Jeofizik Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız y...
Jeofizik Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Jeofizik Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Jeofizik Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Jeofizik Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Jeofizik Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Jeofizik Mühendisliği Bölümü Nedir?
Jeofizik Mühendisliği bölümü; yer altında bulunan derin ham madde yatakları ve enerji kaynaklarının yerlerini, kayaların birbirlerine göre konumlarını, fiziksel yöntemler yardımıyla inceleyen mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Jeofizik Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Jeofizik Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Jeofizik Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.
UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:
(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.
Jeofizik Mühendisliği |
Jeofizik Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Jeofizik Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Jeofizik Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
2- Belediyeler
3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
4- İnşaat Firmaları
5- Maden Tetkik Arama
***Jeofizik mühendislerinin iş bulma olanakları çok sınırlıdır. Mezun olanların sayısı yıllık istihdam sayısından fazladır. Kamu sektörünün yıllık mühendis alımı, devletin personel politikasına göre değişmekle birlikte az sayıdadır. Bunun dışında kalanlar ya özel sektörde iş aramak ya da kendi işyerini kurmak durumundadır.
***Bu alanda iş yeri kurmak araç-gereçlerin pahalılığı nedeniyle oldukça zordur. Meslek için gelecekteki istihdam durumu da pek farklı olmayacaktır. Ancak, ilişkili olduğu diğer dalların gelişmesi ile birlikte bu dal da gelişebilir. Özellikle belediyeler ve inşaat sektörü istihdam açısından gelişme gösterebilecek alanlardır.
Jeofizik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Jeofizik Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Jeofizik Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Araştırılan bölge hakkında rapor hazırlar.
2- Atmosferdeki olayların yer kabuğuna etkisini sismik ölçümler yaparak araştırır.
3- Baraj ve yeraltı suları için arazide sismik ve elektronik cihazlarla arazi incelemeleri yapar.
4- Çalışma alanı ile ilgili araştırma-geliştirme faaliyetleri gerçekleştirir.
5- Denizlerin fiziki yapılarını, yoğunluk, ısı, ışık ve ses geçirgenliğini, çıkıntıların ve gel-gitlerin durumunu, deniz ve atmosfer arasındaki ilişkileri inceler.
6- Depremlerin, buzul ve volkanların yapıları ve hareketlerini inceler.
7- Maden ve yeraltı sularının derinliğini ve rezervlerini saptar.
8- Suların gelişmesini, bozulmasını, dağılımını inceler, deniz trafiği grafikleri ve haritaları hazırlamak için yeryüzünde sabit noktalar seçer.
Jeofizik Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Jeofizik Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Jeofizik Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Jeofizik mühendisleri hem arazide hem de büroda çalışırlar. Çalışmalarında çeşitli aletlerle yaptıkları ölçüm verilerinin çözümlenmesi ve bütünleştirilmesi işlemini yaparlar, yani birinci derecede zihinsel bir çalışma yürütürler.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Çeşitli çizim araç-gereçleri
2- Elektromanyetik aletler
3- Fiziki ve elektrikli test cihazları
4- Grafik aleti
5- Kırtasiye malzemeleri
6- Pil, batarya, akım jeneratörü
Jeofizik Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Jeofizik Mühendisliği maaşları 5500-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Jeofizik Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Jeofizik Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Jeofizik Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Jeofizik Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Jeofizik Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Jeofizik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Elektrik Prospeksiyon
- Fizik
- Genel Jeoloji
- Genel Kimya
- Gravite ve Manyetik Prospeksiyon
- İngilizce
- İş Hukuku
- Jeofizik Mühendisliğine Giriş
- Jeofizikte Ölçmeler
- Jeolojide Arazi ve haritalama Teknikleri
- Jeomanyetizma
- Jeomekanik
- Lineer Cebir
- Matematik
- Mineroloji ve Petrografi
- Mühendislik Jeofiziği
- Mühendislik Mekaniği
- Mühendislik Sismolojisi
- Olasılık ve İstatistik
- Sayısal Yöntemler
- Sismik İnceleme
- Sismoloji
- Sondaj Tekniği
- Türk Dili
- Uygulamalı Jeofizik
- Veri İşleme
- Yapısal Jeolojiye Giriş
- Yer bilimlerinde Tasarım
Jeofizik Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Jeofizik Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Jeofizik Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 17 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Jeofizik Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Jeofizik Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Ekip çalışmasını sevmeli.
3- Fizik, astronomi, biyoloji ve jeoloji konularına ilgi duymalı.
4- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
5- Olayları derinlemesine incelemeye meraklı olmalı.
6- Planlı çalışmayı bilmeli.
Jeofizik Mühendisliği Okuyanlar ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Jeofizik Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Jeofizik Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Jeofizik Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR