Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Kamu Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizi...

Kamu Yönetimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Kamu Yönetimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Kamu Yönetimi bölümü nedir, puan türü nedir, Kamu Yönetimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Kamu Yönetimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Kamu Yönetimi Bölümü Nedir?

Kamu Yönetimi bölümü; hükumetlere ait karar mekanizmalarının nasıl çalıştığını halka açıklayan ve alınan bu kararların yerine getirmesi aşamasında ihtiyaç duyulan projelerin yönetimi aşamasında çalışmalar yapan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Kamu Yönetimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Kamu Yönetimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Kamu Yönetimi, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Kamu Yönetimi baraj puanı da 180 puandır.

 

Kamu Yönetimi nedir
Kamu Yönetimi

Kamu Yönetimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Kamu Yönetimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Kamu Yönetimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Belediyeler

2- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

3- Devlet Demiryolları Taşımacılık Genel Müdürlüğü

4- Devlet Hava Meydanları İşletmesi
5- Türkiye Elektrik İletim Genel Müdürlüğü

6- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

7- İl Özel İdareleri

8- Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü

9- Özel Şirketler

10- SGK Başkanlığı

11- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü

12- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

13- Üniversiteler

 

Kamu Yöneticileri, özellikle merkezi yönetimin (Bakanlıklar ve bunlara bağlı kamu kurum ve kuruluşları) ve her düzeydeki yerel yönetimlerin değişik birimlerinde kamu görevlisi olarak çalışmakta ve idari yargıda görev almaktadırlar. Ayrıca özel sektör kuruluşlarının genel yönetiminde, araştırma ve geliştirme birimlerinde istihdam edilebilmekte, finans kurumlarında, bankalar ve medya kuruluşları gibi kamusal ve özel kurumlarda orta ve üst düzey yönetici olarak çalışmaktadırlar.

Giderek daha fazla kamu yöneticisi Demokratik Kitle Örgütleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarında görev almakta, bunların uluslararası projelerini koordine etmektedirler.  Kamu Yöneticileri yaptıkları işe ve çalıştıkları kuruma göre vali, kaymakam, yargıç, diplomat, müsteşar, müfettiş vb. gibi unvanları elde edebilmektedirler. İsteyen kamu yöneticileri Yüksek Lisans ve Doktora programlarına devam ederek akademik kariyer yapmaktadırlar.

 

Kamu Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Kamu Yönetimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Kamu Yönetimi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

Çalıştıkları birimin faaliyetlerini ve hedeflerini prosedüre ve kurallara uygun şekilde belirler,

Kurumun geçmişteki faaliyetlerine ilişkin raporları ve dosyaları inceler,

Kurum içindeki ilişkileri düzenler ve ekip halinde çalışılan işlerde organizasyonu ve kişiler arası koordinasyonu sağlar,

Hiyerarşik ilişkilerden dolayı alt kadrolarını denetler, üst kadrolarına karşı yaptığı işlemlerden dolayı sorumludur ve rapor verir,

Birimin kısa ve uzun dönemli hedefleri doğrultusunda çalışma programı yapar ve çalışmaları raporlar.

 

Kamu Yönetimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Kamu Yönetimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Kamu Yönetimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Kamu yöneticileri genellikle kendilerine ait ofislerde çalışır ya da meslektaşıyla aynı ofisi paylaşır. Sessiz, düzenli bir çalışma ortamı vardır. Fakat müfettişler gibi farklı kurum ve birimleri teftiş eden kamu yöneticileri sık sık seyahat edebilir ve farklı yerlere gidebilir. Çalışma saatleri belirli ve düzenlidir. Meslektaşlarıyla, diğer devlet memurlarıyla, kurumda çalışan alt ve üst kadrolarıyla ve toplumla iletişim içindedirler.

 

Kamu Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Kamu Yönetimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Kamu Yönetimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Kamu Yönetimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Kamu Yönetimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Kamu Yönetimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Kamu Yönetimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Kamu Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Anayasa
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Çağdaş Devlet Sistemleri
  5. Demokrasi Kuramları
  6. Devlet Kuramları
  7. İlk Çağlardan Günümüze Siyasal Düşünceler Tarihi
  8. İngilizce
  9. Kent Ekonomisi
  10. Kentleşme ve Çevre Sorunları ve Hukuk
  11. Kentleşme ve Çevre Sorunları
  12. Kentleşme ve Konut Politikası
  13. Siyasal Sistemler
  14. Siyasal Teoriler
  15. Siyaset Bilimi
  16. Toplumbilim
  17. Türk Anayasa Düzeni
  18. Türk Dili
  19. Türk Siyasal Hayatı
  20. Yönetim Bilimleri
  21. Yönetim Bilimleri
  22. Yönetsel Yargı

 

Kamu Yönetimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Kamu Yönetimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Kamu Yönetimi bölümüne son beş yılda toplam 1727 kontenjan verilmiş ve mezunlar 86 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Kamu Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Kamu Yönetimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Anlayışlı, hoşgörülü olmalı.

2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

3- Ekip çalışmasını sevmeli.

4- Güncel gelişmeleri takip edebilmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Kurallara uygun davranmalı.

7- Okuma ve okuduğunu anlama becerileri yüksek olmalı.

8-Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Rapor yazma ve değerlendirme kabiliyeti bulunmalı.

10- Sözlü ve yazılı iletişim yeteneği yüksek olmalı.

11- Zaman kontrolü yapabilmeli.

 

Kamu Yönetimi Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Kamu Yönetimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Kamu Yönetimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Kamu Yönetimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGOeRqUWUOmJFddlaxFjpTt2weSLEqCanFJ_IcD99F6tNVpH8DiZ_YU7NBjfK54NFAei0_lSQd_bxCTWsV8ha3P1Em6ckfDkUFEb2zG9DwFFfRAwgqceCvRzfz6PXqQmKT2KUft9o_PGT-/w320-h132/kamu-yonetimi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGOeRqUWUOmJFddlaxFjpTt2weSLEqCanFJ_IcD99F6tNVpH8DiZ_YU7NBjfK54NFAei0_lSQd_bxCTWsV8ha3P1Em6ckfDkUFEb2zG9DwFFfRAwgqceCvRzfz6PXqQmKT2KUft9o_PGT-/s72-w320-c-h132/kamu-yonetimi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/kamu-yonetimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/kamu-yonetimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content