Polimer Malzeme Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttı...
Polimer Malzeme Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Polimer Malzeme Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Polimer Malzeme Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Polimer Malzeme Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Polimer Malzeme Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Nedir?
Polimer Malzeme Mühendisliği bölümü; plastik ve kauçukların üretim yöntemleri ile kimyasal ve fiziksel özelliklerini inceleyen, kimyasal yapıları ile mekanik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştıran, plastik ve kauçuk malzemelerin tasarımı, üretimi, geliştirilmesi, işlenmesi ve uygulama alanlarının belirlenmesi işlemini yapan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Polimer Malzeme Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Polimer Malzeme Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Polimer Malzeme Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Polimer Malzeme Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Polimer Malzeme Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Havacılık Sektörü
2- İleri mühendislik malzemeleri tasarımı ve üretimi yapan firmalar
3- Lastik Sanayisi
4- Makine ve tekstil alanları
5- Medikal Sektörü
6- Otomotiv Sanayisi
7- Oyuncak ve hediyelik eşya üretimi
8- Plastik sanayisi
9- Savunma ve silah sanayisi
10- Tıp ve eczacılık malzemeleri üretimi
***Polimer malzemeler, yapılarından dolayı sahip oldukları üstün özellikler nedeniyle ileri mühendislik malzemelerinin üretiminde, plastik ve kauçuk sanayisinde, uzay ve havacılık sanayisinde, savunma ve silah sanayisinde, bina iç ve dış tesisatlarında, otomotiv sanayisinde, makine sanayisinde, tekstil sanayisinde, ambalaj sanayisinde, yapıştırıcı üretiminde, oyuncak ve hediyelik eşya üretiminde, kozmetik sanayisinde, tıpta ve eczacılıkta kısacası akla gelen hemen her sektörde yaygın kullanım alanına sahiptir.
***Polimer Malzeme Mühendisi unvanını almaya hak kazan kişiler yurt içi ve yurt dışında sanayinin pek çok alanında hizmet veren firmaların üretim, AR-GE, kalite kontrol, hammadde kontrol, satış ve pazarlama departmanlarında çeşitli kademlerde iş bulma imkanına sahip olacaklardır. Bunun yanı sıra farklı özelliklere sahip polimer malzemelerin sentezi ve geliştirilmesi ile ilgili ülkemizdeki üniversitelerde ve dünyadaki diğer pek çok saygın üniversitede yürütülen akademik çalışmalarda da yer alabilirler.
***Lastik ve plastik üretim süreçlerini içeren her türlü işletmenin araştırma, geliştirme ve kalite kontrol birimlerinde görev yapabilir ve bu birimlerin sorumlu müdürlüğünü yürütebilirler. Lastik ve plastik madde işleyen imalathane ve fabrika kurabilirler. Her türlü mesleki danışmanlık ve temsilcilik yapabilir, ticari faaliyette bulunabilirler.
Plastik ve lastik sektöründe üretim Marmara Bölgesinde daha gelişmiş olduğundan bu bölge iş bulma açısından diğer bölgelerimizden daha avantajlıdır.
Polimer Malzeme Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Polimer Malzeme Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Polimer Malzeme Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Ham maddenin eriyik hale gelmesi, belli bir akışkanlığa gelmiş ham maddenin bir kalıpta şekillendirilmesi, gerekirse pişirilmesi ve soğutulması sonrası, nihai ürün elde edilmesi işlemlerini yapar.
2- İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular.
3- İşletmenin verimli bir biçimde çalışması için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağlar.
4- Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır.
5- Lastik ve plastik iş kolları ile ilgili ürünlerin üretilmesini sağlar.
6- Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.
7- Plastik ve kauçuk malzemelerin tasarımı, üretimi, işlenmesi, geliştirilmesi, uygulanması ve tüm bu aşamalar sırasında oluşabilecek teknik sorunların çözülmesi işlemlerini yapar.
8- Üretimin, istenilen miktarda, zamanda ve kalitede gerçekleşmesini sağlar.
9- Yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütür.
Polimer Malzeme Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Polimer Malzeme Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Polimer Malzeme Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Tesislerde, Ar-Ge laboratuvarlarında, atölye ve depo benzeri büyük kapalı iş yeri ortamlarında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamında toz, gürültü ve koku olabilmektedir. Polimer Mühendisleri işlerini yaparken, teknikerler, kalite kontrolcüler, üretimle ilgili yöneticiler ve diğer çalışanlarla etkileşim halindedirler.
1- Basınçlı kalıplama makineleri
2- Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC)
3- Dinamik Mekanik Analiz Cihazı
4- Enjeksiyon makineleri
5- Ergitme fırınları
6- FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy) Cihazı
7- Impact Tester (Darbe Testi) Cihazı
8- Jel Geçirgenlik Kromotografisi (GPC)
9- Kauçuk ham maddeleri (SBR, CBR, Klor Kauçuğu vb.)
10- Kontrol sistemleri ve bilgisayarlar
11- Melt Flow (Erime Akışkanlığı) Cihazı
12- Pendulum Darbe Testi
13- Plastik ham maddeleri (Polimer, Polipropilen, Polistren vb.)
14- Pres makineleri
15- Rotasyon kalıplama makineleri
16- Termogravimetrik Analiz Cihazı (TGA)
17- Universal Çekme Kopma Test Cihazı
18- Unıversal Sertlik Test Cihazı
19- UV/Vıs Spektrofotometre
20- Vakumla levha Şekillendirme makineleri
21- Vicat HDT Cihazı
Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Polimer Malzeme Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Polimer Malzeme Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Polimer Malzeme Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Polimer Malzeme Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Polimer Malzeme Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Diferansiyel Denklemler
- Elektrik ve Elektroniğin Temelleri
- Fizik
- Fiziko Kimya
- Genel Kimya
- İngilizce
- Kalıp Tasarımı ve Üretimi
- Kalite Yönetim Sistemleri
- Makine Elemanları
- Mühendislik Mekaniği
- Organik Kimya
- Plastik Parça Tasarımı ve Mühendislik Uygulamaları
- Polimer Fiziği ve Morfolojisi
- Polimer İşleme
- Polimer Karışımların Hazırlanması
- Polimer Kimyası
- Polimer Kompozitler
- Polimer Malzeme Mühendisliğine Giriş
- Polimer Reolojisi
- Termodinamik
- Türk Dili
Polimer Malzeme Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Polimer Malzeme Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Polimer Malzeme Mühendisliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Polimer Malzeme Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Planlı çalışmayı bilmeli.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Sayısal düşünme gücüne sahip,
6- Fen bilimlerinde başarılı olmalı.
7- Bilimsel merakı bulunmalı.
8- Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme gücüne sahip olmalı.
9- Lastik ve plastik ham maddelerine, kimyasal maddelere karşı alerjisi olmamalı.
10- İyi gözlem yapabilen, ayrıntılara dikkat eden, yaratıcı bir kişiliğe sahip olmalı.
11- El becerisi ve el-göz eşgüdümü yüksek olmalı.
12- Sorumluluk bilinci yüksek olmalı.
Polimer Malzeme Mühendisliği Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Polimer Malzeme Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Polimer Malzeme Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Polimer Malzeme Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR