İletişim Bilimleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

İletişim Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı...

İletişim Bilimleri bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İletişim Bilimleri bölümü var. Aşağıda sırasıyla İletişim Bilimleri bölümü nedir, puan türü nedir, İletişim Bilimleri bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İletişim Bilimleri bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

İletişim Bilimleri Bölümü Nedir?

İletişim Bilimleri bölümü; toplumu oluşturan en küçük birim olan kişiden başlayıp sonrasında grup, örgüt ve kurumların davranış biçimlerini, kendi aralarında ve haricinde bulunan kitlelerle iletişim amaçlı kullanmış oldukları iletişim metot ve süreçlerini inceleyen meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

İletişim Bilimleri Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan İletişim Bilimleri için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. İletişim Bilimleri, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İletişim Bilimleri baraj puanı da 180 puandır.

 

İletişim Bilimleri nedir
İletişim Bilimleri

İletişim Bilimleri Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

İletişim Bilimleri mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İletişim Bilimleri mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Dijital Ajanslar

2- Film Yapım Şirketleri

3- Gazeteler

4- Haber Ajansları

5- Radyo Kuruluşları

6- Reklam Ajansları

7- Televizyon Kanalları

 

İletişim Bilimleri mezunlarının çalışabileceği sektörlerin başında; gazetecilik, halkla ilişkiler ve reklam, radyo-televizyon ve sinema geliyor. Mezunlar kurum olarak; kamu veya özel medya kuruluşları, basın ve yayın kuruluşları, reklam ajansları gibi çalışma ortamlarında çalışabilirler. Öğrencilerin aldıkları “Dijital Medya” zorunlu dersi sayesinde, yeni bir çalışma alanı olan “yeni medya” platformlarında, yani dijital ve sosyal medya gibi ortamlarda da iş imkânları bulunuyor. Bu ortamlarda ‘içerik üreticisi’, ‘iletişim uzmanı’, ‘içerik yöneticisi’ gibi unvanlarla çalışılabiliyor.  

Bu bölümün iş imkânları arasında, akademik kariyer imkânı da bulunuyor. Akademik kariyer için ALES'ten yeterli bir puan almak ve üniversitelerin akademik giriş sınavlarında başarılı olmak gerekiyor. Bu şartları sağlayan mezunlar, yükseköğretim kurumlarında akademisyen olarak çalışabilirler.

 

İletişim Bilimleri Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İletişim Bilimleri mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İletişim Bilimleri mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Akademik ortamlarda “araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi” olarak, üniversitelerde bilimsel araştırmalar yapmak, etkinlikler düzenlemek ve ders vermek.

2- Film yapım ajanslarında “iletişim uzmanı, danışman” olarak sinema projelerini incelemek, düzenlemek ve yapım aşamasında destek olmak.

3- Kamu veya özel medya kuruluşlarında “iletişim uzmanı, danışman, medya yöneticisi” olarak kuruluşun ilgili işlerini plânlamak ve yürütmek.

4- Reklam ajanslarında “iletişim uzmanı, danışman” olarak reklam projelerini yürütmek, iletişim konusunda iş plânlaması yapmak ve yürütülmesinde destek olmak.

 

İletişim Bilimleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İletişim Bilimleri maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İletişim Bilimleri maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

İletişim Bilimleri Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

İletişim Bilimleri bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İletişim Bilimleri bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İletişim Bilimleri dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

İletişim Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Antik Çağlardan 18. Yüzyıla Akdeniz Uygarlıkları Tarihi
  2. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Çağdaş Avrupa'nın ve Modern Etiğin Temelleri
  5. Ekonomiye Giriş
  6. Film Araştırmaları
  7. Genel Psikoloji
  8. Görsel Kültür
  9. Haber Toplama ve Yazma
  10. Halkla İlişkiler ve Reklamcılığa Giriş
  11. İletişim Çalışmalarına Giriş
  12. İletişim Hukuku
  13. İletişim Kuramları
  14. İletişim Sosyolojisi
  15. İngilizce
  16. Popüler Kültür ve Medya
  17. Radyo-TV Yayıncılığı
  18. Sosyolojiye Giriş
  19. Türk Dili
  20. Türkiye Medya Tarihi
  21. Türkiye’de Toplumsal Yapı ve Siyasi Kültür
  22. Uluslararası İletişim
  23. Yeni Medya ve Toplum

 

İletişim Bilimleri Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İletişim Bilimleri KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İletişim Bilimleri bölümüne son beş yılda toplam 7 kontenjan verilmiş ve mezunlar 79 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

İletişim Bilimleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İletişim Bilimleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Empati yeteneği yüksek olmalı.

4- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilmeli.

5- İyi bir gözlemci olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Teknolojiyi iyi kullanabilmeli.

 

İletişim Bilimleri Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İletişim Bilimleri yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İletişim Bilimleri nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İletişim Bilimleri iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER: 3
  1. Merve Esra Özel16 Nisan 2021 00:58

    Öncelikle bu yararlı yazı için teşekkürler.Ben halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü ve iletişim bilimleri bölümü arasında kararsız kaldım,araştırmalarıma göre iletişim bilimleri bölümü daha kapsamlı ama mezun olduktan sonra iş bulabilme sıkıntısı var mıdır çünkü bu bölüm ülkemizde çok tercih edilen bir bölüm değil bu bölümü okuyan/mezun olan arkadaşlardan bilgi alabilir miyim sınava çok az kaldı ve ben hâlâ hedefimi belirlemedim bu da biraz çalışırken sürekli"Ne için çalışıyorum ben?" dememe neden oluyor. Gerçekten bu bölümle ilişkisi olan arkadaşlar bana biraz yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Öncelikle araştırmalarını yaparken neyi istediğine emin ol çünkü;sen kendini daha iyi tanırsın şimdi şöyleki iletişim bilimleri bölümü günümüz medyasıyla iç içe olan bir bölüm bu yüzden gelecekte de önü açık olucaktır emin olabilirsin,tercih etmekten kaçınma.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
Yorum Nasıl Yazılır?
1. Yorum Kutusu'na yorumunuzu yazın.
2. Yorumlama Biçimi bölümünden Google hesabınızla mı, Anonim (Adsız) olarak mı yoksa herhangi bir isim (Adı/URL) yazarak mı yorum yapmak istediğinizi belirtin.
3. Eğer Google hesabınızla yorum yaparsanız, yorumunuza cevap yazıldığında size bir e-posta gönderilir. Bunun için ''Beni Bilgilendir'' kutucuğunu işaretleyin.
4. Yayınla butonuna tıklayın.
5.Robot değilim uyarısı çıkarsa kutucuğu işaretleyin ve sizden isteneni yapın.

Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: İletişim Bilimleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
İletişim Bilimleri Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDTZVe30P5SHEQ6RS1uPzTwGXLZ8qdulfG7g-AQR_T_u1x5HYyc82cEE8tXCdmDL1ueZ7neQ3EM1FwLKUJ6Q5FvMLfkNhR4AOEvIic0Sh9aV_SvPuB7VaKa3S-zfNSb83MjNWHjacZyScx/w320-h128/iletisim-bilimleri.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDTZVe30P5SHEQ6RS1uPzTwGXLZ8qdulfG7g-AQR_T_u1x5HYyc82cEE8tXCdmDL1ueZ7neQ3EM1FwLKUJ6Q5FvMLfkNhR4AOEvIic0Sh9aV_SvPuB7VaKa3S-zfNSb83MjNWHjacZyScx/s72-w320-c-h128/iletisim-bilimleri.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/iletisim-bilimleri-bolumu-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/iletisim-bilimleri-bolumu-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content