Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tiyatro Eleştirmenliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ...

Tiyatro Eleştirmenliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Tiyatro Eleştirmenliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tiyatro Eleştirmenliği bölümü nedir, puan türü nedir, Tiyatro Eleştirmenliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Tiyatro Eleştirmenliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü Nedir?

Tiyatro Eleştirmenliği bölümü; bir tiyatro eserini veya metnini düşünsel anlamda yorumlayarak anlamlı hale getiren ve eserin içeriğinde yer alması gereken konular üzerinde (metinsel içerik, sahne dekoru, sahne tasarımı, kostüm, ışık, ses, görüntü vb. tüm olguları alarak) uyumlaştırma yapan ve fikirsel katkı sunan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Tiyatro Eleştirmenliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Tiyatro Eleştirmenliği, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Tiyatro Eleştirmenliği baraj puanı da 180 puandır.

 

Tiyatro Eleştirmenliği nedir
Tiyatro Eleştirmenliği

Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tiyatro Eleştirmenliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tiyatro Eleştirmenliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

***Esas olarak tiyatro alanında kuramcı ya da uygulamacı olarak çalışırlar. Mezunların özel veya ödenekli tiyatrolarda dramaturg, metin yazarı, yönetmen olarak, çeşitli dergi, gazete ya da televizyon kuruluşlarında ve yayınevlerinde eleştirmen, muhabir, metin yazarı ya da editör olarak, sinema veya televizyonda dramaturg, metin yazarı ya da senarist olarak çalışabilmeleri mümkündür. Bunun yanı sıra bölümün önemli çalışma alanlarından biri "Eğitimde Tiyatro" olduğundan, mezunlarımızın çeşitli okullarda eğitimde drama çalışmaları yapmaları, eğitim formasyonunu tamamlamaları halinde ise öğretmenlik hakkını elde etmeleri mümkündür.

***Kültür ve sanat vakıflarında çalışarak, çeşitli sanatsal etkinlik düzenler.

***Şehir, devlet ve özel tiyatro topluluklarında dramaturg, genel sanat yönetmenliği, yönetmen veya yönetmen yardımcısı olarak çalışır.

***Reklam ajanslarında art direktör veya metin ve reklam yazarlığı yapar.

***Çocuk tiyatrolarında ve eğitim kurumlarında yaratıcı drama eğitimi verir.

Mezunların iş bulma imkanı mevcut olup, üniversite kontenjanlarının artması ve tiyatroların dramaturg çalıştırma ihtiyacı bilincine varmamaları sonucunda gelecekte iş bulma sıkıntısı yaşanılacağı düşünülmektedir.

 

Tiyatro Eleştirmenliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tiyatro Eleştirmenliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tiyatro Eleştirmenliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Gazete, dergi, kültür sanat dergilerinde mevcut bir tiyatro eserinin bütünlüğü hakkında yazı yazar.

2- Kültür etkinliklerine katılma ve bu etkinlikler üzerine çalışır.

3- Metin inceleme ve araştırmalar yapar.

4- Oyuncu ve yönetmen kadrosuyla oyun metnindeki karakterler ve olaylar üzerinde çalışır.

5- Oyunu okur ve gereken araştırmayı yapar.

6- Oyunun provası esnasında bütünlüğün bozulduğu noktalarda yönetmene fikir sunar.

7- Sahne üstü çalışmalar yapar.

8- Tiyatro yayınlarını okur.

9- Yaratıcı drama üzerine genç-yetişkin ve çocukları eğitir.

10- Yazarlar veya çevirmenlerle oyun üzerine tartışır.

 

Tiyatro Eleştirmenliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tiyatro Eleştirmenliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tiyatro Eleştirmenliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Tiyatro Eleştirmeninin malzemesi öncelikle sözcüklerdir. Çalışma yeri; bir tiyatro sahnesi olabileceği gibi evinin bir odası da olabilir. Yer-zaman kavramı bu meslek elemanı için söz konusu değildir. Çevirmen, yönetmen, sahne ve kostüm tasarımcıları, tiyatro oyuncuları, ses, ışık yönetmeni veya teknisyenleriyle iletişim halindedir.

 

Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tiyatro Eleştirmenliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tiyatro Eleştirmenliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Tiyatro Eleştirmenliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Tiyatro Eleştirmenliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Tiyatro Eleştirmenliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Tiyatro Eleştirmenliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Oyunculuk eğitiminin yanı sıra seslerini ve bedenlerini daha iyi kullanabilmeleri için birinci sınıftan itibaren ses ve konuşma, dans, hareket, eskrim, yoga, şan ve solfej dersleri görürler. Tiyatro tarihi, fonetik, metin yorumlama ve çözümleme dersleriyle sahneye daha geniş bir gözle bakar; görsel, estetik, sanat tarihi, felsefe, drama ve film kuramın ailişkin derslerle birikimlerini ilerletirler. Ayrıca üniversiteden alınan zorunlu ve seçmeli dersler alırlar.

 

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Dramatik Metin Analizi
  4. Düşünce Tarihi
  5. İngilizce
  6. Mitoloji
  7. Tiyatro Kuramları
  8. Tiyatro Tarihi
  9. Türk Dili
  10. Yaratıcı Drama

...

Tiyatro Eleştirmenliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tiyatro Eleştirmenliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tiyatro Eleştirmenliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Tiyatro Eleştirmenliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tiyatro Eleştirmenliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Belleği güçlü olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Güzel sanatlar ile Türk dili ve edebiyatına karşı ilgili olmalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Okumaktan hoşlanmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Sosyoloji, ekonomi, felsefe, tarih vb. konuların gelişmelerini merak etmeli.

9- Sözel ifade ve sözel düşünme gücüne sahip olmalı.

10- Yaratıcı olmalı ve çok yönlü düşünebilmeli.

11- Yeni fikirlere ve yeniliklere açık olmalı.

 

Tiyatro Eleştirmenliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tiyatro Eleştirmenliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Tiyatro Eleştirmenliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Tiyatro Eleştirmenliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDaK2IzzNFkAJakQxFqJl_rkxV6pv1mh3WdKifdRsAJQFHPGwVU3gdLrWJqBEX-zdoC431cn97J_HtLtiQ5jHaU7QM7Pswi66e7M6nhY6ePyZvJCUZBrV0bHAAusCN5_NRmzsQ5oXUXuV_/s16000/tiyatro-elestirmenligi-ve-dramaturji.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDaK2IzzNFkAJakQxFqJl_rkxV6pv1mh3WdKifdRsAJQFHPGwVU3gdLrWJqBEX-zdoC431cn97J_HtLtiQ5jHaU7QM7Pswi66e7M6nhY6ePyZvJCUZBrV0bHAAusCN5_NRmzsQ5oXUXuV_/s72-c/tiyatro-elestirmenligi-ve-dramaturji.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/tiyatro-elestirmenligi-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/tiyatro-elestirmenligi-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content