Sanat ve Kültür Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımı...
Sanat ve Kültür Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Sanat ve Kültür Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Sanat ve Kültür Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Sanat ve Kültür Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Sanat ve Kültür Yönetimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Sanat ve Kültür Yönetimi bölümü; sanatın tarihsel gelişimi, sanat mekanlarının yapısal analizi, kültürel çalışmalar, video sanatı, maliyet hesapları, sponsorluk ve halkla ilişkiler gibi alanlar programda ağırlıklı olara ele alınmaktadır. Program dersleri arasında, Sanat ve Kültür Tarihi, Çağdaş Sanat, Sahne Sanatları, Halkla İlişkiler, Kültürel Çalışmalar, Pazarlama, Ekonomi, Reklam Yönetimi gibi dersler aracılığıyla sağlanmaktadır.
Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Nedir?
Sanat ve Kültür Yönetimi bölümü; sergi, festival ve fuar gibi sanatsal etkinliklerin, organizasyonu üzerine teorik ve uygulamalı olarak disiplinlerarası eğitim veren bir lisans bölümüdür.
Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Sanat ve Kültür Yönetimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Sanat ve Kültür Yönetimi, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Sanat ve Kültür Yönetimi baraj puanı da 180 puandır.
Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Sanat ve Kültür Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Sanat ve Kültür Yönetimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü mezunları birbirinden farklı birçok alanda iş olanaklarına sahiptirler. Mezunlar; bankalar aracılığı ile kurulmuş çeşitli sanat merkezlerinde, sanat vakıflarında, belediyelerin çeşitli departmanlarında, kültür merkezlerinde, tiyatrolarda, işletme birimlerinde, galerilerde, müzelerde, sanat endüstrisi ve kültür endüstrisinin birçok farklı biriminde, müze ve galeri yöneticiliği, arşiv sorumlusu, sanat eleştirmenliği, sanat muhasebeciliği, festival organizatörlüğü, taşımacılık, küratörlük, televizyon ve dizi yazarlığı, müzik ve dizi yapımcılığı gibi muhtelif sektörler içerisinde hızla gelişimini sürdüren bir istihdam ortamından kolaylıkla faydalanabilmektedir. Sanat ve kültür tabanlı her alanda iş imkanları bulunmaktadır.
Sanat ve Kültür Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Sanat ve Kültür Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Sanat ve Kültür Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Sanat galerilerinde, kültür merkezlerinde, organizasyonlarda, müzik veya tasarım şirketinde yöneticilik yapar.
2- Bir etkinlik, festival, gösteri veya tiyatro oyununun yapımını üstlenir.
3- Etkinliklerin sanatsal içeriğinin tasarımını yapar.
4- Bir oyunu sahneye koyar.
5- Sahnede oyunculuk yapar.
Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Sanat ve Kültür Yönetimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Sanat ve Kültür Yönetimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Sanat ve Kültür Yönetimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Sanat ve Kültür Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Sanat ve Kültür Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bienaller ve Sanat Piyasaları
- Bilgisayar Teknolojileri
- Çağdaş Sanat Teorisi ve Pratiği
- Çokkültürlülük ve Sanat
- Fuarlar ve Koleksiyonlar
- İngilizce
- Kültür Endüstrileri ve Yaratıcı Endüstriler
- Kültür Kurumları Tarihi
- Kültür Mirası Yönetimi
- Kültür Sanat Kurumları Yönetimi
- Kültürün Pazarlanması
- Müzeler
- Resimleri Okumak
- Sanat Ortamı ve Kültür Analizi
- Sanat Tarihi
- Sanat ve Kültür için Finansal Araçlar
- Sanatta İletişim ve Fonlama
- Sergi Projesi ve Uygulaması
- Türk Dili
- Yaratıcı Süreçler ve Sanat
Sanat ve Kültür Yönetimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Sanat ve Kültür Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Sanat ve Kültür Yönetimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiştir.
Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Sanat ve Kültür Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Girişken bi yapıya sahip olmalı.
4- İletişim kurmata usta olmalı.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Konuşma becerisi yüksek olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Temiz ve bakımlı olmalı.
9- Yabancı dil öğrenmeye istekli olmalı.
Sanat ve Kültür Yönetimi Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Sanat ve Kültür Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Sanat ve Kültür Yönetimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Sanat ve Kültür Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR