Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile ta...
Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü nedir, puan türü nedir, Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Uluslararası anlamda büyüme hızı en yüksek sektörlerden biri olan havacılık, ülkemizde yapılan yatırımlarla en çok istihdam imkânı sunan sektör haline gelmiştir. Prestijli bir alanda, uluslararası standartlarda denetlenen ve yönetilen çalışma ortamlarında, yüksek gelir imkânı ve gelişime açık bir kariyer ile çalışmak isteyenler bu bölümü tercih etmektedir.
NOT: Uçak Elektrik-Elektronik, Uçak Elektrik ve Elektroniği bölümleri bu ad altında birleştirilmiştir.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Nedir?
Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümü; hava araçlarının güç sistemleri, elektrikli yapıları ve elektronik sistemlerinin detaylı bir şekilde öğrenildiği, aynı zamanda bu öğrenilen yapı ve sistemlerin muayene, bakım ve onarım gibi işlerin teorik derslerin temelinde uygulama eğitimler ile desteklendiği bir lisans bölümüdür.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Havacılık Elektrik ve Elektroniği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Havacılık Elektrik ve Elektroniği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Havacılık Elektrik ve Elektroniği baraj puanı da 180 puandır.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği |
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Havacılık Elektrik ve Elektroniği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Havacılık Elektrik ve Elektroniği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Hava Aracı Parçası Üreten Tesisler
2- Havayolu Şirketleri
3- Savunma Sanayi
4- Simülatör üreticileri
5- Sivil Havacılık Kuruluşlarına Ait Hava Aracı Bakım Onarım Merkezleri
6- Türk Hava Yolları
7- Türk Silahlı Kuvvetleri
Modül sınavlarında başarılı olmaları, dil yeterliliğini sağlamaları ve temel eğitim deneyimi sürelerini tamamladıklarında yetkili teknisyen sıfatı kazanmaktadır. Hava limanları ve hava yolu şirketlerinin bakım hangarlarında ve atölyelerinde hava araçlarının güç sistemleri, elektrikli bileşenleri, bilgisayarları ve elektronik sistemlerinde bakım ve onarım işlemlerini yürütürler. Ülkemizde havacılık sektörüne yapılan yatırımlar nedeniyle, hava yolu şirketlerimizin uçak teknisyeni ihtiyacı da artmaktadır. Bu bölümden başarılı bir şekilde mezun olan kişiler gerek ülkemizde gerek uluslararası kuruluşlarda hızlıca iş bulabilmektedir.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Havacılık Elektrik ve Elektroniği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Havacılık Elektrik ve Elektroniği mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Uçakta bulunan elektronik cihazların bakımını yapar.
2- Uçak sistemlerinin çalışıp çalışmadığını kontrol eder.
3- Uçakta bulunan ve uçağın havalanmasını sağlayan sistem ve parçaların bakım ve onarımını sağlar.
4- Uçağın uçuş için uygun olup olmadığını kontrol eder yakıt, yağ gibi uçağın ihtiyaçlarının karşılanması yönünde kontroller yapar.
5- Telsiz, telefon, anons ve bunun gibi tüm iletimi sağlayan bağlantıları kontrol eder ve bakımını yapar.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Havacılık Elektrik ve Elektroniği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Havacılık Elektrik ve Elektroniği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Kamu veya özel sektöre ait sivil uçak bakım merkezleri, hava alanlarında, Askeri Hava İkmal Bakım Merkezleri veya Uçak fabrikalarının hangar ve atölyelerinde çalışırlar.
Çalışma ortamlarından atölyeler, elektrostatik deşarja duyarlı, manyetik alan yaymayan, temiz, düzenli, aydınlık ortamlardır. Ancak düşük düzeyde radyasyonlu ve elektrikli ortamlardır. Apronda çalışırken dış ortamdaki hava koşullarına maruz kalmaktadırlar. Uçak üzerinde çalışırken yüksekten düşme tehlikeler de vardır. Bazen gürültülü de olabilmektedir.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- El Aletleri
2- Ölçü Ve Test Cihazları
3- Elektronik Devre Elemanları
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Havacılık Elektrik ve Elektroniği maaşları 6000-7000 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Havacılık Elektrik ve Elektroniği maaşları 5000-9000 lira arasındadır.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Havacılık Elektrik ve Elektroniği dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Devre Analiz
- Diferansiyel Denklemler
- Elektrik Makineleri
- Elektromanyetik Dalga Teorisi
- Elektronik Devreler
- Fizik
- Genel Matematik
- Haberleşme Sistemleri
- Hava Aracı Bakım Faaliyetlerinde İnsan Faktörleri
- Helikopter Teorisi ve Sistemleri
- İleri İngilizce
- İleri Teknoloji Bordo Sistemleri
- İleri Uçak Elektrik Sistemleri
- Lineer Cebir
- Lojik Devreler
- Mikroişlemciler
- Ölçme Tekniği
- Otomatik Kontrol
- Otomatik Uçuş Kontrol
- Seyrüsefer Sistemleri
- Sivil Havacılığa Giriş
- Sivil Havacılık Kuralları
- Teknik Resim ve Perspektif
- Temel Aerodinamik
- Termodinamik
- Uçak Bakım Terminolojisi
- Uçak Bordo Aletleri
- Uçak Elektrik Sistemleri
- Uçak Haberleşme Sistemleri
- Uçak Malzeme Bilgisi
- Uçak Temel Bilgisi
- Uçak Temel Gövde Sistemleri
- Uçak Temel Güç Sistemleri
- Uygulamalı Bakım Yöntemleri
- Uygulamalı Hasarsız Kontrol Yöntemleri
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Havacılık Elektrik ve Elektroniği KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Havacılık Elektrik ve Elektroniği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan ayrılmamış.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Havacılık Elektrik ve Elektroniği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Detaycı olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- El becerisine sahip olmalı.
5- Elektrik ve elektronik alanlarına meraklı olmalı.
6- Güvenliği ön planda tutmalı.
7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
8- Ofis yerine daha çok sahada görev yapmayı sevmeli.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
10- Şekil ilişkilerini görebilmeli.
11- Yoğun konsantrasyon gerektiren işlerden keyif almalı.
Havacılık Elektrik ve Elektroniği Okuyanlar ve Havacılık Elektrik ve Elektroniği Bölümü Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Havacılık Elektrik ve Elektroniği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Havacılık Elektrik ve Elektroniği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Havacılık Elektrik ve Elektroniği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR