Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıtt...

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü var. Aşağıda sırasıyla Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü nedir, puan türü nedir, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Nedir?

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü; canlı hücre içindeki malzemeleri, hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuvar ortamında inceleyerek ortaya çıkaran meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Moleküler Biyoloji ve Genetik için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Moleküler Biyoloji ve Genetik, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Moleküler Biyoloji ve Genetik baraj puanı da 180 puandır.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik nedir
Moleküler Biyoloji ve Genetik

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Adli Tıp Kurumları

2- Arıtma Tesisleri

3- Biyoteknoloji Araştırma Merkezleri

4- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

5- Eğitim ve Araştırma Hastaneleri

6- İlaç Firmaları

7- Kök Hücre Merkezleri

8- Tarım ve Orman Bakanlığı

9- Tüp Bebek Merkezleri

10- Üniversiteler

 

**Adli tıp ve kriminoloji laboratuvarlarında suçlu belirlenmesinde rol alırlar.

**Arıtma tesislerinde artık ve zararlı ürünlerin insan, hayvan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek duruma getirmesinde etkilidirler.

**Biyoteknolojik çalışma yapan kurum ve kuruluşlarda biyolojik ürünlerin (Aşı, ilaç hammaddeleri, serum vb.) üretiminin ve kalite kontrolünün yapılmasında ve bu tesislerin yönetiminde çalışırlar.

**Çevre koruma -kontrol -planlama ile ilgili alanlarda (Biyolojik öneme sahip koruma alanlarındaki biyolojik çeşitliliğin devamının sağlanabilmesi için ekolojik planlama faaliyetlerinde çalışırlar.

**Hastalık taşıyan vektör canlıların mücadelesinde görev alırlar.

**İlaç ve ham maddelerin, kozmetik ürünlerin üretim ve kalite kontrol aşamasında görev alırlar.

**Sağlık hizmetleri veren kurum ve kuruluşlarda her türlü tıbbi analizlerin yapılmasında fiilen çalışır. Bunun dışında sağlık hizmeti veren merkezlerin ve kuruluşların tıbbi araştırma yapan, klinik çalışmaları destekleyen ünitelerinde çalışırlar.

**Su ürünleri üretim yerlerinde su ürünleri ve su kalitesi ile ilgili araştırma faaliyetlerinde,

**Tarım, hayvancılık ve sulama alanlarında verimin arttırılması ve doğaya zararlı olabilecek nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarda görev yapabilirler.

**Bu bölüm mezunları, Türkiye'de yeterli mesleki ve iş alanı düzenlemeleri oluşmadığından genellikle akademik kariyer yaparak (yüksek lisans, doktora vb.) araştırmacı ve eğitmen olarak üniversite bünyesinde kalmaktadır. Ayrıca uluslararası seminer ve akademik eğitim yapmak için burs olanakları oldukça fazladır. Ancak, kişinin bu burslardan faydalanması için eğitim hayatında başarılı olması gereklidir.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Canlıları moleküler düzeyde inceler ve tıbbı, biyolojik ve çevresel sorunlara çözüm getirici çalışmalar yapar.

2- Çevreye zarar veren faktörlerin giderilmesinde iyileştirici çalışmalar yaparak bilime sürekli yenilikler getirir.

3- Genetik değişim üzerine araştırmalar yapar.

4- Hücre büyümesini kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaları yürütür.

5- Tıbbi bozukluklara neden olan geni araştırarak, tanılamada bulunur.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Moleküler Biyoloji ve Genetik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Moleküler Biyoloji ve Genetik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Moleküler Biyoloji ve Genetikçiler (Moleküler Biyologlar); laboratuvar ortamında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamı kapalı olup, kimyasal maddelerin yaymış olduğu koku vardır. Birinci derecede verilerle uğraşır. Araştırma yaptığı konuya göre laboratuvarda gece geç saatlere kadar çalışma yapılması da söz konusudur.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

 

1- Bilgisayar

2- Kimyasal maddeler

3- Laboratuvar aletleri

4- Laboratuvar araç ve gereçleri

5- Mikroskop

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Moleküler Biyoloji ve Genetik maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Moleküler Biyoloji ve Genetik maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Moleküler Biyoloji ve Genetik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Adli Bilimler
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Bitki Genetiği
  5. Biyoinformatik
  6. Biyokimya
  7. Biyolojiye Giriş
  8. Biyoteknoloji
  9. Fizik
  10. Gelişim Biyolojisi
  11. Genel Biyoloji
  12. Genetik
  13. Hücre Biyolojisi
  14. İngilizce
  15. İnsan Genetiği ve İmmünoloji
  16. Kimya
  17. Matematik
  18. Mikrobiyoloji
  19. Moleküler Biyoloji
  20. Moleküler Genetik
  21. Organik Kimya
  22. Türk Dili

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Moleküler Biyoloji ve Genetik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Moleküler Biyoloji ve Genetik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Bilimsel meraka sahip olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Fen bilimlerine, özellikle biyolojiye karşı ilgi duymalı.

5- Fizik, kimya ve matematik derslerinde başarılı olmalı.

6- Görme duyusu ve belleği güçlü olmalı.

7- İnce ayrıntıları görebilen, yoğun dikkat gösterebilen bir yapıya sahip olmalı.

8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

9- Olaylar arasında neden-sonuç ilişkileri ve bağlantıları kurabilmeli.

10- Planlı çalışmayı bilmeli.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Moleküler Biyoloji ve Genetik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Moleküler Biyoloji ve Genetik nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Moleküler Biyoloji ve Genetik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-WKfyek63pGzmZB_Y2XMpdEM1NPkoBPSbkniqw7uYaAvckcduBDFlQCQYUcoI_l52IvZ7lVX4cEVSAQtQdR7_fQCXg2e4FNjtygQMIZGnaFIsVf4-LmwhlW6GJ8R0tD2vEZWlf9OOEzYI/s16000/molekuler-biyoloji-ve-genetik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-WKfyek63pGzmZB_Y2XMpdEM1NPkoBPSbkniqw7uYaAvckcduBDFlQCQYUcoI_l52IvZ7lVX4cEVSAQtQdR7_fQCXg2e4FNjtygQMIZGnaFIsVf4-LmwhlW6GJ8R0tD2vEZWlf9OOEzYI/s72-c/molekuler-biyoloji-ve-genetik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/molekuler-biyoloji-ve-genetik-bolumu.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/molekuler-biyoloji-ve-genetik-bolumu.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content