İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...
İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü var. Aşağıda sırasıyla İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü nedir, puan türü nedir, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü; İngiliz dili, edebiyatı ve kültürünü incelemek, öğrencilere bilimsel araştırmacı niteliğini kazandırmak ve öğrencilerin yazılı ve sözlü İngilizcesini geliştirmek gayesi ile eğitim veren bir lisans bölümüdür.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan İngiliz Dili ve Edebiyatı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. İngiliz Dili ve Edebiyatı, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İngiliz Dili ve Edebiyatı baraj puanı da 180 puandır.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Çeviri Büroları
2- Dışişleri Bakanlığı
3- Eğitim Kurumları
4- Kültür ve Turizm Bakanlığı
5- Küresel Sivil Toplum Örgütleri
6- Özel Televizyon Kanalları
7- Spor Kulüpleri
8- Uluslararası Şirketler
9- Üniversiteler
10- Yayınevleri
Eğitim sertifikası alan mezunlar, eğitim kurumlarında İngilizce öğretmenliği ve okutmanlık yapmaktadırlar. İleri derecede İngilizce dil bilgisi, kültür ve edebiyat bilgileri ile donanmış elemana ihtiyaç duyulan turizm sektörü, Bakanlıklar, bankalar, TRT ve özel medya kuruluşları, çevirmenlik, reklam sektöründe metin yazarlığı ve yayınevlerinde editörlük gibi alanlarda mezunlarımız geniş iş imkanlarına sahiptirler.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunlarının görevleri şunlardır:
Mezunlar özel sektör ve kamu sektöründe reklam, çeviri, ofis yöneticiliği, danışmanlık, turizm, sigorta, bankacılık, finans, eğitim, senaryo yazarlığı, televizyon, radyo yayıncılığı konularında çalışabilir. Formasyon eğitimi almış öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel okullarda ve devlet okullarında öğretmenlik yapabilir. Mezunlar, İngilizce öğretim yapan üniversitelerin İngilizce hazırlık okullarında öğretim görevlisi olarak çalışabilir veya İngilizce öğreten özel öğretim kurumlarda öğretmenlik yapabilir.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İngiliz Dili ve Edebiyatı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İngiliz Dili ve Edebiyatı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İngiliz Dili ve Edebiyatı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Dünya Mitolojisi
- Edebi Makale Yazımı
- Edebi ve Kültürel Çalışmalar
- Edebiyata Giriş
- İngiliz Tarihi
- İngiliz Tiyatrosu
- İngilizce
- İngilizce-Türkçe Çeviri
- Kısa Hikaye
- Kolonileşme Sonrası Edebiyat
- Modern İngiliz Romanı
- Romana Giriş
- Romantik Şiir
- Rönesans Edebiyatı
- Shakespeare
- Şiir
- Teori ve Eleştiri Kuramlarına Giriş
- Tiyatroya Giriş
- Türk Dili
- Türkçe-İngilizce Çeviri
- Viktorya Dönemi Yazarları ve Şairleri
İngiliz Dili ve Edebiyatı Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İngiliz Dili ve Edebiyatı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne son beş yılda toplam 50 kontenjan verilmiş ve mezunlar 74 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İngiliz Dili ve Edebiyatı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Araştırma ve öğrenme merakı bulunmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Güçlü bi hafızası olmalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Sürekli okumaktan zevk almalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Sözel becerileri yüksek olmalı.
9- Yabancı dil öğrenmeye istekli olmalı.
İngiliz Dili ve Edebiyatı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İngiliz Dili ve Edebiyatı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
‘’Öncelikle İngiliz/Fransız/Alman/İspanyol kültürünü bir araştırın derim. Bölüme geçmeden önce hem gerçekten o tarafa ilginiz var mı öğrenmek hem de içgörünüzü geliştirmek adına faydalı olacaktır. Dil olarak sizi zorluyor mu ona da bakmalısınız, 4 sene boyunca belki de hiç bilmediğiniz bir dilin Edebiyatını öğreneceksiniz ve minimum 1 sene Hazırlık senesinin size zulüm gelmeyeceğinden emin olmalısınız :)
Hazırlık senesinde öğreneceği dilden nefret ederek okulu bırakan ve sınava tekrar hazırlanan çok arkadaşım oldu. Bu yüzden o dile yatkınlığınız var mı önce bunu sorgulamalısınız. Mezun olduktan sonra büyük ihtimalle ana diliniz gibi konuştuğunuz bir dil olacak bölümünüzün dili. Hazırlık senesinden önce dil kurslarına da gidebilirsiniz fakat üniversite sınavı esnasında buna vaktiniz olmayabilir.
Sonuçlar açıklandıktan sonra hızlandırılmış bir dil kursu mantıklı olabilir. Ya da üniversiteye geçme senesinden önceki senelerde istediğiniz bölümün kültürünü iyice öğrenmek adına yurt dışına gidip oralı arkadaşlar edinin ve onlarla hep iletişimde kalın derim :) Yurt dışı bağlantıları Dil bölümü mezunlarının her zaman işine yarar!’’
‘’İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü dili detaylı inceler ve bu yüzden özverili bir çalışma gerektirir. Bu bölümü tercih edecek adayların en başta iyi bir İngilizce seviyelerinin olması gerekir. Okumayı seviyor olmak ve en önemlisi açık görüşlü olmak bölüm için oldukça önemli faktörlerdir. Bölümümün en büyük avantajı, dil yeteneğinizi her şekilde geliştirmesidir.
Kendinizi daha iyi ifade etmeniz için size farklı yollar öğretir. Bir şeyi farklı bakış açılarından görme, analiz etme ve kritik yapma becerisi kazandırır. Farklı toplumları ve kültürleri tanımanıza yardımcı olur. Sadece edebiyat alanında değil, tarih ve psikoloji alanlarında da size bilgiler verir. Kısacası, edebiyat okumak size geçmişten günümüze yaşamın kendisini resmeder. Dezavantajı ise maalesef toplumda bölüme karşı olan ön yargılar.’’
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İngiliz Dili ve Edebiyatı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İngiliz Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR