm Rehberliği nedir
Turizm Rehberliği

Turizm Rehberliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Turizm Rehberliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Turizm Rehberliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Turizm Firmaları

2- Oteller

3- Havayolu Şirketleri

4- Üniversiteler

5- Uluslararası Ticari İşletmeler

 

Turizm rehberliğinden mezun öğrenciler, ülkesel turist rehberi olarak Türkiye'nin her bölgesinde bağımlı ya da bağımsız olarak çalışabilirler. Seyahat acentelerinin tüm bölümlerinde iş gören ve yönetici konumunda görev alabilirler. Kültür ve Turizm Bakanlığı kadrolarında, turizm bürolarında veya müzelerde çalışabilirler. Havayollarında operasyon ve bilet satış bölümlerinde görev alabildikleri gibi kendi alanları ile ilgili iş yeri de açabilirler. Diğer tüm turizm işletmelerinde de (konaklama işletmeleri, yiyecek ve içecek işletmeleri, rekreasyon işletmeleri) çalışabilmektedirler. Aynı zamanda lisans düzeyinde Turizm Rehberliği lisans bölümünden mezun olan öğrenciler Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı ve farklı anabilim dallarında lisansüstü programlara devam ederek kadrolarda da kariyer fırsatlarına sahiptirler.

 

Turizm Rehberliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Turizm Rehberliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Turizm Rehberliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Gidilecek şehir, ülke ile ilgili misafirlere tanıtıcı bilgiler vermek.

2- Hazırlanan seyahat dokümanlarını misafirlere iletmek.

3- İlk intiba önemli olduğundan misafirlerle iyi iletişim kurmak.

4- Misafirlerin tur araçlarına binip binmediğini kontrol etmek ve sayım yapmak.

5- Otogarda, havaalanında ya da tur acente şirketlerinin önünde tura katılacak misafirleri karşılamak.

6- Seyahat aracı uçaksa check-in işlemlerinde misafirlere aracılık etmek.

7- Seyahat sırasında mümkün olduğu kadar turdan ayrılmadan hareket etmek.

8- Tur bitiminde misafirlerin kendi istekleri doğrultusunda gezmeleri için onlara zaman vermek.

9- Uçağın ya da tur otobüsünün kalkış saati, biniş kapısı gibi detaylarını misafirlerle paylaşmak.

 

Turizm Rehberliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Turizm Rehberliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Turizm Rehberliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Turizm Rehberliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Turizm Rehberliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Turizm Rehberliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Turizm Rehberliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Turizm Rehberliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Anadolu Antik Kentleri
  2. Anadolu Demografisi ve Etnografisi
  3. Anadolu Uygarlıkları
  4. Arkeolojiye Giriş
  5. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  6. Bilgisayar Teknolojileri
  7. Davranış Bilimleri
  8. Dinler Tarihi
  9. Dünya Uygarlık Tarihi
  10. Genel Ekonomi
  11. Genel İşletme
  12. Halkla İlişkiler
  13. Hukuka Giriş
  14. İkonografi
  15. İngilizce
  16. İnsan Kaynakları Yönetimi
  17. İşletme Matematiği
  18. İstatistik
  19. Konaklama İşletmeleri
  20. Kültür ve Turizm
  21. Özel İlgi Turizmi
  22. Pazarlama İlkeleri
  23. Rekreasyona Giriş
  24. Sağlık Tedbirleri ve İlk Yardım
  25. Sanat Eserleri
  26. Sanat Tarihi
  27. Seyahat Acenteciliği ve Tur Operatörlüğü
  28. Temel Muhasebe İlkeleri
  29. Tur Planlaması ve Yönetimi
  30. Turizm Coğrafyası
  31. Turizm Pazarlaması
  32. Turizm Rehberliğine Giriş
  33. Turizme Giriş
  34. Türk Dili
  35. Türk Mutfak Kültürü
  36. Türk Müzeleri
  37. Türk ve Anadolu Mitolojisi
  38. Türkiye Flora ve Faunası
  39. Yiyecek İçecek Hizmetlerine Giriş
  40. Yönetim ve Organizasyon
  41. Yunan Roma Mitolojisi

 

Turizm Rehberliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Turizm Rehberliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Turizm Rehberliği bölümüne son beş yılda toplam 50 kontenjan verilmiş ve mezunlar 78 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Turizm Rehberliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Turizm Rehberliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bedence sağlam olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Genel kültür bilgisi yüksek olmalı.

5- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Lider ruhlu olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Sevecen ve anlayışlı olmalı.

10- Sözel iletişim becerisi yüksek olmalı.

11- Tarih alanına ilgi duymalı ve bu alanda başarılı olmalı.

12- Yabancı dil öğrenmeye istek duymalı.

 

Turizm Rehberliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Turizm Rehberliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Turizm Rehberliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Turizm Rehberliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Turizm Rehberliği Bölümü Nedir? İş İmkanları ve Maaşları
Turizm Rehberliği Bölümü Nedir? İş İmkanları ve Maaşları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD9vDrMmXWCcwx6ZKBfTaU2CJ6FPOM26-r2N7_6E2679EDis4QKY81bB23ez9pC8nJJjUrvgKQ7F2JZu40-NAcPJHxfcqGKH6eip3TtBgJrsOz-PnoO4PvvCJfQp3VzslIprR4za483dHE/s16000/turizm-rehberligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD9vDrMmXWCcwx6ZKBfTaU2CJ6FPOM26-r2N7_6E2679EDis4QKY81bB23ez9pC8nJJjUrvgKQ7F2JZu40-NAcPJHxfcqGKH6eip3TtBgJrsOz-PnoO4PvvCJfQp3VzslIprR4za483dHE/s72-c/turizm-rehberligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/11/turizm-rehberligi-bolumu-nedir-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/11/turizm-rehberligi-bolumu-nedir-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content