Tarım Ekonomisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Tarım Ekonomisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı di...

Tarım Ekonomisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Tarım Ekonomisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tarım Ekonomisi bölümü nedir, puan türü nedir, Tarım Ekonomisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Tarım Ekonomisi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Tarım Ekonomisi Bölümü, bahçe bitkileri, seracılık tarla bitkileri, hayvancılık ve tarım ürünlerinin değerlendirilmesi gibi teknik konular üzerinde, ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayarak tarım sektörünün ekonomik sorunlarına çözümler üretmektedir. Bölüm, yapılan araştırmalarda bölgedeki güncel soruların çözümüne öncelik verirken, bunları ülke ölçeğinde ve uluslararası ilişkilerin ışığında ele almayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, uluslararası ekonomik konjonktürdeki gelişmeler, bunların ülke ve bölge tarımına olası etkileri, doğuracağı sorunlar ve çözümlerine yönelik politik araçlar sürekli izlenmektedir.

 

Tarım Ekonomisi Bölümü Nedir?

Tarım Ekonomisi bölümü; ekonomi genelinde ve tarım sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarının tarım ekonomisiyle ilgili çalışma alanlarında hizmet verecek tarım ekonomistlerini yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Tarım Ekonomisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Tarım Ekonomisi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Tarım Ekonomisi, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Tarım Ekonomisi baraj puanı da 180 puandır.

 

Tarım Ekonomisi nedir
Tarım Ekonomisi

Tarım Ekonomisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Tarım Ekonomisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tarım Ekonomisi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Devlet İstatistik Kurumu

2- Devlet Planlama Teşkilatı

3- Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı

4- İhracatçı Birlikleri

5- İhracatı Geliştirme Merkezi

6- Mesleki Örgütler (ZMO, Ziraat Odaları Birliği)

7- Milli Prodüktivite Merkezi

8- Pankobirlik,

9- Sanayi Odaları

10- Şeker Fabrikaları A.Ş.

11- Tarım Kredi Kooperatifleri,

12- Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri

13- Tarım ürünleri dış ticareti yapan firmalar

14- Tarımsal ilaç, gübre, yem ve tohumluk üretimi ve pazarlamasını yapan firmalar

15- Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimleri

16- Ticaret Borsaları

17- Ticaret Odaları

18- Tüm Ticari ve Yatırım Bankaları

19- Üretici Birlikleri

Tarım Ekonomisi Bölümü mezunlarının önemli bir kısmı Tarım ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşlerinde idareci, uygulamacı veya araştırıcı olarak çalışmaktadır. Avrupa Birliği Müzakere sürecinde ve Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına uyum kapsamında kırsal kalkınma ajansları kurulmuştur, burada da tarım ekonomistlerinin istihdamı söz konusudur. Tarım sigortaları kanunu kabul edilmiş olup, özel sigorta şirketleri tarım departmanlarında Tarım Ekonomisti Ziraat Mühendisleri istihdam edilebilecektir.

 

Tarım Ekonomisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tarım Ekonomisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tarım Ekonomisi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Ekonomik kalkınmada sosyal yapıların rolünü, önemini ve geliştirilmesi olanaklarını araştırır.

2- Tarımdaki yeniliklerin üreticilere ulaştırılmasında sorunları ve çözüm olanaklarını araştırır.

3- Tarımsal bilim dallarının üretimle ilgili olarak ortaya koymuş oldukları teknik sonuçların tarımsal işletmelerde karlı bir şekilde nerede, ne zaman ve nasıl uygulanacağını bildirir.

4- Ulusal ve uluslararası gelişmeler dikkate alınarak politikalar ve uygulama sonuçları konusunda karar vericilere bilimsel veri sağlar.

5- Üreticilerin bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili olarak pazarlamanın her aşamasında karşılaştıkları sorunları belirleyerek çözümü için her düzeyde önerilerde bulunur.

 

Tarım Ekonomisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tarım Ekonomisi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tarım Ekonomisi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Tarım Ekonomisi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Tarım Ekonomisi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Tarım Ekonomisi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Tarım Ekonomisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Tarım Ekonomisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. AB ve Türk Tarımı
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Botanik
  5. Doğal Kaynaklar Çevre Ekonomisi
  6. Ekonometri
  7. Ekonomistler için Matematik
  8. Fizik
  9. Genel Kimya
  10. İngilizce
  11. Jeoloji Genel Ekonomi
  12. Kamu Maliyesi ve Tarım
  13. Kırsal Kalkınma
  14. Kırsal Sosyoloji
  15. Makro Ekonomi ve Tarım
  16. Matematik
  17. Meteoroloji
  18. Ölçme Bilgisi
  19. Tarım Ekonomisi
  20. Tarım Hukuku
  21. Tarım Politikası
  22. Tarım Sistemleri
  23. Tarıma Dayalı Sanayi İşletmeciliği
  24. Tarımsal Ekoloji
  25. Tarımsal Kooperatif İşletmeciliği
  26. Tarımsal Kooperatifçilik
  27. Tarımsal Mekanizasyon
  28. Tarımsal Pazarlama
  29. Temel İstatistik
  30. Türk Dili
  31. Türkiye Ekonomisi
  32. Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Tarım
  33. Üretim Ekonomisi

 

Tarım Ekonomisi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tarım Ekonomisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tarım Ekonomisi bölümüne son beş yılda toplam 2365 kontenjan verilmiş ve mezunlar 78 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Tarım Ekonomisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tarım Ekonomisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

Tarım Ekonomisi eğitimi almak isteyenlerin, fen bilimleri, matematik, ekonomi, işletme konularına ilgi duyan, toprağı, bitkiyi, hayvanı seven, üretimlerine ilgi duyan, çevreyi ve doğayı korumayı ilke edinen, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, insan ilişkileri gelişmiş, ileri görüşlü ve girişimci kişiler olmaları beklenir. 

 

Tarım Ekonomisi Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tarım Ekonomisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Tarım Ekonomisi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Tarım Ekonomisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Tarım Ekonomisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Tarım Ekonomisi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCRDmVM47eqUmW9BMu0CuC-ai_chSBpnuRFTIj-3U84R9kFCrhF-CI6WcMNKhJ8UItdckciZkvoa9CT_18ZJgk5dBBsUlu8zDitju9jQT_PonqFcT0uvY8y8PbyLZuy5360Oy2gnGNFxhG/s16000/tarim-ekonomisi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCRDmVM47eqUmW9BMu0CuC-ai_chSBpnuRFTIj-3U84R9kFCrhF-CI6WcMNKhJ8UItdckciZkvoa9CT_18ZJgk5dBBsUlu8zDitju9jQT_PonqFcT0uvY8y8PbyLZuy5360Oy2gnGNFxhG/s72-c/tarim-ekonomisi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/tarm-ekonomisi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/tarm-ekonomisi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content