Pazarlama bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizd...
Pazarlama bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Pazarlama bölümü var. Aşağıda sırasıyla Pazarlama bölümü nedir, puan türü nedir, Pazarlama bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Pazarlama bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Pazarlama Bölümü Nedir?
4 yıllık Pazarlama bölümü; mevcut pazar durumunu değerlendiren, markanın ya da şirketin bulunduğu pazarları ve müşteri portföyünü inceleyen, pazar payının korunması ya da büyümesi ile ilgili çalışmaları yürüten pazarlama uzmanlarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Pazarlama Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Pazarlama için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Pazarlama, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Pazarlama baraj puanı da 180 puandır.
Pazarlama Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Pazarlama mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Pazarlama mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
Büyük ve Küçük Ölçekli Şirketlerde;
1- Satış Uzmanı
2- Pazarlama Programcısı
3- Pazar Araştırmacısı
4- Dijital Reklam Uzmanı
5- Sosyal Medya Uzmanı
6- Sosyal Medya Analisti
Program mezunları marka yönetimi, hizmet pazarlaması, perakendecilik, reklam, satış, pazarlama iletişimi, uluslararası pazarlama gibi alanlarda veya pazar araştırma firmalarında çalışma imkanları elde edebilecekleri gibi kendi iş girişimlerini de gerçekleştirebilirler. Programdan mezun olan öğrencilerin bir kısmı da eğitimlerine lisansüstü düzeyde devam ederek bilimsel çalışmalara katkı sağlayacak nitelikte olacaklardır.
Müşteri memnuniyetine verilen önem özel, kamu ve sivil toplum kuruluşlarını müşterinin ihtiyaçlarına daha iyi cevap vermek için ürün ve hizmet geliştirmeye yönlendirmektedir. Bu gelişim Pazarlama Yönetimi mezunlarının kurumlarda hizmetlerine ihtiyacın artmasına yol açmaktadır. Çok sayıda özel sektör kuruluşunun yanında, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan kamu kesimi için de pazarlama çok önemli bir fonksiyondur. Pazarlama bölümü; her iki alanda ihtiyaç duyulan, etkin ve verimli insan gücünü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Pazarlama Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Pazarlama mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Pazarlama mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Hedeflenecek müşteri grubunu ya da bölgeyi belirlemek.
2- Markanın pazar payını arttırması için gerekli olan işlemleri belirlemek.
3- Pazarlama ile ilgili gerekli olan şirket içi analiz ve araştırmaları yapmak.
4- Rakip şirketler ile ilgili analiz ve araştırmalar yapmak.
5- Reklam ve halkla ilişkiler çalışmalarını yürütmek.
6- Satış hedeflerini kontrol etmek ve bütçe ile uyum yakalamak.
Pazarlama Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Pazarlama maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Pazarlama maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Pazarlama Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Pazarlama bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Pazarlama bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Pazarlama dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
Pazarlama Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Ekonomiye Giriş
- İngilizce
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İşletme Finansmanı
- İşletme Hukuku
- İşletme Mikroekonomisi
- İşletme ve Ekonomi için Matematik
- İşletmelerde İletişim
- İşletmeye Giriş
- İstatistik
- Kantitatif Analiz
- Küresel Siyasete Giriş
- Muhasebe İlkeleri
- Örgütsel Davranış
- Para ve Bankacılık
- Pazarlama
- Reklamcılık
- Satış Yönetimi
- Türk Dili
- Uluslararası İşletmecilik
- Uluslararası Pazarlama Stratejisi
Pazarlama Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Pazarlama KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Pazarlama bölümüne son beş yılda toplam 2252 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Pazarlama Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Pazarlama tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Ekonomi ve finansla ilgilenmeli.
4- Girişimci bir yapısı olmalı.
5- İnsanları ikna etme kabiliyetine sahip olmalı.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Planlı çalışmayı bilmeli.
8- Ticarete ilgi duymalı.
Pazarlama Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Pazarlama yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Pazarlama nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Pazarlama iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
.
YanıtlaSil