Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile ta...
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü nedir, puan türü nedir, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Programı, öğrencilerine Matematik ve Bilgisayar Bilimleri olmak üzere iki dalda eğitim imkanı sağlamaktadır. Ortak program sunma eğilimi yaklaşık olarak çeyrek asır önce ortaya çıkmıştır ve mezunlarına özel ve kamu sektörlerinde hemen hemen her alanda iş bulma konusunda iyi bir imkan sağladığından - çok tercih edilen bir program türüdür.
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Nedir?
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü; matematik bilimi ile bilgisayar bilimlerini en etkili şekilde kullanabilecek ve bunları birleştirerek çeşitli sorunları ortadan kaldırabilecek meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Matematik ve Bilgisayar Bilimleri için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Matematik ve Bilgisayar Bilimleri baraj puanı da 180 puandır.
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri |
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Bankalar
2- Devlet Hava Meydanları İşletmesi
3- Devlet Su İşleri
4- Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı
5- Meteoroloji Genel Müdürlüğü
6- Sigorta Şirketleri
7- Üniversiteler
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü mezunlarının kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların bilgi işlem ve planlama departmanlarında; programlama, sistem analizi, teknik destek, web tasarımı ve yazılımı gibi konularda uzmanlaşmış firmalarda, bankacılık ve sigortacılık alanında; borsa, finans ve sermaye piyasası aracı kurumlarında; istatistik alanında uzman ihtiyacı bulunan firmalarda; akademisyen unvanıyla üniversitelerde olmak üzere geniş bir yelpazede kariyer yapılması mümkündür.
Bu bölümden mezun olan öğrenciler; üniversitelerde yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmektedirler. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümünden mezun olanlar aşağıdaki alanlarda kariyer yapabilmektedirler:
1- Akademisyenlik
2- Bankacılık
3- Bilimsel Araştırma
4- Dizayn ve Geliştirme Uzmanlığı
5- Finans Yönetimi
6- İdari Ekonomi
7- İstatistik
8- Muhasebecilik
9- Risk Yönetimi
10- Vergi Müfettişliği
11- Yazılım Gelişimi
12- Yönetim Hizmetleri
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Matematik ve Bilgisayar Bilimleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Matematik ve Bilgisayar Bilimleri mezunlarının görevleri şunlardır:
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümü mezunları; çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda bilgisayar sistemleri ve ağları, veri tabanı, yazılımlar ve programlar üzerine çalışmalar yapar.
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Matematik ve Bilgisayar Bilimleri çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Mezunlar büro ortamında, bilgisayar başında çalışırlar. Çalışma alanları temiz, sakin ve düzenlidir. Sayılar, yazılım ve uygulamalar en çok haşir neşir oldukları kavramlardır.
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Matematik ve Bilgisayar Bilimleri maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Matematik ve Bilgisayar Bilimleri maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?
Dört yıllık lisans eğitimi boyunca ilk iki yıl temel matematik ve güncel programlama dilleri dersleri verilmekte, son iki yıl ise öğrencilerin seçmeli dersler ile matematik ve bilgisayar alanında uzmanlaşmaları sağlanmaktadır.
- Analitik Geometri
- Analiz
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Ayrık Matematik
- Bilgisayar Grafiği
- Bilgisayar Mimarisi
- Bilgisayar Programlama
- Bilgisayar Teknolojileri
- Cebirsel Topoloji
- Diferensiyel Denklemler
- Diferensiyel Geometri
- Fonksiyonel Analiz
- Görsel Programlama
- İngilizce
- Kompleks Analiz
- Lineer Cebir
- Matematiksel Fizik
- Matematiksel Yazım ve Tasarım
- Olasılık ve İstatistik
- Sembolik Hesaplama
- Soyut Cebir
- Soyut Matematik
- Topoloji
- Türk Dili
- Web Programlama
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri bölümüne son beş yılda toplam 33 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bilgisayar başında zaman geçirmekten hoşlanmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
5- Planlı çalışmayı bilmeli.
6- Pratik düşünmeli.
7- Sayısal düşünme yeteneği gelişmiş olmalı.
8- Teknolojik gelişmeleri takip etmeli.
9- Uzun süre oturabilmeli.
10- Yaratıcı olmalı.
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Matematik ve Bilgisayar Bilimleri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Matematik ve Bilgisayar Bilimleri nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Matematik ve Bilgisayar Bilimleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR