Hidrojeoloji Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığım...

Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Hidrojeoloji Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?

Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü; içme, kullanma, sulama, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yüzey ve yeraltı suyunun araştırılması ve suların kirletici etkilerden korunması konularında teknik çalışmalar ve araştırmalar yapan mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Hidrojeoloji Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Hidrojeoloji Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Hidrojeoloji Mühendisliği baraj puanı da 180 puandır.

UYARI: Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük 300 binde olunması gerekir.

 

Hidrojeoloji Mühendisliği nedir
Hidrojeoloji Mühendisliği

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Hidrojeoloji Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Hidrojeoloji Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Belediyeler

2- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü

3- Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü

4- Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü

5- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı

6- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
7- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

8- Sondaj Firmaları

9- Su Arıtma Tesisleri

10- Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürlüğü

11- Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü
12- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı

 

Hidrojeoloji mühendisleri; Devlet Su İşleri (DSİ), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü ve Belediyeler gibi kamu kurumlarında; sondaj ve su arıtma ile ilgili özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca jeoloji amaçlı işlerde, yol inşaatı, zemin etüdü gibi çalışmalarda görev alabilmektedirler.

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Hidrojeoloji Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Hidrojeoloji Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Değişen iklim ve sosyal koşullara bağlı olarak yeraltı suyu tüketimini tahmin eder ve ekonomik tüketim için plan yapar.

2- Yeraltı sularının kalitelerinin korunması ve kirlenmiş yeraltı sularının yeniden temizlenmesi için çalışmalar yapar.

3- Yeraltı suyu işletmeciliği ile ilgili olarak uygun işletme ve yönetme politikalarını belirler.

4- Yeraltı suyunu içeren jeolojik birimlerin sınırlarını ve hidrolik özelliklerini belirler.

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Hidrojeoloji Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Hidrojeoloji Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

 

Hidrojeoloji mühendisi arazi, laboratuvar ve büro ortamında çalışır. Çalışırken laborant, teknisyen, çevre mühendisi, jeoloji mühendisi ve diğer çalışanlarla iletişim halindedir.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Jeofizik ölçüm aletleri

3- Sondaj ekipmanı

4- Su kalitesi gözlem cihazları

5- Su kimyası ile ilgili arazi ve laboratuvar aletleri

6- Yağışın akım, buharlaşma, sıcaklık gibi özelliklerini ölçmeye yönelik hidrolik gözlem aletleri

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Hidrojeoloji Mühendisliği maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Hidrojeoloji Mühendisliği maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Hidrojeoloji Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Hidrojeoloji Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Hidrojeoloji Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Akışkanlar Mekaniği
  2. Çevre Sorunları
  3. Çevresel Etki Değerlendirmesi
  4. Çevresel Hirojeoloji
  5. Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş
  6. Diferansiyel Denklemler
  7. Fizik
  8. Fiziksel Hidrojeoloji
  9. Gözenekli Ortam Hidroliği
  10. Hidrojeokimya
  11. Hidroloji
  12. İstatistiksel Hidroloji
  13. Jeotermal Enerji
  14. Kayaç Mekaniği
  15. Kimya
  16. Matematik
  17. Mineroloji
  18. Mühendislik Jeolojisi
  19. Petrografi
  20. Saha Jeolojisi
  21. Sıcak ve Mineralli Sular
  22. Su Kalitesi ve Kontrolü
  23. Su Kaynakları Yönetimi
  24. Su Yapıları
  25. Sulama ve Drenaj
  26. Termodinamik İlkeleri
  27. Toprak Mekaniği
  28. Türkiye Hidrojeolojisi
  29. Uygulamalı Hidroloji
  30. Yapısal Jeoloji
  31. Yeraltı Suyu Mühendisliği

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Hidrojeoloji Mühendisliği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Hidrojeoloji Mühendisliği bölümüne son beş yılda toplam 135 kontenjan verilmiş ve mezunlar 80 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Hidrojeoloji Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Araştırmacı bir özelliğe sahip olmalı.

2- Başta jeoloji ve kimya olmak üzere fen derslerine karşı ilgili ve bu konularda başarılı olmalı.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- Genel yeteneğe sahip olmalı.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Meraklı olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

 

Hidrojeoloji Mühendisliği Okuyanlar ve Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Hidrojeoloji Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Hidrojeoloji Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Hidrojeoloji Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Hidrojeoloji Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Hidrojeoloji Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwXIrDasIhyphenhyphenRGGNnBKdgIUvttM8SbZDaoZ0hrgCcGdKRkjtvV_xPZTKBdXh-1LtLo9xOqkd2TeB2q1Gdzr83h5o44vVoif8GgTaHijXjSpR2Ffc0lpuem8dy2USnb5bNYumKeNGz3BIlAZ/s16000/hidrojeoloji-muhendisligi.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwXIrDasIhyphenhyphenRGGNnBKdgIUvttM8SbZDaoZ0hrgCcGdKRkjtvV_xPZTKBdXh-1LtLo9xOqkd2TeB2q1Gdzr83h5o44vVoif8GgTaHijXjSpR2Ffc0lpuem8dy2USnb5bNYumKeNGz3BIlAZ/s72-c/hidrojeoloji-muhendisligi.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/hidrojeoloji-muhendisligi-nedir-ne-is.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/hidrojeoloji-muhendisligi-nedir-ne-is.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content