Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tan...
Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü nedir, puan türü nedir, Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Lisans Programının amacı, envanter, taşımacılık, depolama ve paketleme gibi konuları içeren ve bu yönde genel olarak; ekonomi, ithalat ve ihracat uygulamaları, lojistik, muhasebe, pazarlama, dış ticaret işlemleri gibi iktisat ve işletme derslerini kapsayan entegre bir programdır. Günümüz rekabet koşullarında uluslararası ticaret ancak çağdaş lojistik yönetimi anlayışı çerçevesinde yürütülebilmektedir. Dolayısıyla, uluslararası ticaret uygulamaları alanındaki uzmanların kapsamlı bir lojistik bilgisine sahip olmaları beklenmektedir.
Lojistik, salt bir taşımacılık faaliyeti olarak değerlendirilmemektedir. Taşımacılığın yanında mal, hizmet, bilgi ve benzeri hususların teslim alınması, depolanması, müşterinin gereksinim duyduğu noktaya kadar taşınması gibi faaliyetlerin ekonomik bir plân dâhilinde koordine edilmesini içeren bir alandır. Bu programın amacı, ülkemizin ve bulunduğu bölgenin uluslararası ticaret ve lojistik gereksinimlerine cevap verebilecek, yeterli bilgi birikimine sahip, iyi derecede yabancı dil bilen, donanımlı ve sektördeki insan kaynakları gereksinimini karşılayabilecek nitelikli uzman elemanlar yetiştirmektir.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Nedir?
Uluslararası pazarda faaliyet gösteren firmaların, farklı alanlardaki üretim, satış, satın alma ve nakliye işlerinde yöneticilerle birlikte çalışan kişidir.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Uluslararası Ticaret ve Lojistik için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Uluslararası Ticaret ve Lojistik, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Uluslararası Ticaret ve Lojistik baraj puanı da 180 puandır.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Dışişleri Bakanlığı
2- Ekonomi Bakanlığı
3- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
4- Kalkınma Bakanlığı
5- Lojistik Firmaları
6- Maliye Bakanlığı
7- Özel Şirketler
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Lisans bölümünü başarı ile tamamlayan mezunlar, ekonomi, uluslararası ticaret, finans, bankacılık ve lojistik alanlarında öğretim yapan diğer fakülte ve yüksekokul bölümlerinden mezun olanlarla aynı yasal haklara sahiptirler.
Uluslararası lojistik meslek elemanları, uluslararası alanda faaliyet yürüten tüm kuruluşların üretim, depolama, nakliye, pazarlama bölümlerinde, kargo ve nakliye firmalarında, dış ticaretin yoğun olduğu büyük illerde kamu sektörünün gümrük, liman işletmeciliği bölümlerinde istihdam edilebilmektedirler. Mezunlar; ithalat-ihracat uzmanı, dış ticaret elemanı, satın alma uzmanı, satış temsilcisi (iç-dış piyasa) ve pazarlama elemanı olarak görev yapabilmektedirler.
Programdan mezun olanların sektördeki istihdam oranı, program amaçlarına ne ölçüde yaklaşıldığını belirleyecektir. Bu bölümde verilecek eğitim, öğrencilere, uluslararası ticaret ve lojistik alanlarındaki teorik bilgilerle pratik uygulamaları bir arada sunarak, sektörde gerçekleşen değişim ve gelişmeleri öğrenme fırsatı verecektir. Bu sayede, sektörün ihtiyaç duyduğu uzman insan kaynağının yetişmesine katkıda bulunacaktır.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunları, uluslararası çalışan tüm kuruluşların üretim, depolama, nakliye, pazarlama bölümlerinde, kargo ve nakliye firmalarında dış ticaretin yoğun olduğu büyük illerde kamu sektörünün gümrük, liman işletmeciliği bölümlerinde çalışabilirler. Mezunlar ithalat-ihracat uzmanı, dış ticaret elemanı, satın alma uzmanı ve/veya satış temsilcisi(iç-dış piyasa) pazarlama elemanı olarak görev yapabilir.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Çalışmalarını ulusal ve uluslar arası ticaret mevzuatına uygun olarak gerçekleştirir.
2- İşletmelere gereksinim duydukları malları hangi ülkelerin hangi firmalarından elde edebilecekleri konusunda bilgi verir.
3- İşletmelere satacakları mallar için uygun pazar seçenekleri hazırlar.
4- Malların güvenli bir biçimde taşınması için satıcı ve alıcı firmalarla nakliye işletmeleri arasında ilişki kurulmasını sağlar.
5- Nakliye taşıt, rotalama ve planlama, ambar, malzeme yönetimi, paketleme, stok kontrolü, fabrika ve ambar yeri seçimi, tesis tasarımları ile sipariş yönetimi ve müşteri hizmetleri konularında çalışmalar yapar.
6- Uluslararası pazarları inceler, özelliklerini belirler.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Uluslararası Ticaret ve Lojistik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Uluslararası Ticaret ve Lojistik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunları; üretim, enerji ve hizmet sektörünün üretim ve pazarlama bölümlerinde görev almaktadırlar. Bu nedenle de uluslararası lojistik meslek elemanları uluslararası ticaret yapan kamu ve özel sektör iş yerlerinde ya da işletmelerinde çalışmaktadır. Çalışma ortamları genellikle büro ortamı olup, sıklıkla seyahat ederler.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Uluslararası Ticaret ve Lojistik maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Uluslararası Ticaret ve Lojistik maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Uluslararası Ticaret ve Lojistik dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Deniz Ticaret ve Lojistik Hukuku
- Depolama ve Envanter Yönetimi
- Dış Ticarete Giriş
- Dış Ticaretin Finansmanı ve Muhasebesi
- Dış Ticarette ve Uluslararası Lojistikte Yazışma Teknikleri
- Gümrük Mevzuatı ve Uygulamaları
- Havayolu Lojistik ve Taşımacılık Hukuku
- Hukuka Giriş
- İktisada Giriş
- İletişim Becerileri
- İngilizce
- İşletmeye Giriş
- Kambiyo Mevzuatı ve Uygulamaları
- Kıymetli Eşya Hukuku
- Lojistik ve Taşımacılık Hukuku
- Muhasebe İlkeleri
- Pazarlama
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Ticari İşletme Hukuku
- Türk Dili
- Uluslararası Lojistiğe Giriş
- Uluslararası Lojistik Hukuku
- Uluslararası Pazarlama
- Uluslararası Ticaret Hukuku
- Uluslararası Ticaret ve Lojistikte Sözleşme Yönetimi
- Uluslararası Ticarette Kalite ve Standardizasyon
- Uluslararası Ticarette Vergilendirme
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Uluslararası Ticaret ve Lojistik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümüne son beş yılda toplam 89 kontenjan verilmiş ve mezunlar 67 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Uluslararası Ticaret ve Lojistik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Ayrıntılara fark edebilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Gerektiğinde risk alabilmeli.
5- Girişimci bir ruha sahip olmalı.
6- İkna etme gücü yüksek olmalı.
7- İletişim becerileri yüksek olmalı.
8- İyi derecede yabancı dil öğrenmeye hevesli olmalı.
9- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
10- Planlı çalışmayı bilmeli.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Uluslararası Ticaret ve Lojistik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
‘’Ticaret yapmaktan, mal alıp satmaktan, ucuza birşeyler temin edip onu satarken kar etmekten ve benzeri bir çok sevdiğim aksiyon, bu bölümü okuma isteği oluşturdu. İlk başlarda Lojistik üzerine çok da ders almam diyorken, o ek; Erasmus+ Internship ile AB'nin en büyük limanının bulunduğu Rotterdam/Hollanda şehrinde staj yapabilme fırsatı yarattı.
Bu bölüm emek isteyen, özelde çok komik rakamlarla çalışmaya başlayacağınız fakat kendinizi yetiştirmeniz ile doğru orantılı olarak devlette alabileceğiniz maaşların kat be kat üzerine çıkabileceğiniz bir alan. İnce eleyip sık dokumayı, sürekli aktif olmayı, iş aksadığında çıkış saatin 5 olsa da 9 10 a kadar kalıp evrak doldur, teslim et, konteyner aç-kapat, forklift ile ürünlerin düzenini sağla, istifle, elleçle gibi fiziki işlere yardım etmenizin de gerekebileceği, ürünlerin teslimatının yapılana kadar bir çok planlama hesaplamanın da yapılırken mental olarak da yorulabileceğiniz, fakat sevdiğiniz takdirde çalışmanıza mani olmayacak bir bölüm.
Yurt dışı stajımda, aktif yönetim denetleme raporlama ve planlama yetkisini aldığım zaman farkettim ki; ticaret hoşuma gitse de, planlama ve yönlendirme daha çok cazip gelmekte. Kimi zaman farklı işler yapmak, sürekli hızlı olmak, dakiklik ve disiplin ile kendime kattığım tecrübeler, özellikle Lojistik üzerine uzmanlaşma isteğimi ateşleyen faktörler oldu. Burada size 4 yılımı anlatsam da bitiremem.
Eğer seviyorsanız ileriye yönelik iyi kazanç elde edebileceğiniz bir bölüm. İyi üniversite kazanamıyorsanız, İngilizce dışında bir AB dili (özellikle Batı'dan birinin) öğrenerek, bir adım daha öne gelebilir; yazlarınızı kariyer hedefinize göre 3 aylık gerekirse gönüllü staj yaparak geçirerek de 2 adım öne geçersiniz. Bu alanda girişimci olmak, iyi konuşmak ve ikna edebilmek de en çok aranan karakter özelliklerindendir.’’
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Uluslararası Ticaret ve Lojistik nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Uluslararası Ticaret ve Lojistik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR