Rekreasyon Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yaz...
Rekreasyon Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Rekreasyon Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Rekreasyon Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Rekreasyon Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Rekreasyon Yönetimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
UYARI: Türkiye'de "spor" branşı ile ilgili fakülte ve yüksekokullara bağlı olarak kurulmuş bulunan ve adı “Rekreasyon” olan bölümler de bulunmaktadır. Genellikle “spor” olgusunu temel alan bu bölümlerde verilen eğitim ile Rekreasyon Yönetimi bölümünde verilen eğitimin amaç, yaklaşım ve içerik açısından birbirinden oldukça farklı olduğunun bilinmesinde yarar vardır. Bu bölümü tercih etmeyi düşünen öğrenci adayları bu hususa dikkat etmelidir.
Rekreasyon Yönetimi Bölümü Nedir?
Rekreasyon Yönetimi bölümü; turizmin özellikle "estetik" ve "hoşça vakit geçirtme" boyutlarına odaklanmış olan turizm yöneticileri ile planlamacılarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Rekreasyon Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Rekreasyon Yönetimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Rekreasyon Yönetimi, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Rekreasyon Yönetimi baraj puanı da 180 puandır.
Rekreasyon Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Rekreasyon Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Rekreasyon Yönetimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Belediyeler
2- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü
3- Turizm Şirketleri
4- Üniversiteler
Bölümden mezun olan öğrenciler, turizm alanında; su sporları eğlence-dinlence aktiviteleri animatörlüğü, Kara sporları rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü, Sosyo-kültürel rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü (halk oyunları, dans, müzik, festival, sergi vb.) sağlık turizmi tesislerindeki rekreatif aktiviteler için animatörlük Çocuk rekreasyon aktiviteleri animatörlüğü İş Sektörlerinde (sanayi); Yerel yönetimlerde (belediyeler) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde (Gençlik kampları) ve üniversitelerde istihdam edilebilirler.
Rekreasyon Yönetimi mezunları; başta turizm işletmeleri olmak üzere, etkinlik ajanslarında, turizm il müdürlüklerinde, kent ve bölge planlaması kuruluşlarında, milli park yönetim organizasyonlarında, belediyelerde, ziyaretçi varış yerlerinde, bölgesel turizmi geliştirme ile ilgili kuruluşlarda çalışabilmektedir.
Rekreasyon Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Rekreasyon Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Rekreasyon Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:
Rekreasyon Yönetimi bölümünün amacı, ülkemizin ihtiyacı olan rekreasyon faaliyetleri ve turizmi geliştiren yönlendiren ve yöneten yöneticiler yetiştirmektir. Rekreasyon yönetimi bölüm öğrencileri başta turizm olmak üzere ve diğer kurumlarda bedensel ve ruhen yenilenmeyi topluma aktarmada ve bireylerin yaşantısındaki önemini vurgulamaktadırlar.
Hızla yayılan favori etkinlikler ve yaşam koçluğu gibi yeni meslek alanlarında ayrıca toplumların başta yerel yönetimler aracılığı ile serbest zaman değerlendirme olanaklarının yönetimi, organizasyonu ve planlayıcısı olarak yetişmelerini amaç edinmektedir. Bu kapsamda öğrencilerimizi turizmin sosyal, ekonomik, sportif, rekreatif ve teknik yönden gelişimine katkı sağlayacak düzeyde rekreasyon yönetimi alanında teorik ve pratik bilgilerle donatılmış, yabancı dil bilen ve analitik düşünme yeteneği olan nitelikli iş görenler, orta ve üst kademe yönetici adayları olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Rekreasyon Yönetimi mezunu öğrenciler “Rekreasyon yöneticisi” olarak, rekreasyon ve serbest zamanların değerlendirmesine yönelik hizmetler sunan organizasyonlarla, kamu ve özel sektördeki her türlü turizm, sağlık ve hizmet sektörünün kurum ve kuruluşlarında yönetici yada yönlendirici olarak görev alabilmektedirler.
Rekreasyon Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Rekreasyon Yönetimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Rekreasyon Yönetimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Rekreasyon Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Rekreasyon Yönetimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Rekreasyon Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Rekreasyon Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Rekreasyon Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Aerobik ve Step
- Animasyon ve Eğitsel Oyunlar
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Beysbol
- Bilardo
- Bilgisayar Teknolojileri
- Can Kurtarma
- Çatışma ve Stres Yönetimi
- Girişimcilik
- Halk Dansları
- Halkla İlişkiler
- Hizmet Pazarlaması
- İlk Yardım ve Rehabilitasyon
- İngilizce
- İnsan Anatomisi ve Kinesiyoloji
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Kitle İletişiminin Toplumsal Boyut ve Etkileri
- Masaj
- Orienteering
- Psikomotor Gelişim
- Rekreasyon İşletmeciliği
- Rekreasyon ve Tiyatral Etkinlikler
- Rekreasyonda Tesis ve Araç Kullanımı
- Satranç
- Serbest Zaman Ekonomisi
- Ses-Konuşma
- Sosyal Psikoloji
- Spor Fizyolojisi
- Türk Dili
- Yaşam Boyu Spor
Rekreasyon Yönetimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Rekreasyon Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Rekreasyon Yönetimi bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Rekreasyon Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Rekreasyon Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Aktif, hareketli olmalı.
2- Bedence sağlam ve güçlü olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Eğlenmeyi ve eğlendirmesini bilmeli.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Gündemi takip etmeli.
7- İnsanlarla iletişim konusunda iyi olmalı.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Psikoloji alanına ilgi duymalı.
11- Sosyal bir kişiliğe sahip olmalı.
Rekreasyon Yönetimi Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Rekreasyon Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Rekreasyon Yönetimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Rekreasyon Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Bu bölümü tercih ederseniz hayatınızın hatasını yaparsınız.
YanıtlaSilNeden?
Sil