Peyzaj Mimarlığı Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Peyzaj Mimarlığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı d...

Peyzaj Mimarlığı bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Peyzaj Mimarlığı bölümü var. Aşağıda sırasıyla Peyzaj Mimarlığı bölümü nedir, puan türü nedir, Peyzaj Mimarlığı bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Peyzaj Mimarlığı bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Nedir?

Peyzaj Mimarlığı bölümü; doğa ve çevrenin insanın ihtiyaçlarını en iyi karşılayabilecek biçimde ekonomik, işlevsel, ekolojik ve estetik ölçülere uygun olarak planlanması, düzenlenmesi, korunması ve geliştirilmesi konularında meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Peyzaj Mimarlığı için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Peyzaj Mimarlığı, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Peyzaj Mimarlığı baraj puanı da 180 puandır.

 

Peyzaj Mimarlığı nedir
Peyzaj Mimarlığı

Peyzaj Mimarlığı Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Peyzaj Mimarlığı mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Peyzaj Mimarlığı mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Belediyeler

2- İnşaat Firmaları

3- Karayolları Genel Müdürlüğü

4- Özel İdareler

5- Peyzaj ve tasarım Şirketleri

6- Tarım ve Orman Bakanlığı

7- Üniversiteler

 

Kamu kuruluşlarında peyzaj mimarlığı bölümü mezunlarına uygun kadro sınırlıdır. Ancak belediyelerin park, bahçe vb. çevre düzenleme işlerine ağırlık verme eğiliminde olmaları, toplu konutların günden güne çoğalmasına paralel olarak çevre düzenlemelerinin, planlarının yapılması bir zorunluluk arz etmekte olup, buna bağlı olarak da peyzaj mimarlarına olan talep gittikçe artmaktadır.

Kendi özel çabaları ile peyzaj mimarlığı bürosu kuranlar, kendilerine iş olanağı sağlamaktadırlar. Çevre düzenleme gibi geniş bir alanda iş bulma olanaklarına sahiptirler. Süs bitkileri yetiştiriciliği, üretimi ve satışını yapabilirler. Peyzaj Mimarı çalışmalarının büyük bölümü doğal alanlarla ilgilidir. Bunun yanında kentsel ve kırsal ortamlarda ve yerleşim alanları içinde de çalışırlar. Çalışmalarını büroda ve açık arazide yürütür. Büro dışındaki alan çalışmaları, mevsime göre zor koşullarda olabilir.

 

Peyzaj Mimarlığı Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Peyzaj Mimarlığı mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Peyzaj Mimarlığı mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Arazi kullanımının çevreye uygunluğunu değerlendirir.

2- Çevre sorunlarının (çevre kirlenmesi, erozyon vb.) giderilmesi için gerekli çalışmalar yapar.

3- Topluma açık yeşil sahaların, çocuk oyun alanlarının, spor sahalarının düzenlenmesi konularında çalışmalar yapar.

 

Peyzaj Mimarlığı Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Peyzaj Mimarlığı çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Peyzaj Mimarlığı okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Peyzaj mimarı çalışmalarını büroda ve açık arazide yürütür. Açık arazideki çalışmalar yaz aylarında, kapalı alandaki çalışmalar da kış aylarında yapıldığı için çalışma ortamı genelde sıcaktır. Açık arazide çalışma ortamı tozlu, gübre kokulu olabilir. Peyzaj mimarı çalışırken yatırım proje uzmanı, şehir plancısı, ziraat ve orman mühendisleri, işçiler, yöneticiler ve diğer personelle iletişim halindedir.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Arazi ölçüm aletleri

2- Bilgisayar

3- Çizim araç-gereçleri

4- Toprak işleme ve tesviye araçları

 

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Peyzaj Mimarlığı maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Peyzaj Mimarlığı maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Peyzaj Mimarlığı Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Peyzaj Mimarlığı bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Peyzaj Mimarlığı bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Peyzaj Mimarlığı dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bahçe Çiçekleri
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Bitkisel Tasarım
  5. Biyoloji
  6. Çevresel Etki Değerlendirme
  7. Dendroloji
  8. Ekoloji ve Bitki Tanıma
  9. Fizik
  10. İç Mekan Bitkileri
  11. İngilizce
  12. Kaynak Envanter ve Analizi
  13. Kimya
  14. Kırsal Peyzaj Planlama
  15. Mimarlık Bilgisi
  16. Peyzaj Ekolojisi
  17. Peyzaj Konstrüksiyonu
  18. Peyzaj Sanatı Tarihi
  19. Peyzaj Tasarımı
  20. Temel Tasarım ve Çizim Tekniği
  21. Türk Dili

 

Peyzaj Mimarlığı Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Peyzaj Mimarlığı KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Peyzaj Mimarlığı bölümüne son beş yılda toplam 28 kontenjan verilmiş ve mezunlar 81 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Peyzaj Mimarlığı Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Peyzaj Mimarlığı tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Çevre sanat, kültür olaylarına duyarlı, doğayı seven iyi bir gözlemci olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Estetik görüşe sahip olmalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Olaylara geniş açıyla yaklaşma ve değişikliklere uyum sağlama özelliğine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Şekil ve mekan ilişkilerini görebilme yeteneği yüksek olmalı.

9- Yaratıcı olmalı.

 

Peyzaj Mimarlığı Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Peyzaj Mimarlığı yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Peyzaj Mimarlığı nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Peyzaj Mimarlığı iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Peyzaj Mimarlığı Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Peyzaj Mimarlığı Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyzW5q_2uIXkMMVWHJVxFz_JUV-Ps85Ke900-WQz7i5ObxKHJhgOLBsKIjM3g3O2BOCnPda6-IlTCKMuBA0m5v9dFCmUUfuX000nztUDeYNKQMrae5BT3MAGIspOYdFr2lFck4Yn2jrJIA/s16000/peyzaj-mimarligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyzW5q_2uIXkMMVWHJVxFz_JUV-Ps85Ke900-WQz7i5ObxKHJhgOLBsKIjM3g3O2BOCnPda6-IlTCKMuBA0m5v9dFCmUUfuX000nztUDeYNKQMrae5BT3MAGIspOYdFr2lFck4Yn2jrJIA/s72-c/peyzaj-mimarligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/peyzaj-mimarlg-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/peyzaj-mimarlg-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content