Otomotiv Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Otomotiv Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız y...

Otomotiv Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Otomotiv Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Otomotiv Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Otomotiv Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Otomotiv Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Nedir?

Otomotiv Mühendisliği bölümü; kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıt araçlarını planlayan ve üretimini denetleyen mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Otomotiv Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Otomotiv Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Otomotiv Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Otomotiv Mühendisliği nedir
Otomotiv Mühendisliği

Otomotiv Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Otomotiv Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Otomotiv Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Araştırma ve Test Laboratuvarları

2- Lastik Üretici Firmaları

3- Motor Sporları Takımları

4- Petrol ve Yakıt Şirketleri

5- Savunma Sanayisi

6- Uzman Araç Tasarım Şirketleri

 

Otomotiv sektörü ülkemizde en gelişmiş sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle İstanbul, Bursa, İzmir gibi illerimizde özel sektöre ait otomotiv motor ve cihazlarının üretimini yapan fabrikalar vardır. Bu nedenle özellikle otomotiv sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerde çalışabilirler.

 

Otomotiv Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Otomotiv Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Otomotiv Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Aracın fren takımlarının seçimini yapar, imalatını yaptırır, üretilen parçaların denemelerini yapar, aksaklıkları tespit eder ve giderilmesini sağlar.

2- Aracın güvenliğini azami duruma getirmek için teknik hesaplar yapar.

3- Aracın kullanım yerine göre denge hesaplarını yapar ve uygun şasi yapısını belirler.

4- Otomobil, kamyon, motosiklet, traktör gibi motorlu araçların projelerini yapar.

 

Otomotiv Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Otomotiv Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Otomotiv Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Otomotiv mühendisleri fabrikalarda, kirli, yağlı ve gürültülü ortamlarda, yönetici kadrolarında bulunmaları halinde büro ortamında çalışırlar. Otomotiv mühendisi çalışırken yöneticiler, işçiler, teknikerler ve diğer mühendislerle iletişim halindedir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- İşin yapılışı için kullanılan tezgahlar

3- Ölçüm Cihazları

4- Teknik resim çizim gereçleri

 

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Otomotiv Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Otomotiv Mühendisliği maaşları 4000-5000 lira arasındadır.

 

Otomotiv Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Otomotiv Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Otomotiv Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Otomotiv Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Akışkanlar Mekaniği
  2. Araç Alıcıları ve Ölçüm Sistemleri
  3. Araç Dinamiği ve Kontrolü
  4. Araç Elektronik Sistemleri
  5. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  6. Bilgisayar Destekli Çizim ve Bilgisayar Programlaması
  7. Bilgisayar Teknolojileri
  8. Çarpışma Mekaniği ve Kaza Analizi
  9. Dinamik ve Mukavemet
  10. Elektrik ve Digital Elektronik
  11. Fizik
  12. Gövde ve Şasi Tasarımı
  13. İçten Yanmalı Motorlar
  14. İngilizce
  15. Isı Transferi
  16. Kimya
  17. Mekatronik
  18. Otomotiv Güç İletim Sistemleri
  19. Otomotiv Lojistik Yönetimi
  20. Otomotiv Parça Tasarımı
  21. Otomotiv Üretim Sistemleri
  22. Statik
  23. Temel Matematik
  24. Termodinamik
  25. Türk Dili
  26. Yakıt Pilleri ve Hibrid Araçlar

 

Otomotiv Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Otomotiv Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Otomotiv Mühendisliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Otomotiv Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Otomotiv Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

4- Matematik ve fizik konularına ilgi duymalı ve bu alanda başarılı olmalı.

5- Mekaniğe karşı ilgisi bulunmalı.

6- Planlı çalışmayı bilmeli.

7- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip olmalı.

8- Yaratıcı, tasarım gücü yüksek biri olmalı.

 

Otomotiv Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Otomotiv Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Otomotiv Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Otomotiv Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Otomotiv Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Otomotiv Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgshLNGhHrXcCJNrCRn6G9qyaptav1cS5y81JPJbzBc7QQtfsU1uVu4VuNgYr-0oDN3wlTgZTrf5lamQ5dspmPrK27rAhUlCIKD8MvnMj8JeckR54OqS4aUE2DO4-_etzEPM45odi5iiftn/s16000/otomotiv-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgshLNGhHrXcCJNrCRn6G9qyaptav1cS5y81JPJbzBc7QQtfsU1uVu4VuNgYr-0oDN3wlTgZTrf5lamQ5dspmPrK27rAhUlCIKD8MvnMj8JeckR54OqS4aUE2DO4-_etzEPM45odi5iiftn/s72-c/otomotiv-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/otomotiv-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/otomotiv-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content