Kimya Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı...
Kimya Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Kimya Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Kimya Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Kimya Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Kimya Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Kimya Mühendisliği Bölümü Nedir?
Kimya Mühendisliği bölümü; maddelerin kimyasal değişimlerini belirleyen koşulları inceleyen kimyasal madde üretecek tesislerin tasarlanması, kurulması ve işletilmesi alanlarında çalışan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Kimya Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Kimya Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Kimya Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Kimya Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
Kimya Mühendisliği |
Kimya Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Kimya Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Kimya Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü
2- Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü
3- Gıda İşletmeleri
4- İlaç Sanayisi
5- Kauçuk Sanayisi
6- Laboratuvarlar
7- Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlüğü
8- Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü
9- Plastik Sanayisi
10- Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü
11- Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü
***Kimya mühendislerinin çalışma alanları çok geniştir. Endüstriyel tesisler, laboratuvarlar, özel ve kamu proje büroları, ithalat ihracat büroları petrokimya, temel kimyasallar, şeker, otomotiv, gıda, çimento ve refrakter, seramik, ilaç, tekstil, boya, cam, metal, gübre, elektrik, lastik, denizcilik, savunma sanayisi ve sağlık alanlarında, tasarım, işletme ve destek hizmetler veren birimlerde çalışabileceklerinden; iş yerinin faaliyet alanına göre yaptıkları işler de şekillenmektedir.
***Kimyasal üretim süreçlerini içeren her türlü işletmenin araştırma, geliştirme ve kalite kontrol birimlerinde görev yapabilir ve bu birimlerin sorumlu müdürlüğünü yürütebilirler. Kimyasal madde işleyen imalathane ve fabrika kurabilirler, sorumlu müdürlüklerini yüklenebilirler. Her türlü mesleki danışmanlık, temsilcilik ve ticaret yapabilirler.
***Kimyasal analiz laboratuvarları ile her türlü kimyasal madde içeren (tarım ilaçları, kimyevi gübreler ve veteriner ilaçları dahil) mamullerin alım satımı ile pazarlamasını yapacak kuruluşlar, sorumlu müdür olarak kimya mühendisi veya kimyager çalıştırmak zorundadır.
Ülkemizde kimya sanayisinin gelişimiyle, kimya mühendisliği eğitimi alarak mezun olanların sayısı uyumlu değildir.
***Son yıllarda endüstriyel yatırımlardaki azalmaya paralel olarak işsizlik oranı da giderek yükselmektedir. Eğitim veren fakültelerin mezun sayısı piyasanın ihtiyacının çok üzerindedir. Ayrıca eğitimde kalite farklılığı da çok fazladır. Gerekli laboratuvar ve teknik gereçlere sahip olmayan üniversiteler ve staj yeri bulmada çekilen güçlükler nedeniyle öğrenciler piyasanın istediği düzeyde yetiştirilememektedir. Özellikle son yıllarda staj yeri bulmakta güçlük çeken öğrencilere Kimya Mühendisleri Odası yardımcı olmaktadır.
***Kimya mühendisliği çok kapsamlı bir meslek dalıdır. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler karşısında çok dinamik bir yapıya sahiptir. Mezun sayısına sınırlama getirilmesi, eğitimde kalitenin yükseltilmesi ve sanayileşmeye gerekli önemin verilmesiyle istihdam alanı canlı tutulabilecek bir meslektir.
***Ülkemizde kimya mühendisleri genellikle sanayinin ve kimya endüstrisinin geliştiği İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Adana, İçel, Bursa, Gemlik, Yalova gibi yörelerde daha fazla çalışma alanı bulabilmektedirler.
Kimya Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Kimya Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Kimya Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Organik ve inorganik maddelerin bileşimlerini, atom ve molekül ağırlıklarını, maddelerde elektrik, ısıtma vb. etkiler karşısında meydana gelen değişmeleri inceler.
2- Belli bir kimyasal maddeyi en ekonomik şekilde üretmek amacı ile kurulacak işletmenin projesini hazırlar.
3- Kurulacak tesis için gerekli araç ve gereç tipini belirler.
4- Tesisin kuruluşunu denetler.
5- İşletmenin verimli bir biçimde çalışması için üretim aşamasında ürünün kalite kontrolünün yapılmasını sağlar.
6- Kimyasal üretim için reçeteler hazırlar, maddelerin karışım ve bileşim oranlarının uygulama zamanlarını gösterir.
7- Kimyasal madde üretimi için kullanılan yöntemlerin ayrıntılarını inceler.
8- Kimya sanayisinde yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütür.
Kimya Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Kimya Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Kimya Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Kimya mühendisleri, çalışmalarını genellikle laboratuvar ortamında yürütürler. Zaman zaman kimyasal üretim yapılan tesislerde görevlerini gerçekleştirirler. Proje mühendisi olarak görev yapanlar mühendislik bürolarında, işletme mühendisi olarak görev yapanlar doğrudan işletme alanında çalışmalarını yürütürler. Laboratuvarlarda çalışma ortamı kokulu, sakin, sıcak ve temizdir. Tesislerdeki kontrol aşamasında ortam gürültülü, tozlu ve kokuludur. Kimya mühendisleri çalışırlarken laboratuvar teknisyenleri, kimyagerler, biyokimyacılar, üretimle ilgili yöneticiler ve diğer çalışanlarla etkileşim halindedirler.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Analiz cihazları
2- Laboratuvar cihazları (gaz kromotografi, atomik absorsiyon)
3- Kontrol sistemleri ve bilgisayarları kullanır
Kimya Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Kimya Mühendisliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Kimya Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Kimya Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Kimya Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Kimya Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Kimya Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Kimya Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Biyosisteme Giriş
- Diferansiyal Denklemler
- Fizik
- Fizokimyasal Sistemler
- Genel Kimya
- İngilizce
- İstatistik
- Kimya Laboratuvarı
- Kimya Mühendisliğinde Termodinamik Isı Aktarımı
- Kimyasal ve Biyokimyasal Süreçler
- Kütle ve Enerji Denklemleri
- Malzeme Bilimi
- Matematik
- Matris Kuramı
- Mekanik ve Termodinamiğe Giriş
- Türk Dili
Kimya Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Kimya Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Kimya Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 80 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Kimya Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Kimya Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bilimsel merakı bulunmalı.
2- Bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme gücüne sahip olmalı.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
6- Kimyasal maddelere karşı alerjisi olmamalı.
7- Matematik, fizik, özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili ve bu alanlarda başarılı olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Sayısal düşünme gücü yüksek olmalı.
Kimya Mühendisliği Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Kimya Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Kimya Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Kimya Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR