Dilbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Dilbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizd...

Dilbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Dilbilimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Dilbilimi bölümü nedir, puan türü nedir, Dilbilimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Dilbilimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Dilbilimi; dilbilimciler tarafından, dilin bütün genel ve özel niteliklerini, dil olaylarını araştıran, dilin ortak ya da tek özelliklerini inceleyen, konuları bilim dallarıyla ilişkili ve geçişme hâlinde bulunan, geniş çerçeveli bir bilim olarak tanımlanmaktadır.

Buna göre dilbilim, grameri de kapsamaktadır. Dilbilim çalışmaları şu dallara ayrılmaktadır: Sesbilim (fonetik), fonoloji, dizimbilgisi (sentaks), biçimbilgisi (morfoloji), anlambilim (semantik), sözcükbilim (leksikografi), adbilim (onomastik), lehçebilim (diyalektoloji). İşte, Dilbilimi bölümde tüm bu alanlarda derin eğitim verilmektedir.

 

Dilbilimi Bölümü Nedir?

Ana dil esas olmak üzere çeşitli dillerin yapısını, kullanımını ve tarihi ile ilgili araştırma ve incelemeleri yapan kişidir.

 

Dilbilimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Dilbilimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Dilbilimi, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Dilbilimi baraj puanı da 180 puandır.

 

Dilbilimi nedir
Dilbilimi

Dilbilimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Dilbilimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Dilbilimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Basın yayın kuruluşlarında dil uzmanlığı

2- Çevirmenlik

3- Konuşma bozuklukları tedavisi

4- Özel eğitim kurumlarında İngilizce, yabancılar için Türkçe okutmanlığı

5- Pazar araştırma şirketlerinde dilbilim araştırma uzmanı

6- Reklam ajanslarında metin yazarlığı, yaratıcı yönetmenlik (creative director)

7- Yazılım sektörü (Doğal dil işleme)

 

Dilbilimciler, üniversite ve araştırma kurumlarında dille ilgili araştırmacı olarak çalışabilirler. Öğrenimleri sırasında Türk Dili, Fransızca, İngilizce, Almanca gibi filoloji dallarında zorunlu yada seçmeli dersler aldıklarından ortaöğretim kurumlarında bu dillerde öğretmenlik yapabilirler.

 

Dilbilimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Dilbilimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Dilbilimi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Çeşitli toplumların kullandıkları bir iletişim biçimi olan dilin birbirinden farklılıkları ve benzerliklerini inceler.

2- Dil aileleri hakkında araştırmalar yapar.

3- Dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi hakkında araştırmalarda bulunur.

4- Elde ettiği verileri değerlendirerek dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili bilgiler oluşturmaya çalışır.

5- İnsan dilinin ses ve anlam yönlerine ilişkin bilgiler elde eder.

 

Dilbilimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Dilbilimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Dilbilimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Değişik kültürlerden insanlarla iletişimde bulunulur. Çalışmalar gerçekleştirilirken seyahat etmek, uzun süre evden uzak kalmak, değişik kültürler arasında yaşamak gerekebilir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi aşamasında, büro ortamında çalışılmaktadır.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Çeşitli büro malzemeleri

3- Film

4- Kamera

5- Teyp

 

Dilbilimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Dilbilimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Dilbilimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Dilbilimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Dilbilimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Dilbilimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Dilbilimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Dilbilimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Anlambilim
  2. Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
  3. Biçimbilim
  4. Bilgisayar Teknolojileri
  5. Bilimsel Araştırma Yöntemleri
  6. Dil Ve İletişim
  7. Dilbilim Ve Çeviri
  8. Dilbilime Giriş
  9. Etkili Konuşma Ve Diksiyon
  10. İngilizce
  11. İngilizce Dilbilgisi
  12. İngilizce Konuşma Becerisi
  13. İngilizce Okuma Becerisi
  14. İngilizce Yazma Becerisi
  15. İngilizce-Türkçe Çeviri
  16. Türk Dili
  17. Türkçe-İngilizce Çeviri
  18. Türkçenin Biçimbilimi
  19. Türkçenin Sesbilgisi
  20. Türkçenin Yapısı
  21. Yazılı Anlatım

 

Dilbilimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Dilbilimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Dilbilimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Dilbilimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Dilbilimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bilimsel çalışmaya meraklı olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Dil-edebiyat, tarih, sosyoloji, ve arkeoloji gibi alanlarla ilgili olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Planlı çalışmayı bilmeli.

7- Üst düzeyde sözel yeteneğe ve güçlü bir belleğe sahip olmalı.

 

Dilbilimi Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Dilbilimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Dilbilimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Dilbilimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 1
  1. OKUMAYIN OKUMAYIN OKUMAYIN! PISMAN OLURSUNUZ! 4 YILIMI VERDIGIM 3. OLARAK BITIRDIGIM BOLUMDEN KARIYERME BURGER KING SERVIS ELEMANI OLARAK DEVAM EDIYORUM. BU BOLUMU YAZACAGIMA SANAYIDE ISE GIRSEYDIM EN AZINDAN CEVRE EDINMIS HAYATIMI IDAME ETTIREBILIYOR OLURDUM!

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Dilbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Dilbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFfWnTANFONX1jxt9oVXdGM9_gl0HjwB-apTfJg8-IA8IPxIerhjMTY6vGSIiwejytOFBePDBxbj5-dX6aGAh5V3A4y9Mb3lXpzlIlJ3kcOwgMfe7UztuG3GvhriTV-I_5_rNDKX3FgI-d/w320-h116/dilbilimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFfWnTANFONX1jxt9oVXdGM9_gl0HjwB-apTfJg8-IA8IPxIerhjMTY6vGSIiwejytOFBePDBxbj5-dX6aGAh5V3A4y9Mb3lXpzlIlJ3kcOwgMfe7UztuG3GvhriTV-I_5_rNDKX3FgI-d/s72-w320-c-h116/dilbilimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/11/dilbilimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/11/dilbilimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content