Tarla Bitkileri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı di...
Tarla Bitkileri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Tarla Bitkileri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Tarla Bitkileri bölümü nedir, puan türü nedir, Tarla Bitkileri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Tarla Bitkileri bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bölümde tahıllar ve yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, çayır-mera ve yem bitkileri alanlarında; agronomi, ıslah, doku kültürü ve biyoteknoloji yanında bitki ekolojisi, sürdürülebilir tarım, organik tarım, biyolojik çeşitlilik, bitkisel gen kaynaklarının korunması ve diğer konularla ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Ziraat Mühendisi unvanı verilir.
4 Yıllık Tarla Bitkileri Bölümü Nedir?
Tarla Bitkileri bölümü; çağın gereklerine uygun bilgi ve deneyim ile donatılmış, tarım ve tarıma dayalı endüstri sektörünün gereksinim duyduğu ulusal ve uluslar arası düzeydeki güncel bilgilere sahip, tarımda uygulanacak yeni teknikleri geliştirme ve tarıma kazandırma yeteneğine sahip ziraat mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Tarla Bitkileri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Tarla Bitkileri için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Tarla Bitkileri, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Tarla Bitkileri baraj puanı da 180 puandır.
Tarla Bitkileri |
Tarla Bitkileri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Tarla Bitkileri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Tarla Bitkileri mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Aktarlar
2- Bankalar
3- Belediyeler
4- Devlet Su İşleri
5- Özel tohum firmaları
6- Tarım Kredi Kooperatifleri
7- Tarım ve Orman Bakanlığı
8- Tarımsal ilaç firmaları
9- Tohum gübre ve zirai ilaç bayileri
10- Un, irmik, yağ vb. fabrikalar
Tarla Bitkileri bölümünden mezun olan Ziraat Mühendisleri; öncelikle Tarım Bakanlığına Bağlı Tarım il Müdürlüklerinde, Tarımsal Araştırma Enstitülerinde teknik eleman, araştırmacı, uzman ve yönetici olarak görev yapabilirler. Ayrıca tarımsal kooperatif ve üretici birlikleri, tarıma dayalı sanayi sektörü (şeker, un, yem ve yağ fabrikaları), tohumculuk ve tarımsal ilaç firmaları, Çevre ve Orman Bakanlıkları, belediyeler ve üniversiteler gibi kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alabilirler. Bunlara ilaveten, özel çalışma alanlarına göre özel tarımsal işletme kurarak, sevk ve yönetimini yapabilirler.
Tarla Bitkileri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Tarla Bitkileri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Tarla Bitkileri mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Bitki ıslahının genetik ve sitogenetik temellerini öğrenerek modern ve klasik ıslah yöntemlerini kullanma
2- Tahıllar, yemeklik baklagiller, endüstri bitkileri, çayır mer’a ve yem bitkilerinin modern yetiştirme teknikleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanma
3- Tarla bitkilerini yetiştirme ve ıslahı konularında araştırma sonuçlarını yorumlamada uygun istatistiksel yöntemleri kullanma
4- Tarla ürünlerinin kalite, standardizasyon, muhafaza ve pazarlaması
Tarla Bitkileri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Tarla Bitkileri maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Tarla Bitkileri maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Tarla Bitkileri Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Tarla Bitkileri bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Tarla Bitkileri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Tarla Bitkileri dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Tarla Bitkileri Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bitki Analiz
- Biyoloji
- Biyoteknoloji
- Çayır Mera Ve Yem Bitkileri Uygulama
- Çayır Ve Meraların Yönetimi Ve Islahı
- Ekofizyoloji
- Endüstri Bitkilerinin Yetiştirilmesi Ve Islahı
- Hücre Ve Doku Kültürü
- İngilizce
- Kimya
- Moleküler Genetik Laboratuvarları
- Sitoloji
- Tahıllar
- Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler
- Türk Dili
- Yağ Ve Protein Analizi
- Yemeklik Tane Baklagiller
Tarla Bitkileri Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Tarla Bitkileri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Tarla Bitkileri bölümüne son beş yılda toplam 2446 kontenjan verilmiş ve mezunlar 79 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Tarla Bitkileri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Tarla Bitkileri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Çeşitli hava koşullarına dayanabilmeli.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Doğada çalışmaktan hoşlanmalı.
4- Doğaya ve canlılara sevgi duymalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Uzun süre ayakta durabilmeli.
Tarla Bitkileri Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Tarla Bitkileri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Tarla Bitkileri nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Tarla Bitkileri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR