Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanı...

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yakın ilişkili iki alan olup siyasal ve yönetsel konuların bilimsel çalışmasıyla ilgilenirler. Siyaset Bilimi disiplini siyasal sistemde kaynakların ve değerlerin dağılım süreçlerini inceler. Disiplinin incelediği konular bir yandan güç, otorite, meşruiyet, sosyal sınıf, toplumsal cinsiyet, etnik yapı ve siyasal katılım gibi konuları kapsarken, öte yandan devlet, hükümet, siyasal partiler, baskı grupları ve uluslararası örgütler gibi kurumları içermektedir. Disiplin aynı zamanda siyasal adalet, ideolojiler ile özgürlük, demokrasi, moral değerler ve eşitlik gibi siyasal fikirleri inceler. 

Kamu Yönetimi disiplini bir yönetsel sistemde karar ve politika oluşturma süreçlerini inceler. Disiplin genellikle devletlerin yürütme gücü olarak düşünülür ve yerel ve ulusal yönetimler düzeyinde kamu örgütleri ile kamu politikalarının örgütlenmesi, yönetimi ve uygulanması ile ilgilenir. Dolayısıyla, disiplin, program yönetimini (planlama, karar verme, örgütlendirme, yönetme, uygulama ve değerlendirme) ve kaynak yönetimini (insan kaynakları yönetimi ve bütçe) içerir.

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Nedir?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü; siyasi kavramları, fikirleri, ideolojileri inceleyecek, araştıracak ve yorumlayabilecek, hukukun temel bilgilerini edinecek ve kamu yönetiminde olan gelişmeleri takip edebilecek meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi baraj puanı da 180 puandır.

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi nedir
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Bankalar

2- Belediyeler

3- Devlet Planlama Teşkilatı

4- Dış Ticaret Müsteşarlığı

5- Dışişleri Bakanlığı

6- Finans Kurumları

7- Hazine Müsteşarlığı

8- Maliye Bakanlığı

9- Medya Kuruluşları

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olanlar üç ana iş grubunda çalışabilirler:


1- Kamu kurum ve kuruluşları:
Bakanlıklarda (Dışişleri başta olmak üzere, İçişleri, Maliye Bakanlığı vs.), Rekabet Kurumunda, Merkez Bankasında vb. alanlarda çalışabilirler. (Tabii KPSS başarısına göre)
2- Özel sektör kurum ve kuruluşları: Özel bankalarda, uluslararası alanda iş yapmakta olan firmalarda (PepsiCo vb. gibi) ya da ulusal şirketlerde çeşitli departmanlarda yöneticilik yapabilirler.
3- Akademik Kadroda yer almak: Diğer meslek alanlarında olduğu gibi, bu bölümün öğrencileri de üniversite mezuniyetinin ardından akademik gereklilikleri yerine getirerek akademik kariyer yapabilirler.

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Siyasal ve yönetimsel konuları, bilimsel araştırmaları ve çalışmaları inceler.

2- Siyaset Bilimi içerisinde bulunan politik ve siyasal analizleri yerine getirir.

3- Toplum ve devlet arasındaki ilişkiyi inceler.

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Avrupa Birliği Hukuku ve Kurumları
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Çağdaş Devlet Düzenleri
  5. Devlet Kuramı
  6. Hukuk ve Sistemin Çeşitli Yasal Yönleri
  7. İdare Tarihi
  8. İngilizce
  9. Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler
  10. Örgüt Kuramı
  11. Orta Asya Bölgesi
  12. Siyasal Düşünceler Tarihi
  13. Siyasal Güçler ve Dinamikler
  14. Siyasal İktidar
  15. Siyasal Teori
  16. Siyaset Sosyolojisi
  17. Sosyoloji
  18. Türk Anayasa Düzeni
  19. Türk Dili
  20. Türk Yönetim Düzeni
  21. Yönetim Bilimleri ve Ulusal Planlama

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne son beş yılda toplam 1637 kontenjan verilmiş ve mezunlar 86 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Başkalarını etkileyebilmeli.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Dünyadaki gelişmelere ilgi duymalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurabilmeli.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Sözel becerileri gelişmiş olmalı.

9- Yazma becerileri gelişmiş olmalı.

 

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Okuyanların  Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

 

1- Yüksek lisans ve doktora için üniversitede kalıp akademisyen olabilirsiniz. (bunun için kendini çok geliştirmeli ve çok çalışmalı) ki bölümün "siyaset bilimi" alanının esas amacı da budur aslında. Siyaset Bilimcileri yetiştirmek. Ancak bu ülkede "bilim", sermayenin araştırma yaptırmak istediği alan dışında pek fazla para kazandırmaz... "idealist bir bilim insanı" olma hayaliniz varsa yolunuz çok uzun demektir...

2- Sınavlarla vali veya kaymakam, devlet memuru olabilirsiniz.

3- Siyasete atılabilirsiniz.

* Kendine güveni varsa: Üniversite çağında yakın hissettiği siyasi partinin gençlik kollarına (daha mezun olmadan) girerek; gelecekte ilçe gençlik kolları başkanı, il gençlik kolları başkanı, bölge sorumlusu, gençlik sorumlusu, gençlikten sorumlu MYK üyesi, MYK üyesi olabilir.

** Kendine çok güveniyorsa ve çok farklı olduğunu düşünerek sadece bu farklılığı (dürüstlüğü vs sayesinde) oy alabileceğini ve seçilebileceğini düşünüyorsa: belediye başkan aday adayı, belediye başkan adayı, büyükşehir belediye başkan aday adayı, büyükşehir belediye başkan adayı, milletvekili aday adayı, milletvekili adayı ve günümüzde Cumhurbaşkanı (ve gelecekte Başkan) adayı olabilir (halktan yavan bir konuşmayla oy toplayabileceğini sananlara aşağıdaki madde uyarı olsun)

*** Nüfuzlu bir aileden geliyorsanız (mesela bir aşirete mensupsanız ve aşiretin size desteği durumu söz konusuysa) aşiretinizin ağırlığının olduğu yöreden hem de istediğiniz partiden milletvekili seçilebilirsiniz.

4- İmkanınız varsa yurt dışında, imkanınız yoksa yurt içinde bir firmada - şirkette çalışabilirsiniz.

5- Ticarete atılıp "serbest meslek erbabı" olabilirsiniz.

6- İşsiz kalabilirsiniz.

 

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEix7TTDBv4H2QDYI9tWrP99_Zn0Yg3HJ7hMIbhNftNnU9PEss8GBU4SHp5FXUGGWy5lG67ANL-5ULMno6aVZG9QaimhGxPDhh5IqYD5nI3GXcJC9_CIzmgRdfNGqHjxuh4bPEwkAD3zl7Lo/s16000/siyaset-bilimi-ve-kamu-yonetimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEix7TTDBv4H2QDYI9tWrP99_Zn0Yg3HJ7hMIbhNftNnU9PEss8GBU4SHp5FXUGGWy5lG67ANL-5ULMno6aVZG9QaimhGxPDhh5IqYD5nI3GXcJC9_CIzmgRdfNGqHjxuh4bPEwkAD3zl7Lo/s72-c/siyaset-bilimi-ve-kamu-yonetimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/siyaset-bilimi-ve-kamu-yonetimi-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/siyaset-bilimi-ve-kamu-yonetimi-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content