Tarımsal Biyoteknoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız ...
Tarımsal Biyoteknoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Tarımsal Biyoteknoloji bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tarımsal Biyoteknoloji bölümü nedir, puan türü nedir, Tarımsal Biyoteknoloji bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Tarımsal Biyoteknoloji bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Tarımın tüm dallarını kapsayacak şekilde çalışmaların yürütüldüğü Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü’nün çalışma konuları ana hatlarıyla Bitkisel Biyoteknoloji, Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknoloji ile Hayvansal Biyoteknoloji olup; moleküler biyoloji, genetik mühendisliği, genomik, proteomik, moleküler ıslah, genetik transformasyon teknikleri, genetik değişimlerin tespiti ve doku kültürü gibi değişik teknik ve yöntemleri kapsamaktadır.
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Nedir?
Tarımsal Biyoteknoloji bölümü; ileri biyomateryallerin geliştirilmesi, genetik mühendisliği, bitki ıslahı, hayvan ıslahı, enzim üretimi, gıda kaynaklarının korunması, flora ve faunadan biyolojik kaynak olarak yararlanma, bitki ve hayvan hastalıklarının tedavisi ve çevre koruma gibi konularda faaliyet gösteren meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Tarımsal Biyoteknoloji için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Tarımsal Biyoteknoloji, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Tarımsal Biyoteknoloji baraj puanı da 180 puandır.
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Tarımsal Biyoteknoloji mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tarımsal Biyoteknoloji mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Üniversiteler
2- Araştırma Enstitüleri
3- Belediyeler ve kurumları
4- Biyoteknoloji Enstitüleri
5- Faaliyet alanı Biyoteknoloji olan özel sektörler
6- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları
7- Tarım Kredi Kooperatifleri
8- Tarımsal Analiz Laboratuvarları
9- Tohumculuk, fide-fidan, seracılık sektörleri
10- Yem sanayisi
11- Ziraat Bankası ve diğer kamu kurum ve kuruluşları
12- Zirai Karantina ve İl Kontrol Laboratuvarları
Tarımsal Biyoteknoloji Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tarımsal Biyoteknoloji mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tarımsal Biyoteknoloji mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Ekolojik dengeyi bozmayacak çevreci üretim metotları geliştirir.
2- Evrensel nitelikte bilgi ve teknoloji üretir ve geliştirir.
3- Gerekli teknoloji ve bilgi transferini gerçekleştirip alt yapı olanaklarını geliştirir.
4- Ülkemizin tarımsal potansiyelini de göz önüne alarak biyoteknolojik yöntemlerin ıslah çalışmalarına verebileceği maksimum katkıyı sağlamak amacıyla gerekli araştırma ve eğitim alt yapısını oluşturur.
5- Modern bitki ve hayvan yetiştirme tekniklerini geliştirir, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı genotipler geliştirir.
6- Moleküler biyoteknoloji ve konvansiyonel ıslah yöntemleri kullanılarak üstün nitelikli bitki ve hayvan çeşitlerini geliştirir.
7- Tarım piyasasının ihtiyaç duyduğu modern bilgileri ortaya çıkarır.
9- Yerli genetik kaynakları tespit eder ve bu kaynakların kültüre alınmasını sağlar.
10- Yerli ve yabancı üreticilerin ihtiyaç duyduğu damızlık bitki ve hayvan populasyonlarının geliştirilmesini sağlar.
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tarımsal Biyoteknoloji maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tarımsal Biyoteknoloji maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Tarımsal Biyoteknoloji bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Tarımsal Biyoteknoloji bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Tarımsal Biyoteknoloji dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bahçe Bitkileri
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bitki Islahı
- Bitki Koruma
- Bitkisel Üretimde Biyoteknoloji
- Biyokimya
- Biyoteknolojiye Giriş
- Botanik
- Ekoloji
- Enzimoloji
- Fizik
- Genel Bitki Fizyolojisi
- Genel Kimya
- Genel Mikrobiyoloji
- Gıda Teknolojisi
- Hayvan Fizyolojisi
- Hayvan Islahı
- Hayvansal Üretimde Biyoteknoloji
- İngilizce
- İstatistik
- Kültürteknik
- Matematik
- Moleküler Biyoloji
- Moleküler Genetik
- Organik Kimya
- Tarım Ekonomisi
- Tarım Makineleri
- Tarla Bitkileri
- Tohumculukta Biyoteknoloji
- Toprak Bilgisi
- Türk Dili
- Üreme Fizyolojisi
- Zootekni
Tarımsal Biyoteknoloji Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tarımsal Biyoteknoloji KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tarımsal Biyoteknoloji bölümüne son beş yılda toplam 2321 kontenjan verilmiş ve mezunlar 78 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tarımsal Biyoteknoloji tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Açık havada çalışmaktan hoşlanmalı.
2- Ayrıntıları fark edebilmeli.
3- Bedence sağlıklı ve güçlü olmalı.
4- Bilimsel merakı bulunmalı.
5- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
6- Ekip çalışmasını sevmeli.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Tarıma ilgi duymalı.
Tarımsal Biyoteknoloji Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tarımsal Biyoteknoloji yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Tarımsal Biyoteknoloji nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Tarımsal Biyoteknoloji iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR