Halkbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları

Halkbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimiz...

Halkbilimi bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Halkbilimi bölümü var. Aşağıda sırasıyla Halkbilimi bölümü nedir, puan türü nedir, Halkbilimi bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Halkbilimi bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Halkbilimi; toplumsal ve siyasal yapıdan ekonomik örgütlenmeye, sözlü gelenek, değerler sistemi ve inançlardan yiyecek-giyecek üretimi, mimari, süsleme sanatları gibi maddi kültür ürünlerine kadar kültürel yaşamın bütününü inceleyen bir disiplindir. Doğumdan ölüme kadar insanların yaşantısında yer alan maddi ve manevi bütün kültür öğelerini bilimsel olarak derleyen, araştıran, değerlendiren ve bunların sistematik bir açıklamasını yaparak insanlığın kültür tarihini ve özellikle halk kültürünün genel gelişme kurallarını inceleyen, kültürler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları belirleyip ortaya koyan bir bilim dalıdır.

 

Halkbilimi Bölümü Nedir?

Halkbilimi bölümü; halkın geleneklerine dayalı maddi ve manevi bütün kültür öğelerini ve kültürler arasındaki benzerlikleri, farklılıkları belirleyip, araştıran, değerlendiren meslek mensuplarını yetiştiren bi lisans bölümüdür.

 

Halkbilimi Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Halkbilimi için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Halkbilimi, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Halkbilimi baraj puanı da 180 puandır.

 

Halkbilimi bölümü nedir
Halkbilimi

Halkbilimi Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Halkbilimi mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Halkbilimi mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Kültür ve Turizm Bakanlığı

2- Milli eğitim Bakanlığı

3- Halk Eğitim Merkezleri

4- TV Kanalları

 

Bu bölümden mezun olanlar, günümüzde, kendi branşlarıyla ilgili Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi, ayrıca kitle iletişim araçlarında (radyo, TV, basın-yayın) görev alabilirler. Kurumlarda çok kısıtlı olarak kadro bulabilmektedirler. Kendi olanaklarıyla çeşitli kuruluşların halkla ilişkiler, reklam, pazarlama, gibi bölümlerinde çalışabilirler.

 

Halkbilimi Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Halkbilimi mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Halkbilimi mezunlarının görevleri şunlardır:

 

1- Bireysel ve grup halinde davranışlarını yorumlayabilmek için, bazı gruplara ve bireylere anket uygular.

2- Çeşitli sosyal gruplar arasında yaşayarak onların gelenekleri, inançları, töreleri, müzikleri, oyunları, edebi ürünleri, el sanatları, halk hekimliği, mimari ve müzecilik gibi konularda gözlemler yapar.

3- Gerek Türk kökenli toplulukların gerekse komşu halk kültürlerinin gözden geçirilip çeşitli benzerlikler ve farklılıkların belirlenmesiyle kültürler arası iletişim ve etkileşim sorunlarının aydınlığa çıkarılmasına yardımcı olur.

4- Gözlemlerini görsel veya işitsel bantlara kaydeder.

5- Sosyal grupların dinsel, siyasal, sosyolojik ve psikolojik tutum ve davranış biçimlerini aile yapısı, aile içi ilişkiler, akrabalık sistemleri, toplumsal değerler, kentleşme ve toplumsal değişim konularında araştırmalar yapar.

6- Topladığı bütün verileri sınıflandırır ve aralarında anlamlı ilişkiler kurmaya çalışır.

7- Yazılı ve sözlü kaynaklardan derlenip toplanan bütün malzemeyi kitaplıklar, arşivler ve müzelerde düzenli bir biçimde sınıflandırarak halkın hizmetine sunar.

 

Halkbilimi Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Halkbilimi çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Halkbilimi okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Halkbilimciler (folklorcular), araştırma yaparken, bizzat araştırma yapılan alanda bulunurlar. Konusunun çeşitliliği nedeniyle her türlü ortamda bulunabilirler. Yapılan araştırmaların sınıflandırılması ve değerlendirilmesi ile raporlaştırma işlemlerini büro ortamında yaparlar. İşi yürütürken seyahat etmek, uzun süre evden uzak kalmak, değişik kültürler arasında yaşamak gerekebilir. Çalışılırken üzerinde araştırma yapılan toplumun bireyleriyle iletişimde bulunurlar.

 

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Film

2- Fotoğraf makinesi

3- Kamera

4- Soru kağıtları

5- Teyp

 

Halkbilimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Halkbilimi maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Halkbilimi maaşları 3500-5000 lira arasındadır.

 

Halkbilimi Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Halkbilimi bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Halkbilimi bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Halkbilimi dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html

 

Halkbilimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Alan Araştırması Yöntem ve Teknikleri
  2. Anadolu Göçer Kültürü
  3. Anadolu'nun Etno-Kültürel Yapısı
  4. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  5. Bilgisayar Teknolojileri
  6. Bilim ve İnsan
  7. Ekonomi ve Kültür
  8. Etnografik Metin Okumaları
  9. Folklor ve Kültür
  10. Görsel Etnografi
  11. Gündelik Yaşam ve Kitle Kültürü
  12. İngilizce
  13. İnsan Topluluklarında Siyasal Örgütlenme Biçimleri
  14. Karşılaştırmalı Toplum ve Kültür İncelemeleri
  15. Kültür- Kimlik- Etniklik
  16. Sağlık ve Kültür
  17. Sözlü Kültür
  18. Tarih ve Kültür
  19. Toplumsal ve Kültürel Kuramlar
  20. Türk Dili
  21. Türkiye’de Halkbilimi Çalışmaları

 

Halkbilimi Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Halkbilimi KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Halkbilimi bölümüne son beş yılda toplam 6 kontenjan verilmiş ve mezunlar 75 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

 

Halkbilimi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Halk bilimi tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

 

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- Gözlem yapmaktan hoşlanmalı ve gözlem sonuçlarını raporlaştırabilmeli.

4- İnsanlarla iletişim kurmaktan hoşlanmalı.

5- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

6- Planlı çalışmayı bilmeli.

7- Sosyal bilimlerde araştırma yapmaya meraklı olmalı.

8- Türk dilini ustalıkla kullanabilmeli.

 

Halkbilimi Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Halkbilimi yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Halkbilimi nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Halkbilimi iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YORUMLAR

BLOGGER
Ad

2 YILLIK BÖLÜMLER,227,4 YILLIK BÖLÜMLER,298,EN İYİ ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ,9,KOMPOZİSYON,9,
ltr
item
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir: Halkbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
Halkbilimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları İmkanları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVJAwZ0zLvzyGAjDjT-qBKuVJb3SigjVkb2ZwUc1VLfFENBbrXs6IAP-gxNM7hiuNT6ccZ1En_p1vdgrwxfp93zyjF3FpgMbS1g6HbHpcMDwodVXPOwC6u54t0kZJzD2URNa28qbRlEiKL/s16000/halkbilim.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVJAwZ0zLvzyGAjDjT-qBKuVJb3SigjVkb2ZwUc1VLfFENBbrXs6IAP-gxNM7hiuNT6ccZ1En_p1vdgrwxfp93zyjF3FpgMbS1g6HbHpcMDwodVXPOwC6u54t0kZJzD2URNa28qbRlEiKL/s72-c/halkbilim.jpg
Elizan.Net: Bölüm İş İmkanları - Maaşları - Nedir
https://www.elizan.net/2020/10/halkbilimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/
https://www.elizan.net/2020/10/halkbilimi-bolumu-nedir-ne-is-yapar.html
true
6516140019475243380
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı! Tamamını Gör Devamını Oku... Yanıtla Yanıtlamaktan Vazgeç Sil Tarafından Anasayfa SAYFALAR YAZILAR Tamamını Gör ŞUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR ETİKET ARŞİV ARA BÜTÜN YAZILAR Aradığınız yazı bulunamadı! Anasayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pzr Pts Salı Çrş Prş Cuma Cts Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Ock Şbt Mrt Nsn Mys Hzr Tem Ağs Eyl Ekm Ksm Arl Şimdi 1 Dakika Önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saat önce Dün $$1$$ gün önce $$1$$ hafta önce 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content