Türk Halkbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Türk Halkbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı di...

Türk Halkbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Türk Halkbilimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Türk Halkbilimi bölümü nedir, puan türü nedir, Türk Halkbilimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Türk Halkbilimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Türk Halk Bilimi Bölümü, her kademede kapsamlı uygulamalı halk bilimi çalışmalarının yanı sıra, yerelde yaşayan kültürel miras ürünlerinin derlenmesiyle ortaya çıkan envanterin ulusal ve uluslararası alanda yeniden üretilmesine ve geleneksel kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlamaktadır. Böylece kültürel ifade çeşitliliğine saygıyı yaygınlaştırmakta, insan haklarının korunmasında farkındalık yaratmakta, insanlığın ortak kültürel mirası ve barışı için önemli rol oynamaktadır.

 

Türk Halkbilimi Bölümü Nedir?

Türk Halkbilimi bölümü; halk edebiyatı, halk müziği ve oyunları, gelenek, görenek ve inançlar, el sanatları, halk bilgisi gibi temel araştırma alanlarında Türk kültürünün geleneksel biçimleri ve bunların değişim süreçleri ile kültür içindeki rol ve etkileri araştırmak , teknolojik değişmelerin getirdiği sonuçlarla ortadan kalkan halk kültürü ürünlerini tespit ederek incelemek ve halkbiliminin kültür içindeki öneminin kavranmasını ve alanla ilgili daha fazla çalışılmasını sağlayacak girişimler başlatmak amacıyla eğitim veren bir bölümdür.

 

Türk Halkbilimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Türk Halkbilimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Türk Halkbilimi, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Türk Halkbilimi baraj puanı da 180 puandır.

 

Türk Halkbilimi nedir
Türk Halkbilimi

Türk Halkbilimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Türk Halkbilimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Türk Halkbilimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Basın-Yayın Kuruluşları

2- Belediyeler

3- Eğitim Kurumları

4- Kent Müzeleri

5- Kültür ve Turizm Bakanlığı

6- Medya Şirketleri

7- Organizasyon Şirketleri

8- Uygulamalı Halk Bilimi Müzeleri

 

Dilin bir araç olarak kullanıldığı sözel anlatımlar, geleneksel gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, festivaller ve ritüeller doğa ve evrenle ilgili uygulamalar, el sanatları geleneği şeklinde beş alt başlık altında toplanmaktadır. Bu öğelerin araştırıldığı, derlendiği, arşiv ve dokümantasyon merkezlerinde, müzelerde, öğretim kurumlarında ders olarak okutulması halinde eğitim kurumlarında, kitle iletişim araçlarında çalışabilirler. 

Özel eğitim kurumlarında ve devlete ait bütün eğitim kurumlarında halkbilimi öğretmenliği, medyada somut olmayan kültürel miras program yapımcılığı; Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde halkbilimi açık hava müze uzmanlığı ve folklor araştırmacılığı, turizm alanında kültürel animasyon tasarımcılığı, özel sektör tarafından kurulacak kültür merkezlerinde somut olmayan kültürel miras bölümü yöneticiliği yapabilirler. 

Birçok uygulamalı halkbilimi alanında, halkbilimi eğitimi almış kişilere yeni çalışma alanları açılması sonucunu hazırlayacağı da varsayıldığında, Türk Halkbilimi bölümünden mezun olan öğrencilerin çok farklı eğitim, kültür ve turizm alanlarında iş bulmaları ve iş kurmaları mümkün olabilecektir.

 

Türk Halkbilimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Türk Halkbilimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Türk Halkbilimi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- “Proje Döngüsü Yönetimi” uzmanlığı yapabilir.

2- Çeşitli kültür işletmelerinde (Basın-Yayın, Medya, Kültürel Organizasyon, Sinema, Belgesel) yenilikçi kültür çalışmaları üreterek, danışman olarak görev alabilir.

3- Kent müzeleri ve somut olmayan kültürel miras müzelerinde araştırmacı olarak çalışabilir.

4- Kültür ve Turizm Bakanlığında Folklor Araştırmacısı olarak çalışabilir.

5- Kültürel proje yönetim ve danışmanlığı yapabilir.

6- Mezunlar yaşadıkları yerlerde kendi “Uygulamalı Halk bilimi Müzelerini” kurabilir. 

7- Yaygın ve örgün eğitim kurumlarında somut olmayan kültürel miras dersleri verebilir.

8- Yerel yönetimlerin kültür birimlerinde uzman olarak çalışabilir.

 

Türk Halkbilimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Türk Halkbilimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Türk Halkbilimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Türk Halkbilimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Türk Halkbilimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Türk Halkbilimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Türk Halkbilimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Türk Halkbilimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Araştırma Uygulama
  2. Aşık Edebiyatı
  3. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  4. Bilgisayar Teknolojileri
  5. Gelenek-Görenekler
  6. Halkbilimine Giriş
  7. İngilizce
  8. Maddi Kültür Araştırmalarına Giriş
  9. Osmanlı Yazı Dili
  10. Tekke-Tasavvuf Edebiyatı
  11. Türk Dilbilgisi
  12. Türk Dili
  13. Türk Edebiyatına Giriş
  14. Türk Halk Bilimi Semineri
  15. Türk Halk Dansları
  16. Türk Halk Edebiyatına Giriş
  17. Türk Halk Müziği
  18. Türk Halk Tiyatrosu
  19. Türkolojiye Giriş
  20. Yazılı Kaynaklar
  21. Yazılı-Sözlü Kompozisyon ve Etkili İletişim

 

Türk Halkbilimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Türk Halkbilimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Türk Halkbilimi bölümüne son beş yılda toplam 5 kontenjan verilmiş ve mezunlar 78 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Türk Halkbilimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Türk Halkbilimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Eski eser ve müzelerle ilgilenmesi

4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

5- Planlı çalışmayı bilmeli.

6- Sözel yeteneğinin güçlü olması gerekir.

7- Tarihe, sanata, edebiyata ve Türk gelenek ve göreneklerine merak duyması

8- Türk tarihine ilgi duyması

 

Türk Halkbilimi Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Türk Halkbilimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Somut olmayan kültürel mirasın ilkokuldan başlayarak bütün eğitim kurumlarında ders olarak okutulmasının planlanması, ilkokuldan liseye kadar bütün ilk ve orta öğretim kurumlarında halkbiliminin ders olarak okutulması anlamına gelmektedir. Türkiye’nin ilk ve orta öğretim kurumlarında somut olmayan kültürel miras konulu bir ders açılması durumunda, ders kitabından, yardımcı kaynaklarına ve diğer eğitim araç gereçlerinden öğretmenine kadar geniş bir alanda bu kararın yansımaları olacaktır.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Türk Halkbilimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Türk Halkbilimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Türk Halkbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Türk Halkbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi967RoMtlukzzwTTsmnMMgv8tTeFO6m2tuRzZx2h3tcFVVfNWk8QTLtkX3j2iAJbtYfPPYrZQp_fXmASF34-hSmR7qedy31K6Sj2thMHIyd7rAWNDOEeFhaLUWcSa4tahDkozkGF3eVW5q/s16000/turk-halkbilimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi967RoMtlukzzwTTsmnMMgv8tTeFO6m2tuRzZx2h3tcFVVfNWk8QTLtkX3j2iAJbtYfPPYrZQp_fXmASF34-hSmR7qedy31K6Sj2thMHIyd7rAWNDOEeFhaLUWcSa4tahDkozkGF3eVW5q/s72-c/turk-halkbilimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/turk-halkbilimi-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/turk-halkbilimi-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content