İstatistik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

İstatistik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimiz...

İstatistik bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İstatistik bölümü var. Aşağıda sırasıyla İstatistik bölümü nedir, puan türü nedir, İstatistik bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İstatistik bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

İstatistik Bölümü Nedir?

İstatistik bölümü; toplumsal, ekonomik, kültürel, bilimsel olgu ve olaylarla ilgili bilgileri derleyen ve derlemiş olduğu bilgileri istatistik tekniklerini kullanarak yorumlayan ve sayısal olarak ifade eden, karar vericiye öneriler sunan istatistikçileri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

İstatistik Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan İstatistik için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. İstatistik, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İstatistik baraj puanı da 180 puandır.

 

İstatistik bölümü nedir
İstatistik

İstatistik Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

İstatistik mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İstatistik mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Bankalar

2- Devlet İstatistik Enstitüsü

3- Devlet Planlama Teşkilatı

4- Emniyet Teşkilatı

5- Hastanelerin istatistik büroları

6- Piyasa ve Kamuoyu araştırma şirketleri

7- Türk Standartları Enstitüsü

8- Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu

9- Türkiye Kömür İşletmeleri

10- Üniversiteler

 

***İstatistik mesleği günlük yaşantı ve birçok bilim dalı ile iç içedir. Teknolojik gelişme ile birlikte biyoloji, işletmecilik, demografi, ekonomi, mühendislik, sağlık, sigortacılık, pazarlama ve tüketim araştırması, tıp, yöneylem araştırması, psikoloji, sosyal bilimler ve kalite kontrol alanlarında istatistik bilgisine ve istatistikçiye duyulan gereksinim daha da artmaktadır.

Antropoloji, arkeoloji, kütüphanecilik, hukuk ve politikada hali hazırda bilgisayar sistemlerinin bileşenlerinin ve programların geliştirilmesinde istatistikçiler rollerini genişletmektedirler.

***Meslekle ilgili eğitimlerinde teorik istatistik bilgisi yanında, uygulamalı istatistik ve bilgisayar programlama dersleri almaları nedeniyle istatistikçilerin çalışma alanları çok geniştir. Bilgisayar programcısı olarak çalışabilecekleri gibi analizler yapan planlama ünitelerinde, kalite kontrol birimlerinde, üretim kontrolü aşamalarında, teknolojik gelişme aşamasında veya tarımla ilgili sektörlerde deney düzenleyici olarak görev alabilirler.

Gelecekte yasal değişiklikler sonucu kamu kurumları dışında istatistiki bilgi toplayan ve değerlendiren özel şirket ve danışmanlık bürolarının açılmasına izin verilmesi gündeme gelebilir.Çalışmalarda bilgisayar kullanımının yaygınlaştırılması ve fonksiyonlarının artması meslekte kullanılan yöntemlerde değişikliğe neden olabilir.

 

İstatistik Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İstatistik mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İstatistik mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Hangi alanda ve hangi konuda bilgi toplayacağını belirleyerek konuyla ilgili deney düzenini ve örnekleme planını hazırlar.

2- İstenen bilgiyi almayı sağlayacak soru listesi (anket) hazırlar.

3- Anketin uygulanacağı grubun niteliklerini ve sayısını belirler.

4- Anketi uygulayacak kişileri eğitir.

5- Toplanan bilgilerin uygun yöntemlerle bilgisayara yüklenmesini sağlar

6- Bilgileri sınıflandırır, aralarındaki ilişkiyi belirler.

7- Küçük bir gruptan elde edilen bilgilerin daha geniş gruplarda ne derece geçerli olduğu konusunda tahminlerde bulunur, testler yapar.

8- Bilgileri tablolara işler, etkili bir biçimde sunumu için grafikler hazırlar.

9- Değişik bilgi toplama yöntemleri önerir ve geliştir.

10- İstatistikçiler mevcut ve başkaları tarafından toplanan bilgilerin işlenmesi aşamasında da görev yaparlar.

 

İstatistik Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle İstatistik çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. İstatistik okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

İstatistikçiler genellikle büroda bilgisayar başında çalışırlar. Bilgi toplama aşamasında zaman zaman alan çalışması yaparlar. Çalışma saatleri düzenlidir, ancak işin niteliği ve koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Çalışırken birinci derecede verilerle, özel anlamı olan sayı ve sembollerle uğraşırlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar, istatistiksel paket programları

2- Hesap makinesi

3- İstatistik tablo ve cetveller

 

İstatistik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İstatistik maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İstatistik maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

İstatistik Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

İstatistik bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İstatistik bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İstatistik dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

İstatistik Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Felsefe
  3. İktisat
  4. İngilizce
  5. İnsan Kaynakları
  6. İstatistik Teorisi
  7. İstatistiksel Bilgi Sistemleri ve Risk Analizi
  8. Olasılık ve Olasılıksal Süreçler
  9. Proje Yönetimi
  10. Risk Analizi
  11. Sermaye Piyasası ve Borsa
  12. Sosyoloji
  13. Sosyoloji
  14. Türk Dili
  15. Uygulamalı İstatistik
  16. Veri Madenciliği
  17. Veri Tabanı Sistemleri
  18. Yöneylem Araştırması
  19. Bilgisayar Teknolojileri

 

İstatistik Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İstatistik KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İstatistik bölümüne son beş yılda toplam 221 kontenjan verilmiş ve mezunlar 85 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

İstatistik Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İstatistik tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Ayrıntılarla uğraşmaktan sıkılmamalı.

2- Derinliğine araştırmaya meraklı olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Matematiksel kavramlarla düşünebilme ve problem çözebilme, soyut düşünme yeteneğine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Sabırlı olmalı.

 

İstatistik Okuyanlar ve İstatistik Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İstatistik yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İstatistik nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İstatistik iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: İstatistik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
İstatistik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimdLI-orvDl-Idpjg5Bmjuym0PJmZSI8XT-mlRCSnT6A0czDNFrgdSJZ3dVZHE74muhYqonT4Bn1iG1ImQJqM_xKcNh5Nc_xAu-BEFDvKLSFV7vyvKuM4q6JoqMPqZ6TvRSGUR3Ip5tMyv/s16000/istatistik.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEimdLI-orvDl-Idpjg5Bmjuym0PJmZSI8XT-mlRCSnT6A0czDNFrgdSJZ3dVZHE74muhYqonT4Bn1iG1ImQJqM_xKcNh5Nc_xAu-BEFDvKLSFV7vyvKuM4q6JoqMPqZ6TvRSGUR3Ip5tMyv/s72-c/istatistik.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/istatistik-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/istatistik-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content