İç Mimarlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimi...
İç Mimarlık bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık İç Mimarlık bölümü var. Aşağıda sırasıyla İç Mimarlık bölümü nedir, puan türü nedir, İç Mimarlık bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, İç Mimarlık bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İç Mimarlık Bölümü Nedir?
İç Mimarlık bölümü; bir mekan veya çevreyi, müşterinin isteklerini ve ekonomik olanaklarını dikkate alarak sanat ilkelerine uygun biçimde düzenleyen ve döşeyen iç mimarları yetiştiren bir lisans bölümüdür.
İç Mimarlık Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan İç Mimarlık için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. İç Mimarlık, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi İç Mimarlık baraj puanı da 180 puandır.
![]() |
İç Mimarlık |
İç Mimarlık Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
İç Mimarlık mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. İç Mimarlık mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Beyaz Eşya Firmaları
2- İnşaat Firmaları
3- Mimarlık Ofisleri
4- Peyzaj ve Tasarım Şirketleri
5- Yapı-Dekorasyon Firmaları
6- Belediyeler
7- Mobilya Üretim Fabrikaları
8- Mobilya Satış Mağazaları
İç Mimarlık mezunları; mesleki anlamda belediyeler, bakanlıklar, üniversiteler gibi kamu sektöründe, çeşitli iç mimarlık, mimarlık, tasarım büro ve şirketlerinde, çeşitli mobilya tasarlayan ve pazarlayan kuruluşlarda, banka ve mağaza gibi şube sistemiyle çalışan kurumların merkezlerinde “İç Mimar” olarak çalışabilmektedir. Ayrıca mezunlarımızın bazıları ise kendi tasarım bürolarını oluşturarak mekan tasarımına katkıda bulunmaktadırlar.
İç mimarın çalışma yeri tasarım aşamasında büro, uygulama ve denetim aşamasında yapılar, malzemenin yapımı aşamasında ise atölyeler ve fabrikalardır. Genellikle özel sektörde çalışma olanağı bulabilirler veya kendilerine ait iş yeri açabilirler. İç mimari ve dekorasyon ülkemizde sürekli olarak gelişmektedir. Bu nedenle, gelecekte nitelikli, özgün zevklerini ortaya koyabilen iç mimarlara ihtiyaç duyulacaktır.
İç Mimarlık Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere İç Mimarlık mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek İç Mimarlık mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Müşterinin isteklerini ve ihtiyaçlarını saptar.
2- Mekanda yapılması gereken değişiklikleri ve konulacak eşyaları tasarlar.
3- Tasarımın krokisini çizer.
4- Kullanılacak malzemenin ve satın alınacak eşyanın kalitesine göre fiyatını ve işçilik ücretini hesaplar.
5- Dekorasyon malzemelerinin ve mobilyaların satın alınmasında müşteriye yardımcı olur.
6- Mobilyaların, halı ve perdelerin yerleştirilmesini sağlar.
İç Mimarlık Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle İç Mimarlık çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. İç Mimarlık okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
İç mimar; çalışmalarını büroda, düzenleyeceği mekanda ve malzemelerin yapılacağı atölyede yürütür. Çalışılan ortam bazen sıcak, bazen de soğuk olabilir. Çalışırken mimar, seramikçi, elektrikçi, ses uzmanı vb. teknik elemanlarla ve müşterilerle iletişim halindedir, genellikle nesnelerle uğraşır.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar
2- Cetvel Takımı
3- Kalem
4- Kırtasiye Malzemeleri
5- Rapido
İç Mimarlık Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için İç Mimarlık maaşları 5000-6000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise İç Mimarlık maaşları 4000-5000 lira arasındadır.
İç Mimarlık Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
İç Mimarlık bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız İç Mimarlık bölümüne geçiş yapabilirsiniz. İç Mimarlık dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
İç Mimarlık Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Destekli Tasarım
- Bilgisayar Teknolojileri
- Bina Bilgisi
- Dijital Mimarlık Atölyeleri
- Donatı Tasarımı ve Sanat Tarihi
- Görsel Algı, Estetik
- Hesaplamalı Tasarım
- İç Mekan Organizasyonu
- İngilizce
- Malzeme-Teknoloji
- Mimari Tasarım
- Mimarlık ve Sanat Tarihi
- Restorasyon
- Türk Dili
- Yapı Bilgisi
İç Mimarlık Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. İç Mimarlık KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. İç Mimarlık bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.
İç Mimarlık Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. İç Mimarlık tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Başkalarını etkileyebilme gücüne sahip olmalı.
2- Bir ürünü zihinde canlandırabilmeli.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Ekip çalışmasını sevmeli.
5- Eleştiriye ve yeniliklere açık olmalı.
6- Görsel sanatlara ilgi duymalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Normalin üstünde genel yeteneğe sahip olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Renkleri ayırt edebilmeli.
11- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilmeli.
12- Yaratıcı olmalı.
İç Mimarlık Okuyanlar ve İç Mimarlık Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. İç Mimarlık yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de İç Mimarlık nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için İç Mimarlık iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR