Pilotaj Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Pilotaj bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde ...

Pilotaj bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Pilotaj bölümü var. Aşağıda sırasıyla Pilotaj bölümü nedir, puan türü nedir, Pilotaj bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Pilotaj bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi en yüksek puanlarla öğrenci alımı yapılan bölümlerden biri de Pilotaj'dır. Pilotaj bölümünü bu kadar değerli kılan da elbette ki her yerde konuşulan pilot maaşlarıdır. Günümüzde pilot maaşları 30.000 lirayı bulmaktadır. Ancak bölüme girebilmek için bazı ön şartları yerine getirmek gerekiyor. Bölüm için yaş sınırı, boy sınırı, kilo sınırı vs. bulunuyor. Bölümü tercih edecekler 1. dereceden sağlık sertifikası alması gerekiyor

 

Pilotaj Bölümü Nedir?

Pilotaj bölümü; yolcu veya yük taşıyan uçakları kullanıp yöneten pilotları yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Pilotaj Bölümünü Tercih Edebilmek İçin Gereken Şartlar

1- YKS’den yeterli puanı almış olmak.

2- 18 yaşını doldurmuş olmak.

3- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmak.

4- Boy uzunluğunun en az 165 cm, en çok 190 cm olması.

5- Kilo Şartı >> Boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 7 fazla veya 15 eksik kilo ağırlıkta olmak.

6- Dilde kekemelik, pelteklik veya tutukluk bulunmamalı.

7- Güvenlik soruşturması temiz çıkmak.


8- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almak.


9- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden Birinci Sınıf Sağlık Sertifikası almak.


10- Pilot olmasına engel Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.


11- Aday öğrencilerin 06.06.2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY–1)” nin 24. Maddesinde belirtilen öğrenci pilot lisansı için müracaatlarda öngörülen koşulları sağlaması gerekmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) veya SHGM tarafından yetkilendirilen havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 inci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak ve sağlık sertifikasında, tek pilota sertifikalı uçaklarda sorumlu pilot olarak uçmasına engel kısıtlama bulunmamak. Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY–1) çerçevesinde, öğrenim süresi içerisinde, öğrencinin pilotluğa elverişsiz duruma gelmesinden ötürü ortaya çıkacak tüm hususlardan öğrenci sorumludur. Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY–1) çerçevesinde, sağlık muayenesi sonucunda öğrencinin pilotluğa elverişsiz olması durumunda ilgili bölüme kaydı yapılmayacaktır.

 

Pilotaj Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Pilotaj için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Pilotaj, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Pilotaj baraj puanı da 180 puandır. Diğer şartlar yukarıda sıralanmıştır.

 

Pilotaj nedir
Pilotaj

Pilotaj Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Pilotaj mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Pilotaj mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Türk Hava Yolları

2- Özel Havacılık Şirketleri

3- Üniversiteler

 

Pilotların iş bulma olanakları oldukça fazladır, bu nedenle de işsiz kalma riskleri düşüktür. Türk Hava Yolları pilotu "Ticari Pilot Lisansı"yla uçabilir. 2 pilotla uçurulması gereken bir hava yolu uçağında 2. Pilot olarak görev alabilmek için Ticari Pilot Lisansı ve Aletle Uçuş Sertifikası'na sahip olmak gerekir.

Anadolu Üniversitesi Pilotaj Eğitimi programını bitirenler Ulaştırma Bakanlığına bağlı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlarda veya özel havacılık şirketlerinde görev alabilirler. Pilotlar; yük ve yolcu taşıyan uçaklar yanında ilaçlama veya keşif gibi amaçlarla kullanılan uçakları ve helikopterleri de idare ederler.

Özel havacılık şirketlerinde ve yabancı hava yolu şirketlerinde görev alabilirler. Türk Kuşu pilotları ise; Uçuş Öğretmenliği, Zirai İlaçlama ve Orman Yangını Söndürme faaliyetlerinde bulunurlar.

 

Pilotaj Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Pilotaj mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Pilotaj mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Uçuş programında belirtilen görevin özelliğine göre gerekli hazırlıkları yapar, harita ve raporları inceleyerek uçuş planı hazırlar.

2- Yakıt ve zaman hesaplamaları yapar, iniş meydanı ve yedek meydanların özelliklerini raporlardan inceler.

3- Uçuştan belli bir süre önce hava meydanında bulunarak hava durumunu inceler, kısıtlayıcı faktörlere göre uçuş planını gözden geçirir ve uçuş planını ilgili birime verir.

4- Kalkış saatinden önce uçağın yanına gelerek uçuş ekibini kontrol eder, teknik donanımların uçuşa hazır olup olmadığını inceler.

5- Uçağın yüklenmesini kontrol eder.

6- Kalkış zamanına uygun olarak uçuş kulesinden telsizle izin alıp motoru çalıştırır ve bütün teknik kontrolleri yapar.

7- Kalkış, rota, alçalış ve inişleri planladığı şekliyle ve zorunluluk halinde gerekli değişiklikleri yaparak uygular.

8- İniş sonu uçağı park edip, emniyete aldıktan sonra görevini tamamlamış olur.

 

Pilotaj Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Pilotaj çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Pilotaj okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Pilotlar uçuş öncesinde bilgi almak amacıyla uçuş ofislerinde, uçuş sırasında ise uçak idare kabininde görev yaparlar. Özellikle uçuşta gürültülü bir ortam söz konusudur. Pilot çalışırken uçuş mühendisleriyle, teknisyenlerle, hosteslerle, hava trafik kontrolörleri ve meteoroloji görevlileri ile iletişim halindedir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Hava Aracı ve içindeki faal donanımlar

2- Havayolu veya Fiziki haritalar

3- Helikopter pilotu ise; helikopterler

4- Kontrol Listesi

5- Pilot El Kitabı

6- Teknik yayınlar, hava durumu ve hava alanına ilişkin raporlar

7- Uçak pilotu ise; uçaklar

8- Uçak Teknik Kitabı

9- Uçak veya helikopterin içindeki donanımlar

 

Pilotaj Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Maaş konusunda en şanslı bölümlerden biri de pilotlardır. Pilotaj bölümünden mezun olanlar pilot unvanı almaktadır. Pilotlar Türk Hava Yollarında çalışabilecekleri gibi özel hava yolu şirketlerinde çalışabilmektedir. Maaşlar farklılık gösterse de genel anlamda pilot maaşları 2021 için 25.000-30.000 lira arasında değişmektedir.

           

Pilotaj Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Pilotaj bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Pilotaj bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Pilotaj dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Pilotaj Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Aviyonik ve Sistemler
  3. Bilgisayar Bilimi
  4. Bilgisayar Teknolojileri
  5. Çok Motorlu Uçuş
  6. Çoklu Mürettebat İşbirliği
  7. Fizik
  8. Fizyoloji ve Psikoloji
  9. Genel Seyrüsefer
  10. Gövde ve Motor
  11. Hava Hukuku
  12. Hava Trafik Konuşmaları
  13. Havacılık Teorisi
  14. Havacılık Yönetimi
  15. Hususi Pilot Beceri Geliştirme
  16. Hususi Pilot Uçuş Uygulaması
  17. İleri Uçuş Eğitimi
  18. İngilizce
  19. İşletme Prosedürleri
  20. Kule Operasyonları
  21. Lineer Cebir
  22. Matematik
  23. Meteoroloji
  24. Meteorolojiye Giriş
  25. Pilotlar için Aerodinamik
  26. Seyrüsefere Giriş
  27. Telsiz Ekipmanlı Seyrüsefer
  28. Terminal Operasyonları
  29. Türk Dili
  30. Uçak Performansı
  31. Uçak Sistemleri ve Bileşenleri
  32. Uçuş Emniyeti
  33. Uçuş Planlaması
  34. Uçuş Prensipleri
  35. Uçuş Uygulaması
  36. Uçuş Yetenek Kontrolü
  37. Yüksek Matematik

 

Pilotaj Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Pilotaj KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Pilotaj bölümüne son beş yılda KPSS ile alım olmamış.

 

Pilotaj Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Pilotaj tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bedence çok sağlam ve dayanıklı olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- El ayak ve gözü eşgüdümlü kullanabilmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Mekaniğe karşı ilgi duyan ve bu alanda başarılı olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Soğukkanlı ve dikkatli olmalı.

9- Sorumluluk sahibi olmalı, kurallara harfiyen uymalı.

10- Uyarıcıları çabuk algılayıp hemen tepki verebilmeli.

11- Yükseklik korkusu olmamalı.

 

Pilotaj Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Pilotaj yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Pilotaj nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Pilotaj iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Pilotaj Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Pilotaj Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqHED6EQCBNmUoq2XLMswcY3lLRxFiPXRDFqTgtc4IeKuzl0XexL4opZhErj6dWkd8UVJ4Mw-BVla3lwf1eFb41P5m222JvM1yxVo4dVJFPSQ32duqda9CB5a64kxCp6iiW7mkHn25BCKj/s16000/pilotaj.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqHED6EQCBNmUoq2XLMswcY3lLRxFiPXRDFqTgtc4IeKuzl0XexL4opZhErj6dWkd8UVJ4Mw-BVla3lwf1eFb41P5m222JvM1yxVo4dVJFPSQ32duqda9CB5a64kxCp6iiW7mkHn25BCKj/s72-c/pilotaj.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/pilotaj-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/pilotaj-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content