Japon Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız...
Japon Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Japon Dili ve Edebiyatı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Japon Dili ve Edebiyatı bölümü nedir, puan türü nedir, Japon Dili ve Edebiyatı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Japon Dili ve Edebiyatı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Japon Dili ve Edebiyatı bölümünde Japon dilinin özellikleri, Japon kültürü ve edebiyatı Japon dilinin diğer dillerle ortak yönleri okutulmaktadır. Son yıllarda Türkiye’de ilgi görmeye başlayan Japon Dili ve Edebiyatı yurt içi ve yurt dışı iş imkanlarıyla cazip seçenekler sunan bir bölümdür. Japon Dili ve Edebiyatı bölümü içerisinde Japonca öğrenimi öğrencileri en çok zorlayan eğitimlerin başında gelmektedir.
Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Japon Dili ve Edebiyatı bölümü; Japon dili, edebiyatı ve kültürü alanlarında araştırmalar yapacak; çeşitli eserlerin çevirisini gerçekleştirebilecek meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Japon Dili ve Edebiyatı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Japon Dili ve Edebiyatı, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Japon Dili ve Edebiyatı baraj puanı da 180 puandır.
Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Japon Dili ve Edebiyatı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Japon Dili ve Edebiyatı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Kültür ve Turizm Bakanlığı
2- Dışişleri Bakanlığı
3- Basın ve Yayın Kuruluşları
4- Ticari İşletmeler
5- Oteller
6- Yayınevleri
7- Çeviri Büroları
8- Turizm İşletmeleri
9- Üniversiteler
10- MEB Okulları
Japon Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının öncelikli çalışma alanları çeviri bürolarıdır. Japonca-Türkçe ve Türkçe-Japonca yazılı, görsel ve işitsel eserleri kaynak dilden çevirme görevini üstlenen kişiler çevirmen unvanı ile çalışmaktadır. Bölümden iyi bir dereceyle mezun olan kişiler, simültane çeviri de yapabilmektedir. Türkiye’de son yıllarda yapılan Japonca çevirileri, anime filmleri gibi alanlarda alt yazı çevirisi yapan kişilerin Japon Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduğu bilinmektedir.
Japon Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları lisans öğrenimlerinin ardından pedagojik formasyon eğitimi alarak öğretmenlik yapma hakkına sahip olabilir. Bu sayede özellikle kolejlerde ve özel eğitim kurumlarında verilen seçmeli Japonca derslerinde bölüm mezunları Japonca öğretmeni olarak görev yapabilir.
Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, konsolosluklar, büyükelçilikler gibi önemli devlet kadrolarında çevirmen olarak görev yapabilir. Bu alanlarda çalışabilmek için KPSS ile atanmak gerekmektedir. Bölüm mezunlarının genelde yurt dışında görev yapması bu kadrolarda bulunulmasından dolayıdır.
Şirketlerde de çevirmen olarak görev yapabilir. Son dönemlerde bu bölüm mezunlarına duyulan ihtiyacın artma nedeni Türk-Japon iş ortaklıklarının gelişmesidir. Şirketler arasındaki metinlerin düzenlenmesi, editörlüğünün yapılması bu bölümden mezun olan kişiler tarafından yapılır. Bölüm mezunlarının önemli bir çalışma alanı da turizm bölgeleridir. Japon turistlerin rehberliğini yapan bölüm mezunları, Kültür Bakanlığı bünyesinde çalışabilir. Özel şirketlerin rehberlik hizmetlerini de bu bölüm mezunları üstlenebilir.
Japon Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Japon Dili ve Edebiyatı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Japon Dili ve Edebiyatı mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Japonca üzerine incelemeler ve araştırmalar yapar.
2- Japon eserlerini tercüme eder.
3- Japon edebiyatını ve eserlerini inceler.
4- Japon kültürünün tanıtımını yapar.
5- Eğitim kurumlarında Japon dilinin eğitimini verir.
6- Türkiye-Japonya ilişkilerine katkıda bulunur.
7- Çeşitli uluslararası ticari işletmelerde faaliyette bulunur.
Japon Dili ve Edebiyatından mezun olan öğrenciler; Dışişleri Bakanlığı, Japonya Büyükelçiliği, Konsolosluk, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Turizm Bakanlığı, çeşitli Japon şirketleri, Türk-Japon ortaklığı ile kurulmuş şirketler, çeşitli havayolu firmaları, üniversiteler, Japonca öğreten dil kursları ve turizm sektöründe görev yapabilmektedir. Ayrıca 2010 yılı itibarıyla, “Formasyon Programı”nı tamamlayan öğrencilerimiz Japonca Öğretmeni olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapabilmektedir.
Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Japon Dili ve Edebiyatı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Japon Dili ve Edebiyatı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Japon Dili ve Edebiyatı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Japon Dili ve Edebiyatı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Japon Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Japon Dili ve Edebiyatı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Hint Mitleri
- İngilizce
- Japon Kaligrafisi
- Japon Kültürü
- Japon Şiiri
- Japon Yazısı
- Japonca Dinleme Anlama
- Japonca Temel Dilbigisi
- Japonca Tümce Örnekleri
- Japonoloji
- Japonya’da Yaşam Kültürü
- Türk Dili
Japon Dili ve Edebiyatı Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Japon Dili ve Edebiyatı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Japon Dili ve Edebiyatı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Japon Dili ve Edebiyatı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Japon Dili ve Edebiyatı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Araştırma ve öğrenme merakı bulunmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Güçlü bi hafızası olmalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Sürekli okumaktan zevk almalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Sözel becerileri yüksek olmalı.
9- Japonca öğrenmeye istekli olmalı.
10- Japon kültürüne ilgi duymalı.
Japon Dili ve Edebiyatı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Japon Dili ve Edebiyatı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Japon Dili ve Edebiyatı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Japon Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR