Kimya bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bu...
Kimya bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Kimya bölümü var. Aşağıda sırasıyla Kimya bölümü nedir, puan türü nedir, Kimya bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Kimya bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Kimya Bölümü Nedir?
Kimya bölümü; maddelerin kimyasal nitelikleri, molekül yapıları ve bunların ne şekilde değiştirilebileceği ve her cins kimyasal örneğin analizi konusunda çalışmalar yapan kimyagerleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Kimya Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Kimya için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Kimya, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Kimya baraj puanı da 180 puandır.
Kimya |
Kimya Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Kimya mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Kimya mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Et ve Süt Kurumu Ofisi Genel Müdürlüğü
2- Gıda Üretim Fabrikaları
3- İlaç Üretim Firmaları
4- Laboratuvarlar
5- Maden Tetkik ve Arama Ofisi Genel Müdürlüğü
6- Oto Lastik Sanayisi
7- Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü
8- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı
9- Üniversiteler
Günümüzde çok sayıda kimyager mezun olmakta, ancak yeterli iş alanı bulunmamaktadır. Ülkemizde kimya endüstrisi alanında teknoloji uygulamaları daha çok, batı teknolojisinin ve patentlerinin aktarımı ile olmaktadır. Bu nedenle kimyagerin konusu olan kimyasal araştırma süreçlerine duyulan gereksinim azdır. Teknoloji satın alan değil, üreten ülke konumuna gelmek için temel bilimlerde yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Kimyager, petrol ve kömür ürünleri, kauçuk ve plastik, gıda maddeleri, kağıt ürünleri, metal endüstrisi, ilaç endüstrisi gibi alanlarda, daha çok uygulamaya dönük araştırma çalışmalarını yürütür.
Kimya Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Kimya mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Kimya mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Bileşiklerin yapısını ve kimyasal özelliklerini inceler.
2- Endüstriyel ürünlere ilişkin işlemleri geliştirici çalışmalar yapar.
3- Maddelerin birbiri ile etkileşimleri sonucu yeni bileşiklerin oluşmasını araştırır.
4- Maddelerin niteliği ile saflık derecesini inceler.
5- Maddelerin niteliklerini saptamak üzere çeşitli testler geliştirir.
6- Tarım kimyası, ecza kimyası gibi uygulamalı alanlarda geliştirme çalışmaları yapar.
Kimya Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Kimya çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Kimya okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Kimyagerler çalışmalarını genellikle laboratuvar ortamında yürütürler. Çalışma ortamı kokulu ve sakindir. Kimyagerler çalışırken biyokimyacılarla, kimya mühendisleriyle, eczacılarla, yönetici ve diğer elemanlarla iletişim halindedir. Dikkatli olunmadığı takdirde, yanık ve zehirlenmeler söz konusu olabilir.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Analitik laboratuvar cihazları (kromatograf ve spektrometreler)
2- Çeşitli ısıtıcılar
3- Hassas terazi
4- Modern laboratuvar cihazları
5- Tüpler, soğutucular, çeşitli balonlar, yıkama şişeleri, cam borular gibi laboratuvar malzemeleri
6- Tutucular
Kimya Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Kimya maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Kimya maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Kimya Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Kimya bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Kimya bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Kimya dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Kimya Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Analitik Kimya
- Analitik Kimya Laboratuvarı
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Kullanımı ve Programlama
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bitirme Tezi
- Biyokimya
- Biyolojiye Giriş
- Fiziksel Kimya Laboratuvarı
- Fiziksel Kimya
- Genel Kimya
- Genel Fizik
- İngilizce
- İnorganik Kimya
- İnorganik Laboratuvarı
- İstatiksel Termodinamik
- Kimya Laboratuvarı
- Kuantum Kimyası Uygulamaları
- Kuantum Kimyası
- Lineer Cebir ve Diferansiyel Denklemler
- Organik Kimya
- Organik Kimya Laboratuvarı
- Türk Dili
- Yüksek Matematik
Kimya Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Kimya KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Kimya bölümüne son beş yılda toplam 106 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Kimya Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Kimya tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Bilimsel meraka sahip olmalı.
2- Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilmeli.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Gözlem verilerini bütünleştirebilmeli.
6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
7- Kimya, fizik ve biyoloji konularına ilgili ve bu konularda başarılı olmalı.
8- Planlı çalışmayı bilmeli.
9- Sayısal düşünme gücü yüksek olmalı.
Kimya Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Kimya yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Kimya nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Kimya iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR