Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...
Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü nedir, puan türü nedir, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü; Fransız edebiyatını ve kültürünü disiplinlerarası bir temelde çeşitli boyutlarıyla öğreten; bilimsel düşüncenin rehberliğinde, öğrenciye hümanist ve akılcı değerlere dayalı özgür bir zihin yapısı kazandıran; öğrenciyi araştırıcı, sorgulayıcı ve yaratıcı kılarak Batı kültürüne bilimsel ve çağdaş bir biçimde yaklaşımını sağlayan; ileride araştırmacı olmak isteyenler ile çeşitli alanlarda görev alacaklara gerekli meslekî alan bilgisi ve bunu kullanabilme becerilerini kazandıran bir lisans bölümüdür.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Fransız Dili ve Edebiyatı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Fransız Dili ve Edebiyatı, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Fransız Dili ve Edebiyatı baraj puanı da 180 puandır.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Fransız Dili ve Edebiyatı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Fransız Dili ve Edebiyatı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Bakanlıklar
2- Çeviri Ofisleri
3- Eğitim Kurumları
4- Konsolosluklar
5- Medya
6- Reklam Ajansları
7- Turizm İşletmeleri
8- Uluslararası Şirketler
9- Yayınevleri
Bu bölümden mezun olan öğrenciler yüksek öğretim kurumlarında Fransızca eğitmenliği (öğretim elemanı ve okutmanlık), (pedagojik formasyon alınabilen koşullarda) orta öğretim Fransızca öğretmenliği, sözlü / yazılı çevirmenlik,uluslararası şirketlerde çok dilli uzmanlık, basın-yayın kuruluşlarında ve yayınevlerinde editörlük ve redaktörlük, turizm ve hizmet sektöründe dilsel iletişim danışmanlığı yapabilirler.
Fransız Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Fransız Dili ve Edebiyatı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Fransız Dili ve Edebiyatı mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Dış İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, konsolosluklar ve elçiliklerde sınavlara girip çevirmen ya da uzman olarak çalışabilir.
2- Lisans programından sonra yüksek lisans ve doktora programlarına devam edip yüksekokul ve fakültelerde akademisyen olabilir.
3- Medya ve yayın dünyasında yazar, editör, edebiyat eleştirmeni, medya editörü olarak çalışabilir.
4- Özel eğitim kurumlarında öğretmenlik yapabilir.
5- Şirketlerde dış ticaret uzmanı ya da çevirmen olarak görev alabilir.
6- Tercüme ofislerinde tercümanlık yapabilir veya kendi tercüme ofisini de açabilir.
7- Tezsiz yüksek lisans bitirenler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel okullarda ve devlet okullarında Fransızca Öğretmenliği yapabilir.
8- Turizm işletmelerinde rehber ya da yönetici olabilir.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Fransız Dili ve Edebiyatı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Fransız Dili ve Edebiyatı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Fransız Dili ve Edebiyatı dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?
Edebiyat derslerinde, Ortaçağ döneminden yirminci yüzyıla uzanan bir yelpazede roman, öykü, tiyatro gibi temel edebiyat türleri işlenmektedir. Kuramsal derslerde farklı inceleme yaklaşımlarıyla edebi metinler bilimsel bir açıdan incelenmektedir
- Anlatım Teknikleri
- Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Fransız Dilinin Söz Dizimi
- Fransız Dilinin Yapısı
- Fransız Edebiyatı Tarihi
- Fransız Romanı Ve Tiyatrosu
- Fransız Şiiri
- Fransızca Yazım Kuralları
- Genel Dilbilim
- İngilizce
- Seçme Metinler
- Sözcük Bilgisi
- Türk Dili
- Uygulamalı Dilbilim
- Yazılı Anlatım
Fransız Dili ve Edebiyatı Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Fransız Dili ve Edebiyatı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Fransız Dili ve Edebiyatı bölümüne son beş yılda toplam 7 kontenjan verilmiş ve mezunlar 80 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Fransız Dili ve Edebiyatı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Fransızca öğrenmeye istekli olmalı.
4- Fransız dili ve kültürüne ilgi duymalı.
5- İyi bir hafızaya sahip olmalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Sözel becerileri yüksek olmalı.
9- Tarih konularında iyi olmalı.
Fransız Dili ve Edebiyatı Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Fransız Dili ve Edebiyatı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Bu bölümden mezun olunca en kötü ihtimalle tercümanlık yaparsınız. Muhakkak iş bulursunuz, bakanlıklarda, hatta bankalarda bile çalışabilirsiniz. Resmi kurumlarda şansınız oldukça yüksektir. Akademisyen olarak ilerleyebilirsiniz. Ama açıkçası büyük ihtimalle kendinizi alakasız bir alanda da bulabilirsiniz nitekim dilcinin kaderidir bu. Yüksek lisansınızı başka bir bölüm üstüne yapıp bambaşka yollara sapabilirsiniz :) biraz size kalmış yani. Sanılanın aksine alanı geniştir.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Fransız Dili ve Edebiyatı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Fransız Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR