Tekstil Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tekstil Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ya...

Tekstil Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Tekstil Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tekstil Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Tekstil Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Tekstil Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Tekstil Mühendisliği Bölümü Nedir?

Tekstil Mühendisliği bölümü; tekstil ve konfeksiyon sanayiinin kullandığı tekstil ham maddelerinin işlenmesi aşamalarında, teknik ve idari olarak gerekli düzenlemeleri yapan, yeni yöntem ve tekniklerin geliştirilmesi için çalışmalar yürüten, yeni ürünlerin tasarımını ve üretimini planlayan, üretimin ekonomik bir şekilde yürütülmesini sağlayan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Tekstil Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Tekstil Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Tekstil Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Tekstil Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Tekstil Mühendisliği nedir
Tekstil Mühendisliği

Tekstil Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tekstil Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tekstil Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü

2- T.C.Devlet Demiryolları İşletmesi Gen.Müd.

3- Tekstil Fabrikaları

4- Tekstil Satış Mağazaları

 

Tekstil Mühendisleri tekstil ve konfeksiyon endüstrisinde fabrika ve atölyelerde mühendis olarak, ayrıca tekstil üretim ve pazarlaması yapan kuruluşlarda teknik satış sorumlusu olarak çalışabilirler. Ülkemizde en gelişmiş üç sektörden bir tanesi tekstil sektörüdür. Bu nedenle iş bulma olanakları yüksektir. Özellikle Bursa, İstanbul, Adana, Denizli, Gaziantep, Kayseri, İzmir gibi tekstil sanayii gelişmiş illerimizde iş bulma olanakları çok daha iyidir.

Ayrıca, Boya-Baskı-Terbiye, konfeksiyon dallarındaki teknolojik gelişmeler oldukça hızlıdır. Sektörün rekabet gücü, kalite ve verimliliğin artırılması yolundaki çalışmalar, daha fazla teknik eleman kullanımını ön plana çıkarmaktadır.

 

Tekstil Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tekstil Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tekstil Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

Yün, pamuk gibi doğal, polyester, polyamid, polioksil gibi yapay lifler ile bu liflerden kumaş üretilmesi, kumaşın boyanması ve hazır giyim ürünlerinin elde edilmesi, bu işlemlerde kullanılan makinelerin üretilmesi, geliştirilmesi ve ürünlerin pazarlanması işlerini aşağıdaki işlem basamakları ile gerçekleştirir;

1- Araştırma, geliştirme faaliyetlerini yürütür.

2- İstenilen kalitede malın en ucuz şekilde üretilmesi için plan yapar.

3- Kullanılan makinelerin ayarlarını ve bakımını sağlar.

4- Üretimi planlar, iş akışını düzenler.

5- Ürünün kalite kontrolünü yapar.

6- Ürünün teknik, estetik, dokuma, örme ve baskı desenlerini bilgisayar yardımıyla tasarlar ve uygular.

 

Tekstil Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Tekstil Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Tekstil Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Tekstil Mühendisleri, dokuma endüstrisinde fabrika ve atölyelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı gürültülü olup, havada lif tozları bulunabilir. Tekstil Mühendisi çalışırken tekniker, teknisyen ve işçilerle iletişim halindedir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Her çeşit elyaf, iplik, dokuma ve örme ürünleri

2- İplik dokuma, örme, boya-baskı, terbiye gibi işlemlerde kullanılan iplik makineleri, dokuma hazırlık makineleri, dokuma makineleri, örme makineleri, boya-baskı-terbiye makineleri, kesim ve dikiş makineleri

3- İplikçilikte, dokuma ve örme kumaş üretiminde, konfeksiyonda kullanılan özel el aletleri ve yardımcı malzemeler

4- Kalite kontrol cihaz ve aletleri, bilgisayar, kart delme makineleri

5- Yardımcı kimyasal malzemeler

 

Tekstil Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tekstil Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tekstil Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Tekstil Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Tekstil Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Tekstil Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Tekstil Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Tekstil Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Teknolojileri
  3. Boyama ve Bitim İşlemleri Teknolojisi
  4. Dokuma Teknolojisi
  5. Dokusuz Tekstil Yüzeyleri
  6. Elyaf Bilgisi
  7. Fizik
  8. Hazır Giyim Teknolojisi
  9. İngilizce
  10. İplik Teknolojisi
  11. Lineer Cebir
  12. Matematik
  13. Mühendisler için İstatistik
  14. Organik Kimya
  15. Örme Teknolojis
  16. Teknik Resim
  17. Tekstil Mühendisliğine Giriş
  18. Tekstilde Baskı Teknolojisi
  19. Tekstilde Fiziksel Testler
  20. Tekstilde Maliyet Hesapları
  21. Tekstilde Mühendislik Tasarımı
  22. Türk Dili

 

Tekstil Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tekstil Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tekstil Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 7 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Tekstil Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tekstil Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Başkalarını yönetebilmeli.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı olmalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Mekanik ilişkileri görebilmeli.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Renk körlüğü bulunmamalı.

9- Yaratıcılık olmalı.

 

Tekstil Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tekstil Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Tekstil Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Tekstil Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tekstil Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tekstil Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTvYDEN9brB7HoJeNZWfyPACczPUHH1hxaHP1myPyarnExFBZSWeb1zgVbyX60LuFkYf9OOq44TgXPYOKHYNXoSusAfqvizhvHQYth-e_Id-2LIjhNKmTte199UTN2POZPagC2Y6a0tyOl/s16000/tekstil-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTvYDEN9brB7HoJeNZWfyPACczPUHH1hxaHP1myPyarnExFBZSWeb1zgVbyX60LuFkYf9OOq44TgXPYOKHYNXoSusAfqvizhvHQYth-e_Id-2LIjhNKmTte199UTN2POZPagC2Y6a0tyOl/s72-c/tekstil-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/tekstil-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/tekstil-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content