Yerel Yönetimler Bölümü (4 Yıllık) Nedir? İş İmkanları ve Maaşları

Yerel Yönetimler bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı d...

Yerel Yönetimler bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Yerel Yönetimler bölümü var. Aşağıda sırasıyla Yerel Yönetimler bölümü nedir, puan türü nedir, Yerel Yönetimler bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Yerel Yönetimler bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Yerel Yönetimler bölümü, Türkiye’deki Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerine benzetilebilir. Ancak onlardan daha farklı olarak siyasal, toplumsal, ekonomik ve idari olayları yerelden hareketle anlamaya çalışır. Bu bağlamda yerel yönetimlere ve kentsel meselelere daha fazla odaklanır. Bölüm bir yandan yerel siyasetin ve yerel demokrasinin işleyişine bakarken, öbür taraftan küresel gelişmeleri ve uluslararası alandaki etkileri de takip eder.  

Yerel Yönetimler bölümü öğrencileri, hayatta karşılaşabilecekleri çeşitli meselelerin iç yüzünü daha iyi kavrayabilecek bir yetkinlik ve bakış açısı kazanabilir. Bu amaçla Bölüm, daha geniş vizyonlu, daha bilinçli, daha üretken ve daha katılımcı bireyler yetiştirmeye gayret eder. 

 

4 yıllık Yerel Yönetimler Bölümü Nedir?

Yerel Yönetimler bölümü; başta belediyeler ve özel idareler olmak üzere, çeşitli kamu kurumlarında ve özel sektörde mesleki anlamda gerekli profesyonelliğe sahip olabilmeleri için, öğrencilerine gerekli bilgi ve becerileri kazandıran bir lisans bölümüdür.

 

Yerel Yönetimler Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Yerel Yönetimler için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Yerel Yönetimler, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Yerel Yönetimler baraj puanı da 180 puandır.

 

Yerel Yönetimler nedir
Yerel Yönetimler

Yerel Yönetimler Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Yerel Yönetimler mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Yerel Yönetimler mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- KPSS P3 puan türü ile B grubu memuriyet kadrolarına  atanabilirler. 

2- İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Komiser Yardımcılığı ve Jandarma Genel      Komutanlığı Subay alımlarına başvurabilirler.

3- İdari Hakimlik ve Kaymakamlık meslek sınavlarına başvurabilirler. 

4- Mezuniyet sonrasında edinecekleri donanım ve yetkinlik sayesinde pek çok ulusal veya uluslararası kurum, kuruluş, dernek veya vakıflarda görev alabilirler.

 

Yerel Yönetimler lisans bölümü yalnızca Marmara Üniversitesinde olup Belediyelere ve İl Özel İdarelerine orta ve üst düzey yöneticiler yetiştirir. Marmara Üniversitesi Yerel Yönetimler lisans bölümü 3 yıl önce açılmıştır, henüz ilk mezunlarını vermemiştir ve şuan kendi çalışma kadrolarını Kamu Yönetimi mezunları doldurmaktadır.

Ancak ilk mezunlardan sonrası Kamu Yönetimi mezunlarının aleyhine olacak gibi görünüyor. Çünkü Yerel Yönetimlerin asıl uzmanlık alanı olan çevre ve şehirleşme, belediyecilik ve alt dalları Kamu Yönetimini doğrudan ilgilendirmediği gerekçesiyle iş alanlarını sınırlandıracaktır. Ve belediye müdürlüklerindeki müdür gibi üst düzey yöneticiler kadroları asıl uzmanlık alanı belediyecilik olan Yerel Yönetimler mezunlarına bırakmak zorunda kalacaklar.

Bunlar haricinde Yerel Yönetimler lisans bölümü yalnız Marmara Üniversitesinde olması, rakip meslektaşların az olması ve istihdam açığı nedeniyle oldukça prestijli. Siyasete atılmak, meclis görevlisi olmak ya da milletvekili olmak, partilerde yer almak istiyorsanız da yapabilirsiniz ama şahsi kanaatim siyasete atılmak yerine daha rasyonel çerçevede bir "Siyaset Bilimi Akademisyeni" olmaktır ve bu çok daha saygıdeğerdir.

Yerel Yönetimler lisans bölümü Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde yer aldığı için bir Siyasal Bilgiler Fakültesi mezununun girebileceği her sınava girebilirsiniz. Bunlar KPSS A grubu İdari Hakimlik sınavı, Vergi Müfettişliği, Komiserlik ve Komiser Yardımcılığı, Müsteşarlık, Valilik, Kaymakamlık, Banka Müfettişliği, İdari denetim kurumlarında müfettişlik, Müşavirlik vs. sayılabilir.

 

Yerel Yönetimler Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Yerel Yönetimler mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Yerel Yönetimler mezunlarının görevleri şunlardır:

Bölümün amacı mahalli idareler meslek elemanı, belediyeler ve özel idarelerin çeşitli bölümlerinde üst düzey yöneticilerin yardımcısı olarak çalışan kişileri eğitip yetiştirmektir.

 

Yerel Yönetimler Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Yerel Yönetimler maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Yerel Yönetimler maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Yerel Yönetimler Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Yerel Yönetimler bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Yerel Yönetimler bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Yerel Yönetimler dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Yerel Yönetimler Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Anayasa Hukuku
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Genel Muhasebe
  5. Hukukun Temel Kavramları
  6. İdare Hukuku
  7. İdari Yargı
  8. İktisat
  9. İmar Uygulamaları
  10. İngilizce
  11. Kamu Maliyesi
  12. Kamu Yönetimi
  13. Kent Sosyolojisi
  14. Kent ve Bölge Planlama
  15. Makro İktisat
  16. Siyaset Bilimi
  17. Sosyoloji
  18. Türk Dili
  19. Türkiye nin Kamu Yönetimi Yapısı
  20. Türkiye nin Toplumsal Yapısı
  21. Türkiye'de Siyasal Hayat
  22. Yerel Hizmet Yöntemler
  23. Yerel Siyaset
  24. Yerel Yönetim Bütçesi
  25. Yerel Yönetim Sistemleri
  26. Yerel Yönetim Tarihi

 

Yerel Yönetimler Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Yerel Yönetimler KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Yerel Yönetimler bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiştir. Ancak mezunlar normal memurluk kadrolarına 85 ve üzeri puanlarla atanabilmiştir.

 

Yerel Yönetimler Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Yerel Yönetimler tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Anlayışlı ve canayakın olmalı.

2- Büroda çalışmaktan hoşlanmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Genel işletme ve ekonomi konuları ile ilgilenmeli.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Liderlik vasıflarına sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Sözel iletişim becerileri yüksek olmalı.

10- Ülkemiz ile ilgili gelişmeler onda merak uyandırmalı.

 

Yerel Yönetimler Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Yerel Yönetimler yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Yerel Yönetimler nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Yerel Yönetimler iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Yerel Yönetimler Bölümü (4 Yıllık) Nedir? İş İmkanları ve Maaşları
Yerel Yönetimler Bölümü (4 Yıllık) Nedir? İş İmkanları ve Maaşları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQMLUsLrNzmLO2CxuIXzPxRL9v17G77Nah3opsM5Qg1SvGm_lgB21Yc_CvIYOiSLAJZiDgjGBznPJi3cgtzfeRysnWFYD0dVWgAdxmZckECweycS_brtL24AlomQ44D1BNq08fKgX6fYeD/s16000/yerel-yonetimler.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQMLUsLrNzmLO2CxuIXzPxRL9v17G77Nah3opsM5Qg1SvGm_lgB21Yc_CvIYOiSLAJZiDgjGBznPJi3cgtzfeRysnWFYD0dVWgAdxmZckECweycS_brtL24AlomQ44D1BNq08fKgX6fYeD/s72-c/yerel-yonetimler.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/yerel-yonetimler-bolumu-4-yllk-nedir-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/yerel-yonetimler-bolumu-4-yllk-nedir-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content