PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ...

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü var. Aşağıda sırasıyla PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü nedir, puan türü nedir, PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü; çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilerin ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerini gerçekçi ve ayrıntılı olarak tanımalarına, kendilerine açık eğitim, meslek ve iş olanakları hakkında bilgilenmelerine, başkaları ile iyi iletişim kurabilme, doğru kararlar verebilme becerileri geliştirmelerine yardım eden rehber öğretmenleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Öğretmenlik Bölümleri İçin Başarı Sıralaması Barajı Şu Şekilde: İlgili puan türünde en düşük 300 bin kişi arasında olmalısınız.

 

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık nedir
PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- MEB’e Bağlı İlkokullar

2- MEB’e Bağlı Ortaokullar

3- MEB’e Bağlı Liseler

4- Özel İlkokullar

5- Özel Ortaokulları

6- Özel Liseler

7- Dershaneler

8- Rehberlik Araştırma Merkezleri

 

Rehber öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında, rehberlik araştırma merkezlerinde, özel eğitim kurumlarında, dershanelerde, halk eğitim merkezlerinde, çıraklık eğitim merkezlerinde çalışabilirler. Eğitim Psikolojisi, Eğitim Yönetimi, Eğitim Bilimine Giriş, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Türk Eğitim Tarihi, Halk Eğitim ve Toplum Kalkınması, Araştırma Teknikleri, Gurupla Çalışma Teknikleri, Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Sosyolojisi, Psikoloji, İnsan İlişkileri, Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi, Düşünme Eğitimi derslerini verirler.

 

PDR Rehber Öğretmenin Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Ana babalara çocuklarının eğitimi konusunda danışmanlık yapar.

2- Bireysel olarak ve/veya grupla görüşme (Psikolojik danışma) yapar, danışanı dinler, yansıtma, yorumlama gibi tekniklerle öğrencilerin sorunlarının kaynağını anlaması ve çözüm yolu bulmasında danışana yardımcı olur.

3- Engelli öğrencileri belirler, ilgili tedavi ve eğitim kurumlarına gönderir.

4- Gözlem, olay kaydı (Anektod), dereceleme ölçekleri,otobiyografi, sosyometri tekniği, gibi öznel teknikler ile yetenek testleri, ilgi envanterleri, kişilik envanterleri gibi ölçme araçları kullanarak öğrencilerin, çeşitli özelliklerini tanımalarına yardımcı olur.

5- Öğrencilerin, meslekler, meslek edinme yolları, yarım veya tam zamanlı iş olanakları, iş arama teknikleri, verimli çalışma, sağlığı koruma, boş zamanları değerlendirme yöntemleri konularında bilgilenmelerini sağlar.

6- Öğretmenlere, rehberlik görevini yerine getirmelerinde yardımcı olur.

7- Yapılan yardımların ne derece etkili olduğunu izleme araştırmaları ile belirler.

 

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Rehber öğretmen (psikolojik danışman), bireysel rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini odasında, grup rehberliği hizmetini sınıfta yürütür.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Çeşitli rehberlik programları

3- Öğrenci gelişim dosyaları ve kayıtları

4- Okul araç ve gereçleri

5- Psikolojik ölçme araçları

 

PDR Rehber Öğretmeni Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümüne geçiş yapabilirsiniz. PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Alanda Pratik
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Bireysel, Aile ve Grupla Psikolojik Danışmanlık
  5. Eğitim Felsefesi
  6. Eğitim ve Öğrenme Psikolojisi
  7. Eğitimin Sosyolojik Temelleri
  8. Gelişim ve Ergenlik Psikolojisi
  9. Gözlem ve Görüşme Teknikleri
  10. İngilizce
  11. Kişilik Kuramları
  12. Kültürlerarası Akımlar
  13. Psikolojik Testler
  14. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığın Temelleri
  15. Sınıf Deneyimi
  16. Türk Dili

 

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 2020 KPSS taban puanlarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz. Rehber Öğretmenliği

https://www.elizan.net/2020/08/ogretmenlik-atama-puanlar-2020.html

 

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilmeli.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Hoşgörülü olmalı.

5- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.

6- İşine özen göstermeli.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilmeli.

9- Planlı çalışmayı bilmeli.

10- Sağlıklı bir iletişim ortamı sağlayabilmeli.

11- Sır tutmayı bilmeli.

12- Sosyal bilim ve sosyal yardım ilgisi gelişmiş olmalı.

13- Sözlü ifade gücüne ve empati yeteneğine sahip olmalı.

 

PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 3
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTOTLsMk5UZDSqHJqgmc2i69LTszpeWiujfteteXMLKcUXbTBP5uUwSfCA7a5WKp-h041SYHbeYDuZFhEEPOrKrE7hhc6lUR-2emsD6MdGRN26KWGp12PTl_f3sHqlexFBbqKVMLHjf7pK/s16000/rehberlik-ve-psikolojik-danismanlik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTOTLsMk5UZDSqHJqgmc2i69LTszpeWiujfteteXMLKcUXbTBP5uUwSfCA7a5WKp-h041SYHbeYDuZFhEEPOrKrE7hhc6lUR-2emsD6MdGRN26KWGp12PTl_f3sHqlexFBbqKVMLHjf7pK/s72-c/rehberlik-ve-psikolojik-danismanlik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/pdr-rehberlik-ve-psikolojik-dansmanlk.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/pdr-rehberlik-ve-psikolojik-dansmanlk.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content