Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığ...
Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü var. Aşağıda sırasıyla Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü nedir, puan türü nedir, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Nedir?
Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü; çalıştığı kurumun tanınmasını, çalışmalarına karşı insanlarda olumlu izlenimler uyandırmasını, çevresiyle iyi ilişkiler kurmasını ve saygınlığını artırmasını sağlamak amacıyla gerekli çalışmaları yapan meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Halkla İlişkiler ve Tanıtım için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Halkla İlişkiler ve Tanıtım, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Halkla İlişkiler ve Tanıtım baraj puanı da 180 puandır.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Halkla İlişkiler ve Tanıtım mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Halkla İlişkiler ve Tanıtım mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
1- Bankalar
2- Belediyeler
3- Devlet Personel Başkanlığı
4- Diğer devlet kurumları
5- Fabrikalar
6- Hastaneler
7- Milli Eğitim Bakanlığı
8- Özel firmalar
9- Üniversiteler
Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda görev yapabilirler. Özellikle özel sektörde hemen hemen tüm büyük şirketlerin halkla ilişkiler birimi vardır. Kendisini iyi yetiştirmiş ve en az bir yabancı dili iyi derecede bilen bir "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" geniş iş olanaklarına sahiptir.
"Halkla İlişkiler ve Tanıtım" ile "Halkla İlişkiler" bölümleri mezunlarından, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Öğretmeni olarak çalışabilirler.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Halkla İlişkiler ve Tanıtım mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Halkla İlişkiler ve Tanıtım mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Çalıştığı kurumu tanıtıcı raporlar, haber bültenleri, resimli broşürler hazırlar.
2- Kurumun çalışmalarının ve etkinlik alanlarının basın, radyo ve televizyon aracılığı ile halka tanıtılmasını sağlar.
3- Konferans, seminer, sergi, basın toplantısı, yıldönümü gibi kültürel ve sosyal etkinlikleri düzenler.
4- Yöneticilerin konuşma ve yazışmalarını inceler.
5- Kurumla ilgili izlenimleri takip ederek kurumun daha iyi tanıtılmasını ve saygınlığının artırılmasını sağlayacak çalışmalar yapar.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Halkla İlişkiler ve Tanıtım çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Halkla İlişkiler ve Tanıtım okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Halkla ilişkiler ve tanıtım elemanı genellikle büro ortamında oturarak çalışır. Bazen de büro dışında konferans, seminer gibi kültürel ve sosyal nitelikteki etkinliklerde görev alabilir. Kişi çalışırken, yöneticilerle, meslektaşlarıyla, kurum elemanlarıyla ve kurumla ilişkisi olan diğer insanlarla iletişim halindedir.
Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler
1- Çeşitli büro malzemeleri
2- Bilgisayar
3- Gazete, mecmua gibi basılı yayınlar
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Halkla İlişkiler ve Tanıtım maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Halkla İlişkiler ve Tanıtım maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Halkla İlişkiler ve Tanıtım dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Dünya ve Uygarlıklar Tarihi
- Halkla İlişkiler Araçları için Tasarım
- Halkla İlişkiler ve Lobicilik
- İletişim Etiği, İkna Becerileri ve Stratejileri
- İletişim Kampanyaları
- İletişim ve Medya
- İletişim ve Sanat
- İletişimin Temelleri
- İngilizce
- İnsan ve Toplumsal Çevresi
- İnteraktif Halkla İlişkiler
- İş Psikolojisi
- Kamu Yönetimi ve Politikaları
- Kriz Yönetimi
- Küresel İletişim
- Kurumsal Halkla İlişkiler
- Marka Yönetimi Stratejileri
- Medya Etiği ve Hukuku
- Medya ve Siyaset
- Politik Halkla İlişkiler
- Psikolojiye Giriş
- Seçim Kampanyaları
- Sosyal Bilimlerde Anahtar Kavramlar
- Sözlü İletişim
- Sunum Becerileri
- Tüketici Davranışları
- Türk Dili
- Yaratıcı Yazarlık
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Halkla İlişkiler ve Tanıtım KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümüne son beş yılda toplam 367 kontenjan verilmiş ve mezunlar 80 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Halkla İlişkiler ve Tanıtım tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Araştırma merakı olmalı.
2- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
3- Dış görünümüne önem vermeli.
4- Dışa dönük, girişken bir yapıya sahip olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Güzel ve etkili konuşma yeteneğine sahip olmalı.
7- İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilmeli.
8- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
9- Planlı çalışmayı bilmeli.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Halkla İlişkiler ve Tanıtım yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Halkla İlişkiler ve Tanıtım nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Halkla İlişkiler ve Tanıtım iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR