Dilbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizd...
Dilbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Dilbilimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Dilbilimi bölümü nedir, puan türü nedir, Dilbilimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Dilbilimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Dilbilimi; dilbilimciler tarafından, dilin bütün genel ve özel niteliklerini, dil olaylarını araştıran, dilin ortak ya da tek özelliklerini inceleyen, konuları bilim dallarıyla ilişkili ve geçişme hâlinde bulunan, geniş çerçeveli bir bilim olarak tanımlanmaktadır.
Buna göre dilbilim, grameri de kapsamaktadır. Dilbilim çalışmaları şu dallara ayrılmaktadır: Sesbilim (fonetik), fonoloji, dizimbilgisi (sentaks), biçimbilgisi (morfoloji), anlambilim (semantik), sözcükbilim (leksikografi), adbilim (onomastik), lehçebilim (diyalektoloji). İşte, Dilbilimi bölümde tüm bu alanlarda derin eğitim verilmektedir.
Dilbilimi Bölümü Nedir?
Ana dil esas olmak üzere çeşitli dillerin yapısını, kullanımını ve tarihi ile ilgili araştırma ve incelemeleri yapan kişidir.
Dilbilimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Dilbilimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve YDT sınavlarıdır. Dilbilimi, DİL (Yabancı Dil) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Dilbilimi baraj puanı da 180 puandır.
Dilbilimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Dilbilimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Dilbilimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Basın yayın kuruluşlarında dil uzmanlığı
2- Çevirmenlik
3- Konuşma bozuklukları tedavisi
4- Özel eğitim kurumlarında İngilizce, yabancılar için Türkçe okutmanlığı
5- Pazar araştırma şirketlerinde dilbilim araştırma uzmanı
6- Reklam ajanslarında metin yazarlığı, yaratıcı yönetmenlik (creative director)
7- Yazılım sektörü (Doğal dil işleme)
Dilbilimciler, üniversite ve araştırma kurumlarında dille ilgili araştırmacı olarak çalışabilirler. Öğrenimleri sırasında Türk Dili, Fransızca, İngilizce, Almanca gibi filoloji dallarında zorunlu yada seçmeli dersler aldıklarından ortaöğretim kurumlarında bu dillerde öğretmenlik yapabilirler.
Dilbilimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Dilbilimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Dilbilimi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Çeşitli toplumların kullandıkları bir iletişim biçimi olan dilin birbirinden farklılıkları ve benzerliklerini inceler.
2- Dil aileleri hakkında araştırmalar yapar.
3- Dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi hakkında araştırmalarda bulunur.
4- Elde ettiği verileri değerlendirerek dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili bilgiler oluşturmaya çalışır.
5- İnsan dilinin ses ve anlam yönlerine ilişkin bilgiler elde eder.
Dilbilimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Dilbilimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Dilbilimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Değişik kültürlerden insanlarla iletişimde bulunulur. Çalışmalar gerçekleştirilirken seyahat etmek, uzun süre evden uzak kalmak, değişik kültürler arasında yaşamak gerekebilir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi aşamasında, büro ortamında çalışılmaktadır.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar
2- Çeşitli büro malzemeleri
3- Film
4- Kamera
5- Teyp
Dilbilimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Dilbilimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Dilbilimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Dilbilimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Dilbilimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Dilbilimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Dilbilimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Dilbilimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Anlambilim
- Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
- Biçimbilim
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bilimsel Araştırma Yöntemleri
- Dil Ve İletişim
- Dilbilim Ve Çeviri
- Dilbilime Giriş
- Etkili Konuşma Ve Diksiyon
- İngilizce
- İngilizce Dilbilgisi
- İngilizce Konuşma Becerisi
- İngilizce Okuma Becerisi
- İngilizce Yazma Becerisi
- İngilizce-Türkçe Çeviri
- Türk Dili
- Türkçe-İngilizce Çeviri
- Türkçenin Biçimbilimi
- Türkçenin Sesbilgisi
- Türkçenin Yapısı
- Yazılı Anlatım
Dilbilimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Dilbilimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Dilbilimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Dilbilimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Dilbilimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bilimsel çalışmaya meraklı olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Dil-edebiyat, tarih, sosyoloji, ve arkeoloji gibi alanlarla ilgili olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
7- Üst düzeyde sözel yeteneğe ve güçlü bir belleğe sahip olmalı.
Dilbilimi Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Dilbilimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Dilbilimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Dilbilimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
OKUMAYIN OKUMAYIN OKUMAYIN! PISMAN OLURSUNUZ! 4 YILIMI VERDIGIM 3. OLARAK BITIRDIGIM BOLUMDEN KARIYERME BURGER KING SERVIS ELEMANI OLARAK DEVAM EDIYORUM. BU BOLUMU YAZACAGIMA SANAYIDE ISE GIRSEYDIM EN AZINDAN CEVRE EDINMIS HAYATIMI IDAME ETTIREBILIYOR OLURDUM!
YanıtlaSil