Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile...
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümü nedir, puan türü nedir, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi insanlık tarihinde tarımın başladığı ve ilk yerleşik yaşamın ortaya çıktığı dönem olan Neolitik Çağ’dan (yaklaşık olarak M.Ö. 10.000 ortaları) başlayarak sırasıyla Kalkolitik Çağ (M.Ö. 5.000-3.000), Tunç Çağları (M.Ö. 3.000-1.200) ve Demir Devri (M.Ö. 1.000-500) sonuna kadar olan zaman diliminde başta Anadolu olmak üzere tüm Ön Asya’ya (Kıta Yunanistan ve Ege Adaları, Girit, Kıbrıs, Balkanlar, Kafkasya, İran, Mezopotamya, Suriye, Filistin, Mısır) yayılan kültürleri ve uygarlıkları incelemektedir. İnsanlık tarihinin en önemli süreçlerinden olan yerleşik yaşama geçiş ve yazının bulunmasıyla ilk tarih çağlarına geçiş anabilim dalının kapsadığı tarihsel süreç içinde bulunmaktadır. Derslerde verilen kültür tarihi yanında, görsel malzeme eşliğinde konular ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir.
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümü Nedir?
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümü; tarımın başladığı ve ilk yerleşik yaşamın ortaya çıktığı dönem olan Neolitik Çağ’dan başlayarak Kalkolitik Çağ, Tunç Çağları ve Demir Çağları olmak üzere Anadolu tüm Önasya’da varlık gösteren kültürleri ve uygarlıkları inceleyen, bu kültürler ile ilgili bilgi ve bulgulara ulaşmak için çeşitli kazılar yapan arkeologları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi baraj puanı da 180 puandır.
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Araştırma Merkezleri
2- Belediyeler
3- Kazı Çalışmaları
4- Kültür ve Turizm Bakanlığı
5- Müzeler
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayıp "Arkeolog" unvanını alanlar, üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler, bununla birlikte devlete ait veya özel müzelerde, Kültür Bakanlığının ve yerel belediyelerin ilgili birimlerinde arkeolog olarak çalışma imkanına sahiptirler.
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Arkeolojik kalıntıların korunması veya kaydedilmesi hakkında tavsiyelerde bulunmak,
2- Arkeolojik kazılar gerçekleştirmek,
3- Bulguları diğer arkeolojik verilerle karşılaştırmak,
4- Geçmiş kültürlerin kökeni ve gelişimi ile ilgili teoriler geliştirmek,
5- Kazı ekiplerini yönetmek,
6- Kazıda çıkan eserlerin nasıl görüneceğine dair sanal simülasyonlar oluşturmak,
7- Kazıda elde edilen bulguları temizlemek, tasnif etmek ve kayıt altına almak,
8- Önemli binaların ve anıtların korunmasını sağlamak
9- Personeli denetlemek ve yönlendirmek,
10- Radyokarbon tarihleme gibi laboratuvar testleri uygulamak,
11- Şehir planlama uygulamalarını kontrol etmek ve olası arkeolojik etkileri belirlemek,
12- Uygun kazı yerlerini bulmak için jeofiziksel araştırmalar yapmak ve hava fotoğrafçılığını kullanmak,
13- Yayınlanmak üzere rapor veya makale kaleme almak,
14- Yazılı ve fotografik elektronik veri tabanları üretmek,
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Anadolu Uygarlıkları
- Arkaik Heykel
- Arkaik Öncesi Ege Arkeolojisi
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bilim Tarihine Giriş
- Bilim ve İnsan
- Eski Tunç Çağı’nda Anadolu Arkeolojisi
- Felsefeye Giriş
- Folklor ve Kültür
- Genel Coğrafya
- Genel Psikoloji
- Hint Kültürüne Giriş
- Hititolojiye Giriş
- İngilizce
- Metinlerle Hitit Çiviyazısı ve Gramer
- Metinlerle Hitit Tarihi
- Mezopotamya’da İlk Yerleşimler ve Şehir Devletleri
- Mitoloji
- Neolitik ve Kalkolitik Çağda Anadolu Arkeolojisi
- Paleolitik Tipolojide Temel Terim ve Kavramlar
- Prehistorik Arkeolojiye Giriş
- Prehistorik Çağlarda Hammadde Kaynakları
- Sosyoloji
- Türk Dili
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümüne son beş yılda toplam 7 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Araştırma merakı olmalı.
2- Bedence sağlıklı ve güçlü olmalı.
3- Çeşitli hava koşullarına ayak uydurmalı.
4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- El-göz koordinasyonu gelişmiş olmalı.
7- Eski medeniyetlere ve tarihe ilgi duymalı.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR