Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıt...
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü var. Aşağıda sırasıyla Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü nedir, puan türü nedir, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Nedir?
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümü; toprakların fiziksel, kimyasal, biyolojik ve mineralojik özelliklerinin saptanarak bitkisel üretimde en doğru şekilde kullanılabilirliğinin artırılması; toprakların sınıflandırılması, haritalanması ve arazilerin kullanımına yönelik planların yapılması; bitkilerin beslenmesi-fizyolojisi ve bitki-toprak-su sistemlerine yönelik araştırma çalışmalarının gerçekleştirilmesi alanlarında görev yapan meslek elemanlarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Toprak Bilimi ve Bitki Besleme için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme baraj puanı da 180 puandır.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Belediyeler
2- Devlet Su İşleri
3- Dış Ticaret Müsteşarlığı
4- Gübre Fabrikaları
5- Tarım İlaçları Üreten veya Satan Firmalar
6- Tarım Kredi Kooperatifleri
7- Tarım ve Orman Bakanlığı
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunları “Ziraat Mühendisi” unvanıyla T.C. Tarım ve Orman Bakanlığında, Tarım Kredi Kooperatiflerinde, Kamu ve Özel Bankaların Tarımla ilgili finans bölümlerinde, Devlet Su İşlerinde, Belediyelerde, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda, gübre fabrikalarında, özel çiftlikler ve seralarda çalışma olanakları bulabildikleri gibi, doğrudan tohum, gübre veya Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavını kazanmaları durumunda zirai ilaç bayiliği yapabilmektedirler. Ayrıca 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun öngördüğü Toprak Etüd ve Haritalama, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Projelerinin hazırlanmasında yetkili olarak Toprak bilimi ve Bitki Besleme Bölümü mezunu Ziraat Mühendisleri görev almaktadır. Bu kapsamda Arazi Toplulaştırma çalışmalarında çalışma olanakları da bulunmaktadır.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Toprak Bilimi ve Bitki Besleme mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Toprak Bilimi ve Bitki Besleme mezunlarının görevleri şunlardır:
Toprak bilimcileri,doğal afetler ya da nüfus artışına dayalı kaynak problemlerini gidermek adına toprak-su ve bitki ilişkilerini inceleyerek elde olan kaynakların verimli kullanımı ve kaynak artırılması adına çalışmalar gerçekleştirirler.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Toprak Bilimi ve Bitki Besleme maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Toprak Bilimi ve Bitki Besleme maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Arazi Kullanım Planlaması
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bahçe Bitkileri
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bitki Besleme
- Bitki Fizyolojisi
- Bitki Koruma
- Botanik
- Ekonomi
- Fizik
- Genel Kimya
- Genel Mikrobiyoloji
- Gıda Teknolojisi
- Gübreler ve Gübreleme
- İngilizce
- İstatistik
- Jeoloji
- Matematik
- Organik Kimya
- Sulama ve Drenaj
- Tarım Deontolojisi
- Tarım Ekonomisi
- Tarım Makineleri
- Toprak Bilgisi
- Toprak Etüdü ve Haritalama
- Toprak Fiziği
- Toprak Genessi ve Sınıflandırılması
- Toprak Kimyası
- Toprak Mekaniği ve Teknolojisi
- Toprak Minerolojisi
- Toprak ve Su Koruma
- Toprak Verimliliği
- Türk Dili
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Bitki bilimine ilgi duymalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Farklı hava koşullarına ayak uydurabilmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Kimyasal ürünlere alerjisi bulunmamalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Toprak Bilimi ve Bitki Besleme nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Toprak Bilimi ve Bitki Besleme iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR