Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Türk İslam Arkeolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ...

Türk İslam Arkeolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Türk İslam Arkeolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Türk İslam Arkeolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Türk İslam Arkeolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Türk İslam Arkeolojisi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 Bölümün önceliği, Türk-İslam medeniyetinin ürünü olan taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve yaşatılmasıdır.

 Bu kapsamda; öğrenciler, teorik öğretimin yanı sıra deneyim imkanına da sahiptir. Yıl içinde de gerçekleştirilen kazı çalışmaları lisans öğrencilerine adeta uygulamalı bir öğretim imkanı sunmaktadır. Ayrıca, bölüm bünyesinde kurulan laboratuvarlarda kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutmuş sanat dallarında uygulamalı öğretim gerçekleştirilmektedir.

 

Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Nedir?

Türk İslam Arkeolojisi bölümü; Türk ve İslam kültüründen beslenen yaklaşık beş bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan bir medeniyetin; ortaya çıkışı, yayılışı ve diğer kültürlerle etkileşimi sonucu gelişen mimari, sanat ve kültürel birikimlerinin bilimsel yöntemlerle değerlendirilmesi ve kaybolmaya yüz tutmuş değerlerin tekrar gün yüzüne çıkarılmasına katkıda bulunan arkeologları yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Türk İslam Arkeolojisi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Türk İslam Arkeolojisi, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Türk İslam Arkeolojisi baraj puanı da 180 puandır.

 

Türk İslam Arkeolojisi nedir
Türk İslam Arkeolojisi

Türk İslam Arkeolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Türk İslam Arkeolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Türk İslam Arkeolojisi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

1- Belediyeler

2- Kültür ve Turizm Bakanlığı

3- Arkeolojik Kazılar

4- Devlet Müzeleri

5- Özel Müzeler

Belediyelerin KUDEP birimlerinde uzman, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, müzelerde ve koruma kurullarında raportör, uzman ve uzman yardımcısı, mimarlık bürolarında eski eserlerin restorasyonunda danışman olarak çalışma imkanlarına sahiptir. Ayrıca, bölümde verilen uygulamalı eğitimle kazanılan  becerilerin geliştirilmesi halinde ilgili alanlarda serbest çalışma imkanına sahip olacaklardır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 700 arkeolog kadrolu görev yapıyor. Ülkemizde 30 üniversitede arkeoloji bölümü var ve 6 üniversite de arkeoloji bölümü açmak için çalışıyor. Yılda ortalama 2100 kişi mezun oluyor. Üniversitelerin yaptığı tüm kazılarda öğrenciler çalıştırılıyor. Öğrenciler işçi gibi kazma kürek kullanıp, el arabaları ile toprak taşıyor. 

Bedava çalışan öğrencilerin sırtından kazılar gerçekleştiriliyor, ülkenin turizm potansiyeli arttırılıyor. Çıkarılan eserler müzelerin vitrinlerini süslüyor. Kazılar her yıl sürüyor ve arkadan sürekli yeni öğrenci sirkülasyonu olduğundan, mezun olan öğrencilerin durumu üniversiteleri de ilgilendirmiyor. Binlerce üniversite mezunu arkeolog işsiz kalıyor. 

Sınırları içinde arkeolojik sit alanı olmayan belediye hemen hemen yok gibi. KUDEP yönetmeliğine göre ise bu belediyeler en az bir arkeolog istihdam etmek zorunda. Ancak bunu uygulayan belediye sayısı neredeyse bir elin parmakları kadar az sayıda. 

 

Türk İslam Arkeolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Türk İslam Arkeolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Türk İslam Arkeolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Türk ve İslam dünyasından günümüze kalmış toprak veya su altındaki eserleri gün ışığına çıkarmak için kazılar yapar.

2- Yapılan kazılardan elde edilen eserleri temizler.

3- Parça eserlerin yapıştırılmasını (konservasyon), bakım onarım ve restorasyonunu yapar.

4- Eserlerin kaydını tutar, korunmasını sağlar ve halkın bilgisine sunar.

5- Kültür Bakanlığında çalışması durumunda; kazılarda gözlemci olarak görevlendirilebilir.

6- Korunması gereken kültür ve tabiat varlıklarını saptar ve kaydını tutar, bunlara yönelik koruma ve restorasyonlar konusunda kararlar çıkarılmasını sağlar.

7- Çevresindeki antik kentlerin (ören yerlerinin) belirli aralıklarla denetimini yapar.

8- Müzelerde çalışanlar koleksiyoncuların denetimini yapar.

 

Türk İslam Arkeolojisi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Türk İslam Arkeolojisi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Türk İslam Arkeolojisi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Türk İslam Arkeolojisi mezunları; mesleklerini müze gibi kapalı mekanlarda icra edebilecekleri gibi açık alanlarda yani kazı bölgelerinde de çalışabilirler. Çalışmalar kimi zaman kavurucu sıcaklarda kimi zaman ise soğuk, sert iklim koşullarında yapılabilir. Bölümü tercih edecekler, her türlü hava koşulunda çalışabileceğini bilmelidir.

 

Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Türk İslam Arkeolojisi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Türk İslam Arkeolojisi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Türk İslam Arkeolojisi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Türk İslam Arkeolojisi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Türk İslam Arkeolojisi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Türk İslam Arkeolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Arkeoloji Bilimine Giriş
  2. Arkeoloji Kazı Teknikleri ve Alan Yönetimi
  3. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  4. Bilgisayar Teknolojileri
  5. Demir Çağında Avrasya Arkeolojisi
  6. İngilizce
  7. İslam Kültür Dinamikleri
  8. İslam Medeniyeti
  9. İslam Tarihi
  10. İslam’da Kültürel Miras
  11. Kültür Mirası
  12. Türk Dili
  13. Türk İslam Tarihi
  14. Uygarlık Tarihi

 

Türk İslam Arkeolojisi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Türk İslam Arkeolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Türk İslam Arkeolojisi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Türk İslam Arkeolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Türk İslam Arkeolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.

2- Araştırmacı ve meraklı bir kişiliği olmalı.

3- Ayrıntıları fark edebilmeli.

4- Bedence sağlıklı ve güçlü olmalı.

5- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

6- Ekip çalışmasını sevmeli.

7- İslam kültürüne ilgi duymalı.

8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

10- Tarih, sosyoloji ve din alanlarına ilgi duymalı ve bu alanlarda başarılı olmalı.

11- Titiz olmalı.

 

Türk İslam Arkeolojisi Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Türk İslam Arkeolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Türkiye arkeoloji alanları açısından bir cennet. Binlerce yıllık geçmişi bağrında yaşatan Anadolu coğrafyasının hemen neresini kazsanız tarihi esere rastlanıyor. Her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla 250’den fazla yerli ve yabancı bilimsel arkeolojik kazı yapılıyor. 

Bunun yanı sıra pek çok il ve ilçe belediyelerinde inşaat hafriyatları sırasında kurtarma ve sondaj kazıları gerçekleştiriliyor. Uzmanlık ve bilimsel deneyim isteyen bu kazılarda görev alan arkeologların büyük çoğunluğu ise üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde okuyan öğrenciler oluyor.

Eğitim aldıkları 4 yıl boyunca ücretsiz olarak kazılarda görev alan öğrenciler, bilimsel kazı yöntemlerini öğrendikten sonra mezun olup işsiz kalıyorlar. Bünyesinde arkeolog bulundurmak zorunda olan kurumlar bile buna uymayarak, kadrolu arkeolog almaya yanaşmıyor.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Türk İslam Arkeolojisi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Türk İslam Arkeolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLMM4RfxUqGyjQgohDoOrqqooJQFiGGuV3u8L2foM9SBaoAcj6zbSnWpwOwVPJ5jCHK3qXfFzi3dUFnk_y97l3iDuY4Tk4VIxQTa1tvA_-Ap1l0IzGyz_reAsdRExXyzNb9r78QT6asden/s16000/turk-islam-arkeolojisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLMM4RfxUqGyjQgohDoOrqqooJQFiGGuV3u8L2foM9SBaoAcj6zbSnWpwOwVPJ5jCHK3qXfFzi3dUFnk_y97l3iDuY4Tk4VIxQTa1tvA_-Ap1l0IzGyz_reAsdRExXyzNb9r78QT6asden/s72-c/turk-islam-arkeolojisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/turk-islam-arkeolojisi-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/turk-islam-arkeolojisi-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content