Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımı...

Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü nedir, puan türü nedir, Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Tekstil ve Moda Tasarımı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Tekstil endüstrisinin gereksinimi olan dokuma, baskı ve giyim tasarımı bilen tasarımcılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölüm öğrencileri eğitim süresince tasarım ilkesi bakımından farklı olmayan; fakat ürün oluşturulması için farklı teknik yöntemler gerektiren dokuma, baskı ve giyim tasarımına dönük dersler alırlar. Bölümdeki eğitim bu üç disiplini özgün sanat ve tasarım ürünlerine aktarmayı amaçlamaktadır. Eğitim fabrika ve fuar ziyaretleri, müze gezileri, konferanslar ve sergiler ile desteklenmektedir. Eğitim desen, baskı ve dokuma atölyeleri ile bilgisayar stüdyosunda verilmektedir.

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Nedir?

Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü; tekstil endüstrisinin gereksinimi olan dokuma, baskı ve giyim tasarımı bilen tasarımcılar yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Tekstil ve Moda Tasarımı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Tekstil ve Moda Tasarımı, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Tekstil ve Moda Tasarımı baraj puanı da 180 puandır.

 

Tekstil ve Moda Tasarımı nedir
Tekstil ve Moda Tasarımı

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tekstil ve Moda Tasarımı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tekstil ve Moda Tasarımı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Giyim Mağazaları

2- Hazır Giyim Üretim Fabrikaları

3- Modaevleri

4- Tekstil Fabrikaları

 

Henüz ülkemizde kısa bir geçmişi olan tekstil tasarım bölümünden mezun olan kişiler, sanayide ara eleman açığı fazla olduğundan; dokuma teknolojisi, kumaş yapısı, konfeksiyon ürünleri tasarımı gibi konularda bilgi ve beceri sahibi kişiler olarak basma veya dokuma fabrikaları ile tekstil dokuma atölyelerinde istihdam edilmektedirler. İsteyenler kendi iş yerlerini de açabilirler.

Ülkemizde tekstil sanayi teknolojik değişimlerle hızlı bir şekilde gelişmektedir. İnsanın temel ihtiyaçlarından biri olan "giyinmek" günümüzde artık bu anlamının çok ötesinde bir yerdedir. Giysileri: çeşitli desende, modelde dokunmuş kumaşlar ve türlü aksesuarlarla zenginleştiren modacılar; tasarımcılarca hazırlanan bu örneklere her zaman ihtiyaç duyacaklardır. Gerek tekstilcileri, gerek stilist ve modacıları birbirinden ayrı düşünmemek gerekmektedir. Hepsi de toplumun ihtiyaç ve isteklerine göre ürün hazırlayıp sunmaktadırlar.

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tekstil ve Moda Tasarımı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tekstil ve Moda Tasarımı mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Bilgisayar desteğinde tasarım yapar ve hazır programları geliştirir,

2- Bilgisayar programları ya da el yöntemiyle çizdiği modelin kalıbını hazırlamak, hazırlatmak,

3- Çalışmaları ile ilgili sunumlar hazırlamak,

4- Değişik baskı tekniklerini uygular,

5- Deneme üretimini gerçekleştirmek ya da gerçekleştirilmesini sağlamak,

6- Desen çizme yöntemlerini kullanarak desenler çizer,

7- Desenin negatifini ve şablonunu hazırlar,

8- Desenlenecek kumaşın analizini yapar,

9- Dünya modasını yakından takip etmek,

10- Hazırladığı tasarımları moda grafikleri ve teknik çizimler ile göstermek,

11- Ismarlama ve hazır giyim ünitelerinde kullanılabilecek kıyafet tasarımları yapmak,

12- Koleksiyon hazırlamak.

13- Kumaş analizleri yapmak,

14- Malzeme hesabı yapmak,

15- Örnek dokuma tezgahlarında temel örgüleri kullanarak kumaş örnekleri hazırlar,

16- Örnek kumaştan seri üretime geçişi sağlar.

17- Pazarlama ve satış alanındaki yenilikleri, stratejileri takip etmek,

18- Tasarım hazırlarken farklı alanlarda çeşitlilik sunmak,

19- Tasarım panosu hazırlamak ve yönetmek,

20- Yapılacak tasarımlara uygun triko, kumaş, elyaf ve deri gibi tekstil ürünlerini saptamak,

21- Yaptığı tasarım doğrultusunda renkleri seçer,

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tekstil ve Moda Tasarımı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tekstil ve Moda Tasarımı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Tekstil ve Moda Tasarımcıları; tekstil dokuma ve baskı fabrikalarında, atölyelerinde, modaevlerinde, tasarım atölyelerinde çalışırlar. Çalışırken tekstil mühendisleri tekstil teknikerleri ve işçilerle iletişim halindedirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Asetat Kağıdı

2- Baskı Masası

3- Baskı Masası, Baskı Şablonu

4- Bilgisayar

5- Boya Ve Pat

6- Çerçeve Germe Masası

7- Çeşitli Iplikler

8- Çeşitli Renkli Kalemler

9- Cetvel

10- Çini Mürekkebi

11- Fikye Makinası

12- Film Kontak Makinası

13- Gaze Bezi

14- Işıklı Masa

15- Kareli Desen Kağıdı

16- Milimetrik Kağıt

17- Numune Dokuma Tezgahı

18- Rapido Ve Tarama Ucu

19- Tekstil Bilgisayarı

20- Tekstil Boyaları

21- Ütü

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tekstil ve Moda Tasarımı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tekstil ve Moda Tasarımı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Tekstil ve Moda Tasarımı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Tekstil ve Moda Tasarımı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Tekstil ve Moda Tasarımı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Dört yıllık ders programı, öğrencilerin sanat, tasarım, estetik bilgi ve entelektüel birikimlerini arttırmaya yönelik dersler ile, kendi projelerini geliştirebilecekleri uygulama derslerinden oluşmaktadır. Mesleğe ait ülkemizde ve dünyada kabul görmüş  becerilerin geliştirilebilmesi için atölyeler, alanda gelişen en yeni teknolojiler ile desteklenmekte ve farklılık yaratan güncel donanımları sunmaktadır. Öğrenciler, ikinci sınıftan itibaren kendi yeteneklerini yönlendirebilecekleri; moda, imaj, tasarım ve marka konularına dair çok sayıda farklı seçmeli ders seçebilmekte, aynı zamanda kendi inisiyatifleri ile alan dışından ders alma imkanını bulabilmektedir.  

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tekstil ve Moda Tasarımı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tekstil ve Moda Tasarımı bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tekstil ve Moda Tasarımı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- El becerisi yüksek olmalı.

4- Estetik zevke sahip olmalı.

5- Gözleri sağlam olmalı, renk körlüğü bulunmamalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Yaratıcı olmalı.

 

Tekstil ve Moda Tasarımı Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tekstil ve Moda Tasarımı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Tekstil ve Moda Tasarımı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Tekstil ve Moda Tasarımı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1INqADWGEBYg1bW4fwVJSkrbjmDi-1sb24hNA47lK4bUgqj52kHv4x50nQa_kY_OIw7g4XXLl5nv9Fj1Ijw-sbM27MGGJM8J_-IU7jgmcawmFfTKVDAg6gA7TPcREbFy-czFWI0ZqcqIG/s16000/tekstil-ve-moda-tasarimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1INqADWGEBYg1bW4fwVJSkrbjmDi-1sb24hNA47lK4bUgqj52kHv4x50nQa_kY_OIw7g4XXLl5nv9Fj1Ijw-sbM27MGGJM8J_-IU7jgmcawmFfTKVDAg6gA7TPcREbFy-czFWI0ZqcqIG/s72-c/tekstil-ve-moda-tasarimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/tekstil-ve-moda-tasarm-bolumu-nedir-ne.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/tekstil-ve-moda-tasarm-bolumu-nedir-ne.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content