Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ...

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümü nedir, puan türü nedir, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

İletişim dünyası çok hızlı bir biçimde değişiyor. Bu hızlı değişim de kendini yeni hikâyeler, yeni anlatıcılar, yeni hikâye biçimleri şeklinde ifade ediyor. Televizyon da bir yandan bildiğimiz anlamda varlığını devam ettirirken, diğer yandan kendini WEB TV, Mobile TV, IP TV, VOD, 3D TV gibi yollarla yeni şartlara uyarlıyor. 

Teknolojik değişimler yaşam tarzlarımızı etkilediği gibi, düşünme ve yorumlama yollarımızı da değiştiriyor. TVRP olarak hızla değişen dünyada başarıya ulaşacak bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yolunun da teknik bilgi, ekip çalışması, organizasyon yeteneği ve yaratıcılıktan geçtiğini düşünüyoruz. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümünü seçmeniz halinde sadece televizyon dünyasına değil elektronik ve dijital medyaya da ilk adımınızı atmış olacaksınız.

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü Nedir?

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümü; kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek üzere, toplumda meydana gelen ekonomik, siyasal, kültürel, sportif, adli vb. olaylarla ilgili bilgi toplayan, bunları değerlendirerek, televizyon kanallarında, programlarda yayınlayan veya sunan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Televizyon Haberciliği ve Programcılığı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı baraj puanı da 180 puandır.

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı nedir
Televizyon Haberciliği ve Programcılığı

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Kamera, ses ve kurgu alanları  

2- Muhabirlik

3- Prodüksiyon şirketlerinin ilgili birimleri

4- Programcılık

5- Televizyon kanalları ve radyoların ilgili birimleri

 

***Televizyon Haberciliği ve Programcılığı mezunları; habercilikle ilgili olan bütün basın kuruluşlarında (gazete,dergi) çalışabilirler. Haberciliğe daha ciddi yaklaşan gazetelerde çalışanlar dünyada olup bitenlere (ekonomi, borsa, politika, sağlık, eğitim, hukuk) ilişkin olabildiğince fazla ve doğru bilgi verirler. Magazin gazetelerinde çalışan gazete muhabirleri ise sanat, moda ve sosyete dünyasında meydana gelen olayları araştırır ve yazarlar.

***Habercilik ve Programcılık, ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomisi ve gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir kimsenin her türlü koşulda işsiz kalmayacağı söylenebilir.

***Televizyon Haberciliği ve Programcılığı mezunları; toplumların aydınlatılmasında önemli bir görev üstlenmiştir. Dünyamızın küreselleştiği, iletişim çağına girdiğimiz bugünlere ulaşmada en büyük katkı basın-yayın organlarından gelmiştir. Televizyonlar sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki olaylardan anında haberdar olabilmekteyiz. Bu yönüyle teknolojiyi en iyi kullanan meslek olma özelliğini de sürdürmektedir. Gelecekte bu durumun daha da gelişeceğini söyleyebiliriz.

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Televizyon Haberciliği ve Programcılığı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Televizyon Haberciliği ve Programcılığı mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Araştıracağı olay hakkında kimlerden bilgi alabileceğini belirler.

2- Bilgileri anlaşılır bir dille sunar, önemli noktaları vurgular.

3- Bilgileri haber merkezine gönderir.

4- Çeşitli kaynaklardan sözlü veya yazılı olarak verilen bilgileri toplar.

5- Ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal vb. nitelikteki olayları izler.

6- Hazırladığı programı sunar.

7- Olaylar arasından, araştırmaya değer olanları belirler.

8- Topladığı bilgileri değerlendirir, doğruluğunu kontrol eder.

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Televizyon Haberciliği ve Programcılığı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Televizyon habercisi ve programcısı; haberin yazılması aşamasında büroda görev yapar, olayların araştırılması aşamasında açık havada, kapalı yerlerde, sıcakta, soğukta, dağda, uçakta vb. ortamlarda çalışabilir. Çok nadirde olsa saldırıya uğrama tehlikesi vardır. Çalışma saatleri genellikle düzensizdir. Sık sık seyahat etme söz konusudur. Araştırma yaparken her türlü insanla, her türlü olayla karşılaşabilir. Meslek mensupları, bazen bir röportaj için günlerce ünlü bir kişinin peşinden koşmak, evlerinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Çeşitli kırtasiye malzemeleri

3- Daktilo

4- Faks

5- Fotoğraf makinesi

6- Telefon

7- Telefoto

8- Teleks

9- Telsiz

10- Teyp

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Televizyon Haberciliği ve Programcılığı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Televizyon Haberciliği ve Programcılığı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Görsel Çalışmalar
  4. Görsel Eğitimin Temelleri
  5. Haber Editörlüğü
  6. Haber Programı Yapım Süreci
  7. Haber Sunuculuğu
  8. İngilizce
  9. İnsan Hataları ve TV
  10. Işık Teknikleri
  11. Soruşturmacı Habercilik
  12. Spor Haberciliği
  13. Teknolojinin Toplumsal Etkileri
  14. Televizyon Gazeteciliğinde Uzmanlık Alanları
  15. Televizyona Sosyolojik Yaklaşım
  16. Televizyonda Metin Yazarlığı
  17. Televizyonda Yapım Teknikleri
  18. Televizyonda Yapım Yönetim Teknikleri
  19. Temel Fotoğrafçılık,
  20. Türk Dili
  21. TV Eğlence Programı Yapımcılığı
  22. TV Endüstrisinin Bileşenleri
  23. TV Haber Analizi
  24. TV Haber Yazarlığı
  25. TV Program Türleri
  26. TV Program Yazarlığı
  27. TV Spor Programcılığı
  28. Uluslararası Televizyon
  29. Video Kurgusu
  30. Yaratıcı Yazım ve Görsel Anlatım

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Başkaları ile iyi iletişim kurabilmeli.

2- Çevresinde olup bitenlere ilgi duymalı.

3- Değişik ortamlarda, gerektiğinde stres altında çalışabilmeli.

4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

5- Düşüncelerini söz ve yazı ile başkalarına aktarabilmeli.

6- Ekip çalışmasını sevmeli.

7- Girişken bir yapıya sahip olmalı.

8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

9- Okumaya ve çevresini incelemeye meraklı olmalı.

10- Planlı çalışmayı bilmeli.

11- Yaratıcılık olmalı.

 

Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Televizyon Haberciliği ve Programcılığı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Televizyon Haberciliği ve Programcılığı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Televizyon Haberciliği ve Programcılığı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Televizyon Haberciliği ve Programcılığı Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPGDVxS0XNyiJO-Y0IBft0HIzCm3jGARDnkDjeEFAA5LVlXyOnVeDk_LRCN40zj_KTT9auYfn_cANldfV9b6rDRx5IFIXBFo9KNfEcA_mIV2aHK7muARWguDCegF5x-D8yziKXLmqIHyEU/s16000/televizyon-haberciligi-ve-programciligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPGDVxS0XNyiJO-Y0IBft0HIzCm3jGARDnkDjeEFAA5LVlXyOnVeDk_LRCN40zj_KTT9auYfn_cANldfV9b6rDRx5IFIXBFo9KNfEcA_mIV2aHK7muARWguDCegF5x-D8yziKXLmqIHyEU/s72-c/televizyon-haberciligi-ve-programciligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/televizyon-haberciligi-ve-programclg.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/televizyon-haberciligi-ve-programclg.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content