Maden Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Maden Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı...

Maden Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Maden Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Maden Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Maden Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Maden Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Maden Mühendisliği Bölümü Nedir?

Maden Mühendisliği bölümü; yer altında ve yer üstünde bulunan her tür enerji, maden ve doğalgaz yatağının ekonomik bir biçimde işletilmeye elverişli olup olmadığına karar veren, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri tasarlayan, yapımını gerçekleştiren ve işleten mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Maden Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Maden Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Maden Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Maden Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Maden Mühendisliği nedir
Maden Mühendisliği

Maden Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Maden Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Maden Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Çimento Fabrikaları

2- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

3- Etibank'a bağlı işletmeler

4- Karayolları Genel Müdürlüğü

5- Maden Arama Şirketleri

6- Maden Tetkik Arama Enstitüsü

7- Mermer Fabrikaları

8- Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri

9- Türkiye Kömür İşletmeleri

 

Maden mühendisliği alanı sürekli gelişim ve ilerleme gösterdiğinden, teknolojinin iyi izlenmesi gereklidir. İlerleyen teknolojik olanaklar ile yeni maden cevherlerinin ortaya çıkarılması söz konusu olmaktadır.

 Meslekte, gereksinimden fazla eleman bulunduğundan, iş bulma olanakları fazla değildir. Yabancı dil ve bilgisayar bilgisine sahip olan elemanların iş bulma olanakları daha fazladır.

 

Maden Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Maden Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Maden Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Maden sahalarını saptamak için, jeolojik, topoğrafik ve çevresel etkileri değerlendirir, olası maden sahalarından örnekler aldırır, kimyasal ve petrografik analizlerinin kimya ve jeoloji mühendislerince yapılmasını sağlar. Düzenlenen raporları jeoloji mühendisleriyle değerlendirir. Maden yataklarının yerini, rezerv miktarını, etrafını saran tabakaların cinslerini ve özelliklerini saptar.

2- Maden ve taş ocaklarında minerallerin tabi tutulduğu yıkama, kırma ve cevher tozlarını sıvı bir ortamda yüzdürerek ayırma gibi işlemleri planlar ve çalışmaları gözetir.

3- Madenlerin çıkartılması için, maden kuyusu, galeri kırma ve ayırma tesisleri, su ve elektrik kaynakları ile taşıma kolaylıkları gibi yer üstü tesis ve araçları planlar, maliyetini hesaplar.

4- Üretim yöntemlerine, maden yatağının karakterine, tipine ve büyüklüğüne göre kullanılacak makine ve teçhizatın tipini belirler.

5- Yer altında ve yer üstünde yürütülen maden ve taş ocağı işlerine gözetmenlik yapar.

 

Maden Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Maden Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Maden Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Maden mühendisi, büro, şantiye, açık arazi ve yeraltı gibi, o anda üzerinde çalıştığı projeye bağlı olarak çok çeşitli yerlerde çalışabilir. Maden mühendisleri, jeologlar, jeofizik mühendisleri, maden teknikerleri ve işçilerle iletişim halindedirler.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Çekiç

2- Gaz ölçüm cihazları

3- İlk yardım araç ve ekipmanları

4- İş güvenliği ve kurtarma cihazları

5- Kazı makineleri

6- Pusula, harita, dedektör

7- Topoğrafik ölçüm aletleri

 

Maden Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Maden Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Maden Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Maden Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Maden Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Maden Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Maden Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Maden Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Açık İşletme Yöntemleri
  2. Agrega Deneyleri
  3. Agrega Madenciliği ve Üretimi
  4. Alternatif Enerji Kaynakları
  5. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  6. Atık Yönetimi
  7. Bilgisayar Teknolojileri
  8. Çimento Teknolojisi
  9. Deniz ve Gelecek Madenciliği
  10. Diferansiyel Denklemler
  11. Doğaltaş Tesis Planlama ve Üretim
  12. Endüstriyel Hammaddelerin Zenginleştirmesi
  13. Genel Fizik
  14. Genel Jeoloji
  15. Genel Kimya
  16. Harita Bilgisi
  17. İngilizce
  18. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı
  19. Kaya Mekaniği
  20. Maden Arama ve Değerlendirme
  21. Maden Ekonomisi
  22. Maden Mühendisliğine Giriş
  23. Matematik
  24. Mineraloji ve Petrografi
  25. Mühendislik Etiği
  26. Ocak ve Tesis Tasarımı
  27. Raporlama ve Sunum Teknikleri
  28. Teknik İngilizce  
  29. Türk Dili

 

Maden Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Maden Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Maden Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 218 kontenjan verilmiş ve mezunlar 83 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Maden Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Maden Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Açık havada, yer altında, güç pozisyonlarda çalışmaya dayanıklı ve istekli olmalı.

2- Başkaları ile iyi iletişim kurabilmeli.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Kimya, matematik, fizik, jeoloji konularına ilgi duymalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Sayılarla akıl yürütebilme gücüne sahip olmalı.

 

Maden Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Maden Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Maden Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Maden Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Maden Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Maden Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDAooo4W88oXdp9WFgJDB6RKYnICClBPT468s9oSrzs1b9imfcwM2-Q5Mms1qydn3uSQrhQ3F6ki31x59C4_C2G99l6vQ8JeAJ_Ej5_eNAGoD1m6xd3ICo1DAgD1kcRPk-LvEYxSYKmloV/s16000/maden-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDAooo4W88oXdp9WFgJDB6RKYnICClBPT468s9oSrzs1b9imfcwM2-Q5Mms1qydn3uSQrhQ3F6ki31x59C4_C2G99l6vQ8JeAJ_Ej5_eNAGoD1m6xd3ICo1DAgD1kcRPk-LvEYxSYKmloV/s72-c/maden-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/maden-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/maden-muhendisligi-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content