İngiliz Dilbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

İngiliz Dilbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı ...

İngiliz Dilbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İngiliz Dilbilimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla İngiliz Dilbilimi bölümü nedir, puan türü nedir, İngiliz Dil bilimi  bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İngiliz Dilbilimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

İngiliz Dilbilimi programında İngilizcenin yapısı, gramer özellikleri, sözcüklerin kökeni ve diğer dillerle ilişkileri ile ilgili konular okutulmaktadır. Mezunlar TRT, DPT, Kültür ve Turizm ile Dış İşleri Bakanlıklarına bağlı alanlarda çalışabilirler. Öğretmenlik formasyonu alanlar ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.

 

İngiliz Dilbilimi Bölümü Nedir?

İngiliz Dilbilimi bölümü; Türkçe ve İngilizce başta olmak üzere, doğal dillerdeki dilsel yapıları dilbilimin tüm alt alanları çerçevesinde eşzamanlı ve artzamanlı olarak çözümleyebilme yetisine sahip; ayrıca dilbilim bilgisini disiplinlerarası çalışma alanlarında kullanabilen ve dil öğretim ortamlarında özgün ve eleştirel yaklaşımlar ortaya koyabilen meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

İngiliz Dilbilimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan İngiliz Dilbilimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. İngiliz Dilbilimi, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İngiliz Dilbilimi baraj puanı da 180 puandır.

 

İngiliz Dilbilimi nedir
İngiliz Dilbilimi

İngiliz Dilbilimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

İngiliz Dilbilimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İngiliz Dilbilimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Basın yayın kuruluşlarında dil uzmanlığı

2- Çeviri Büroları

3- Dışişleri Bakanlığı

4- Konuşma bozuklukları tedavisi

5- Kültür ve Turizm Bakanlığı

6- Özel eğitim kurumlarında İngilizce, yabancılar için Türkçe okutmanlığı

7- Özel öğretim kurumlarında veya MEB’e bağlı okullarda İngilizce öğretmenliği

8- Pazar araştırma şirketlerinde dilbilim araştırma uzmanı

9- Reklam ajanslarında metin yazarlığı, yaratıcı yönetmenlik (creative director)

10- Turizm Firmaları

11- Uluslararası Ticari İşletmeler

12- Yayınevleri

13- Yazılım sektörü (Doğal dil işleme)

 

Bu program mezunları, dilbilim bilgisi gerektiren tüm alanlarda çalışabilmektedir. Konuşma bozuklukları tedavisinden, adli tıp uygulamalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede istihdam edilebilirler. Anadili – yabancı dil eğitim-öğretim malzemeleri ve programları geliştirmede ve uygulamada, her türlü dil öğretim programının düzenlenmesinde, anadili-yabancı dil öğretmenleri yetiştirmede, sözlük ve ders kitabı yazımında uzman kişiler olarak görev alabilir, danışmanlık hizmeti verebilirler. Doğal dil işlemleme yazılımlarının geliştirilmesinde ve uygulanmasında görev alırlar. Ayrıca, öğretmenlik sertifikası almış olanlar, KPSS'den gereken puanı almaları durumunda MEB tarafından İngilizce öğretmeni olarak atanmaktadır.

 

İngiliz Dilbilimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İngiliz Dilbilimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İngiliz Dilbilimi mezunlarının görevleri şunlardır:

Dilbilim mezunları özel sektörde de birçok iş imkanına sahip olabilmektedir. Bunlardan ilki teknoloji endüstrisinde bilişimsel dil uzmanlığıdır.  Bu mesleği icra edecek kişiler hesaplamalı dilbilim, yapay zeka, makine çevirisi, doğal dil ara yüzleri, stil deneyimi ve bilgisayar destekli dil alanlarında çalışabilirler. Fakat bu alanda çalışabilmek için programlama ve yüksek lisans gerekir.  Bir diğer iş imkanı ise konuşma terapistliğidir. 

Konuşma terapistleri dil ve iletişim sorunu (kekemelik, konuşmada gecikme ve ses bozuklukları vb.) olan bebek, çocuk ve yetişkinlerin tedavisiyle ilgilenir. Yine bu mesleği yapabilmek için Dil ve Konuşma Terapisi alanında yüksek lisans sahibi olmak gerekir. Dilbilim mezunu olunduğu takdirde, bir çevirmenlik bürosunda çalışılabilir buna ek olarak kişiler kendi çevirmenlik bürolarını da açabilirler. Bunların yanında özel sektördeki şirketlerde özellikle editörlük ve reklamcılık alanlarında dilbilimciler tercih edilmektedir. Mezunlar bu alanlarda özellikle metin yazarlığı ve yaratıcı yönetmenlik mesleklerini yaparlar.

 

İngiliz Dilbilimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İngiliz Dilbilimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İngiliz Dilbilimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

İngiliz Dilbilimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

İngiliz Dilbilimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İngiliz Dilbilimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İngiliz Dilbilimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

İngiliz Dilbilimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Anlambilim
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Beyindilbilim
  4. Biçembilim
  5. Biçimbilim
  6. Bilgisayar Teknolojileri
  7. Bilim ve Uygarlıklar Tarihi
  8. Bilişsel Dilbilim
  9. Çeviri Eleştirisi
  10. Dil Öğretiminde Yeni Yönelimler
  11. Dil ve İletişim
  12. Dil ve Kültür
  13. Dilbilim Felsefesi
  14. Dilbilim Tarihi
  15. Dilbilim ve Çeviri
  16. Dilbilime Giriş
  17. Dünya Dilleri
  18. Edebi Metin İnceleme
  19. Edimbilim
  20. Göstergebilim
  21. İngiliz Dili Tarihi
  22. İngilizce
  23. İnsanbilimsel Dilbilim
  24. Karşılaştırmalı Dilbilgisi
  25. Kültürlerarası İletişim
  26. Lehçebilim
  27. Psikodilbilim
  28. Ses Bilgisi ve Sesbilim
  29. Sözdizim
  30. Sözlükbilim
  31. Tarihsel Dilbilim
  32. Toplumdilbilim
  33. Türk Dili

 

İngiliz Dilbilimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İngiliz Dilbilimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İngiliz Dilbilimi bölümüne son beş yılda toplam 30 kontenjan verilmiş ve mezunlar 67 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

İngiliz Dilbilimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İngiliz Dilbilimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Araştırma ve öğrenme merakı bulunmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Güçlü bi hafızası olmalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Sürekli okumaktan zevk almalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Sözel becerileri yüksek olmalı.

9- İngilizce öğrenmeye istekli olmalı.

10- Gramer konularından hoşlanmalı.

 

İngiliz Dilbilimi Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İngiliz Dilbilimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İngiliz Dilbilimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İngiliz Dilbilimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. Benim konuşma becerim pek yok üniversitede hocalar sorun edermi

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: İngiliz Dilbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
İngiliz Dilbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNLfHxVQSTyAEPOxSvybkp9QJNtTS94c-4ecW52n8ouxMSzTy48zBWERUOzFphk35VP_dr0WAPMm73nH2eIBGBW2ij5qZf0c1SwQ1YQ9VkEZqIOmvtIXoWVynHpnatEwfJTeRxdOp2m825/s16000/ingiliz-dil-bilimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNLfHxVQSTyAEPOxSvybkp9QJNtTS94c-4ecW52n8ouxMSzTy48zBWERUOzFphk35VP_dr0WAPMm73nH2eIBGBW2ij5qZf0c1SwQ1YQ9VkEZqIOmvtIXoWVynHpnatEwfJTeRxdOp2m825/s72-c/ingiliz-dil-bilimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/11/ingiliz-dilbilimi-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/11/ingiliz-dilbilimi-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content