Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanı...

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Nedir?

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü; petrol ve doğalgazın bulunması, çıkarılması, depolanması ve nakledilmesi ile uğraşan ve bu konuda araştırmalar yapan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği nedir
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- BOTAŞ

2- Devlet Su İşleri

3- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

4- Maden Tetkik Arama

5- Petrol İşleri Genel Müdürlüğü

6- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı

 

**Ülkemizde petrol mühendisliği, çalışma alanı kısıtlı bir meslektir. Petrol rezervlerinin ve rafinerilerinin belli bölgelerde ve az sayıda oluşu iş bulma olanağını da zorlaştırmaktadır.

**Yeni petrol ve doğalgaz kaynaklarının araştırılmasının maliyeti çok fazla olduğundan bu konuda çalışmalar yeterli değildir.

**Ancak ülkemizde petrol ve doğalgaz mühendisi yetiştiren eğitim kurumlarının fazla olmaması ve halen mesleki eğitim veren iki üniversitedeki bölümlerin kontenjanlarının da diğer mühendislik bölümlerine göre oldukça düşük olması, bu bölüm mezunlarının iş bulmalarını kolaylaştırmaktadır.

**Çalışma alanı fazla olmasa da, bu konuda araştırmalar yapacak bilim adamlarına ihtiyaç vardır.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Akıcılığı çok düşük olan ağır petrol rezervlerinin, sıcak su vererek veya yerinde yakma yöntemiyle akıcılığını artırır.

2- Ham petrol ve doğalgazın depolanması ve nakledilmesi ile ilgili projeler hazırlar, depolanmasını ve nakledilmesini denetler.

3- Isıl yöntemlerini ve kimyasal yöntemleri kullanarak üretimi gerçekleştirir.

4- Jeolojik ve jeofizik etütleri yapılan bölgede jeolojik numuneler üzerinde araştırmalar yapar, elde edilen verileri değerlendirir.

5- Kimyasal yöntemleri kullanarak, petrolün içindeki karbondioksit gazını basınç altında karıştırıp üretilmeyen petrol yüzdesini azaltır.

6- Petrol ve doğalgaz çıkarılması metotlarını geliştirmek ve yenileştirmek için araştırmalar yapar.

7- Petrol ve doğalgazın nerelerde ve ne miktarda bulunduğunu saptamaya çalışır.

8- Sondaj faaliyetlerinin ekonomik, emniyetli ve hızlı bir şekilde yürütülmesi için gerekli önlemleri alır ve sondaj faaliyetlerini denetler.

9- Sondaj için kullanılacak araç ve gereçleri saptar.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Petrol ve doğalgaz mühendisleri görevlerini genellikle arazide ve açık havada, kısmen laboratuarlarda yürütürler. Çalışma ortamı sıcak, soğuk veya tozlu olabilir. Petrol ve doğalgaz mühendisleri, jeoloji mühendisleri, maden mühendisleri, tekniker ve işçilerle işbirliği halinde çalışmak durumundadırlar. Görevleri seyahat etmelerini gerektirebilir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Çeşitli borular

2- Çimento ve çimento karışımları

3- Çizim, hesaplama ve ölçüm için gerekli malzemeler

4- Değişik killerden yapılmış sondaj çamurları

5- Sondaj kurtarma aletleri

6- Sondaj makineleri

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Akışkanlar Mekaniği
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Diferansiyel Denklemler
  5. Doğalgaz Mühendisliği
  6. Ekonomi
  7. Fizik
  8. Fiziksel Kimya
  9. İngilizce
  10. Kimya
  11. Matematik
  12. Mühendislik Mekaniği
  13. Petrol & Doğal Gaz Laboratuarı
  14. Petrol Ekonomisi
  15. Petrol Jeoloji İlkeleri
  16. Petrol Rezervuar Mühendisliği
  17. Petrol Üretim Mühendisliği
  18. Sondaj Mühendisliği
  19. Statik ve Mukavemet
  20. Türk Dili

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Ayrıntılara dikkat edebilmeli.

2- Bir işi planlayıp uygulamaya koyabilmeli.

3- Bir konuyu derinliğine araştırma isteği duymalı.

4- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

5- Ekip çalışmasını sevmeli.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Mantıklı ve tedbirli davranmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Sayısal düşünme gücü yüksek olmalı.

10- Tertipli ve düzenli çalışmalı.

 

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOtB__rJ3ftzX5spLK56yeDjUTsr96NXsxUVXvuj-xMsuZvgkNDWgdQSEu6WD80bJM1odsfi2l10KN9CntOm_63PcB4ei-ML9t8QCUiC9OVbwLx9qCF756Zy1vohNEKnWD4QyAj24yhTnO/s16000/petrol-ve-dogalgaz-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOtB__rJ3ftzX5spLK56yeDjUTsr96NXsxUVXvuj-xMsuZvgkNDWgdQSEu6WD80bJM1odsfi2l10KN9CntOm_63PcB4ei-ML9t8QCUiC9OVbwLx9qCF756Zy1vohNEKnWD4QyAj24yhTnO/s72-c/petrol-ve-dogalgaz-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/petrol-ve-dogalgaz-muhendisligi-nedir.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/petrol-ve-dogalgaz-muhendisligi-nedir.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content