Uzay Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Uzay Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı ...

Uzay Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Uzay Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Uzay Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Uzay Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Uzay Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Uzay Mühendisliği Bölümü Nedir?

Uzay Mühendisliği bölümü; hava ve uzay araçlarının tasarımı ve yapımı, bunların uzaya gönderilmesi, araçların yerden izlenmesi, araçlarla haberleşme vb. işleri yapan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Uzay Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Uzay Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Uzay Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Uzay Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır. Sayısal puan türünde ilk 300 bin kişi arasında olma şartı da bulunmaktadır.

 

Uzay Mühendisliği nedir
Uzay Mühendisliği

Uzay Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Uzay Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Uzay Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

Uzay Mühendisleri, uydu yer istasyonlarında, ABD ve Avrupa'daki Hava-Uzay Müh. bölümleri olan üniversitelerde, uzay ve bilgi teknolojileri laboratuvarlarında, askeri kuruluşlarda, TÜBİTAK, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, Marmara Araştırma Enstitüsü, TAI (TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi), TEI (TUSAŞ Motor Sanayi), THY ve özel havayolları, ARÇELİK, NETAŞ, TEKFEN, ELIAR, DATACORE, İTÜ-UHUZAM, INTA, Hava İkmal Bakım Merkezleri, otomotiv endüstrisi vb. kuruluşlarda, ileri teknoloji firmalarında kolayca çalışma imkanı bulmaktadırlar. Ayrıca her zaman için serbest çalışma imkanları vardır. Uzay mühendislerinin iş bulma şansı ülkemizin uzay araştırmalarındaki ilerlemesine bağlı bulunmaktadır.

 

Uzay Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Uzay Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Uzay Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Dış yapı-gövde aerodinamiği etkileşimini saptar.

2- Gerçek zamanlı yapay zeka yazılım araçlarını kullanır.

3- Hava-uzay elektroniği ve optik sistemleri tasarlar ve kullanır.

4- Lazer ile ölçüm ve izleme sistemleri geliştirir.

5- Paralel ve gerçek zamanda veri işleme işlemini gerçekleştirir.

6- Robot projesi danışmanlığını yapar.

7- Robot tasarımı ve robot teknolojilerinde görev alır.

8- Sayısal akışkanlar dinamiği olanaklarının geliştirilmesini sağlar.

9- Telemanipülatör tasarımı ve kontrolünü sağlar.

10- Uydu dinamiği ve kontrolünü sağlar.

11- Uydu izleme anteni vb. tasarlar.

12- Uydularla haberleşme amacıyla çalışmalar yapar.

13- Yapay zeka geliştirmede görev alır.

14- Yer çevresinde yörüngeye konulacak insanlı ve insansız uydu ve diğer uzay araçları ile bunları yörüngeye koyacak roketler üzerinde araştırmalar ve deneyler yapar.

 

Uzay Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Uzay Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Uzay Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Uzay Mühendisleri, uydu yer istasyonlarında, uzay ve bilgi teknolojileri laboratuarlarında, akademik eğitim kurumlarında ve diğer sivil ve askeri kuruluşlarda, uzay teknolojisinin gereksinimi olan temiz ortamlarda görev yapmaktadırlar. Araştırma laboratuvarlarında genellikle sayısal verilerle çalışılır.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Laboratuvar araç ve gereçleri

2- Teleskop

3- Bilgisayar

 

Uzay Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Uzay Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Uzay Mühendisliği maaşları 5000-7000 lira arasındadır.

 

Uzay Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Uzay Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Uzay Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Uzay Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Uzay Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Aerodinamik
  2. Akışkanlar Mekaniği
  3. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  4. Bilgisayar Teknolojileri
  5. Deneysel Mühendislik
  6. Diferansiyel Denklemler
  7. Dinamik
  8. Elektrik Devre Temelleri
  9. Fizik
  10. Genel Kimya
  11. Hava Uzay Yapıları
  12. İngilizce
  13. İrtifa Belirleme ve Kontrol
  14. Isı Geçişi
  15. Lineer Cebir
  16. Makine Elemanları Tasarımı
  17. Malzeme Bilimi
  18. Matematik
  19. Mukavemet
  20. Ölçme Tekniği
  21. Otomatik Kontrol
  22. Roket Tahriki
  23. Sayısal Analiz
  24. Sıkıştırılabilir Aerodinamik
  25. Statik
  26. Termodinamik
  27. Türk Dili
  28. Uzay Aracı İletişimi
  29. Uzay Çevresi
  30. Uzay Mühendisliğine Giriş ve Etik
  31. Yörünge Mekaniği

 

Uzay Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Uzay Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Uzay Mühendisliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Uzay Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Uzay Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Astronomiye ilgi duymalı.

2- Bilimsel meraka sahip, araştırmacı bir kişiliği olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Görme duyusu ve belleği güçlü olmalı.

6- İnce ayrıntıları görebilmeli.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Matematik ve Fen bilimlerine ilgi duymalı.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

10- Yeniliklere açık olmalı.

11- Yoğun dikkat gösterebilmeli.

 

Uzay Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Uzay Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Uzay Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Uzay Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Uzay Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Uzay Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitaP-MML3LpAQgM3iGY5Fwvb3ZzqDilPiUBvv2vI8IRBFJt0-o_U7Bkf5MD7WO9DfadJ5RpSkGdVtjOMNWyD8uTcCPDQmV9sruo_65MRMlG_0DPtjtee_kJUpWskkbKOWGFDU2qaDW9G1l/s16000/uzay-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitaP-MML3LpAQgM3iGY5Fwvb3ZzqDilPiUBvv2vI8IRBFJt0-o_U7Bkf5MD7WO9DfadJ5RpSkGdVtjOMNWyD8uTcCPDQmV9sruo_65MRMlG_0DPtjtee_kJUpWskkbKOWGFDU2qaDW9G1l/s72-c/uzay-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/uzay-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/uzay-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content