Gümrük İşletme bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı diz...
Gümrük İşletme bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Gümrük İşletme bölümü var. Aşağıda sırasıyla Gümrük İşletme bölümü nedir, puan türü nedir, Gümrük İşletme bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Gümrük İşletme bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Gümrük İşletme Bölümü Nedir?
Gümrük İşletme bölümü; gümrük mevzuatı, gümrük müşavirliği, dış alım ve dış satım konularında faaliyet gösteren meslek mensuplarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Gümrük İşletme Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Gümrük İşletme için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Gümrük İşletme, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Gümrük İşletme baraj puanı da 180 puandır.
Gümrük İşletme Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Gümrük İşletme mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Gümrük İşletme mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
Gümrük işletme meslek elemanı, Gümrük Müdürlüklerinde, ithalat ve ihracat bürolarında, gümrük müşavirliklerinde iş bulma olanağına sahiptirler. Ayrıca kendi işlerini kurarak serbest olarak da çalışabilirler. Girişimci ruhlu gümrük işletme meslek elemanları serbest olarak gümrük komisyonculuğu yapmaktadırlar.
Son yıllarda ülke dış ticaret hacminin ekonomik açıdan çok büyük bir önem taşıması, bu alanda oldukça nitelikli meslek elemanlarına olan ihtiyacı da giderek artırmıştır. Bu nedenle kendisini iyi yetiştirmiş, bilgisayar programlarını kullanabilen, en az bir yabancı dil bilen ve yaptığı işi seven kişilere bu sektörde oldukça fazla ihtiyaç vardır.
Gümrük İşletme Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Gümrük İşletme mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Gümrük İşletme mezunlarının görevleri şunlardır:
1- Dış ticaret ve ekonomik gelişmeleri yakından izler.
2- Gümrüğe ait ekonomik, ticari ve mali konular (ticaret, ödeme anlaşmaları ile Dış Ticaret -Rejimi ve Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Tebliğlerin gümrüğe ilişkin hükümleri dahil) hakkındaki uygulamaları yapar.
3- İhraç edilen malların kayıtlarını tutar, ithalat ve ihracat verileri toplar.
4- Kaçakçılığa engel olmak için gerekli yasal işlemleri yapar.
5- Kara, deniz, hava ve demiryolu ile taşınan eşyanın aktarma ve transit gümrük işlemlerini, gümrük kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak yapar.
6- Posta ve ithal malların yasadışı olup olmadığını kontrol eder.
7- Yasak ve kısıtlı mallar için hava, kara, demiryolu ve su taşıtlarının kontrolünü sağlar.
8- Yolcuların pasaport ve seyahat belgelerini kontrol eder.
Gümrük İşletme Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları
Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Gümrük İşletme çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Gümrük İşletme okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:
Gümrük işletme meslek elemanları, genelde büro ortamında ve çoğu zaman masa başında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamı genellikle gürültüsüz, sessiz, düzenli ve kapalı alanlardır. Bazen de sahada açık alanlarda çalışmak gerekebilir. Kişi çalışırken ithalat ve ihracatçılarla, meslektaşlarıyla ve çalıştığı yerdeki diğer elemanlarla iletişim halindedir. Vardiyalı olarak çalıştıkları için geceleri ve hafta sonları da çalışabilirler. Diğer gümrük personeliyle ve ülkeye giriş ve ülkeden çıkış yapan insanlarla iletişim halindedirler.
Meslekte
Kullanılan Araç-Gereçler
1- Bilgisayar, daktilo, faks, teleks, hesap makinesi
2- Her çeşit büro aletleri, ordino, manifesto, beyannameler, irsaliye vb.
Gümrük İşletme Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Gümrük İşletme maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Gümrük İşletme maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Gümrük İşletme Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Gümrük İşletme bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Gümrük İşletme bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Gümrük İşletme dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Gümrük İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Borçlar Hukuku
- Finansal Analiz
- Genel İşletme
- Genel Muhasebe
- Gümrük Mevzuatı
- Gümrük Vergileri
- Hukuka Giriş
- İdare Hukuku
- İktisada Giriş
- İngilizce
- İşletme Matematiği
- İstatistik
- Kaçakçılığın Önlenmesi ve İzlenmesi
- Kambiyo Rejimi ve Dış Ticaret
- Makroiktisat
- Maliyet Muhasebesi
- Mikroiktisat
- Ticaret Hukuku
- Ticari İletişim
- Türk Dili
- Türk Dış Ticaret Rejimi
- Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar
- Uluslararası Taşıma ve Depolama
- Uluslararası Ticaret Hukuku
- Vergi Hukuku
Gümrük İşletme Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Gümrük İşletme KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Gümrük İşletme bölümüne son beş yılda toplam 11 kontenjan verilmiş ve mezunlar 88 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Gümrük İşletme Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Gümrük İşletme tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Arama ve soruşturma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalı.
2- Bilgisayar kullanabilmeli.
3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
4- Dürüst, güvenilir olmalı.
5- Ekip çalışmasını sevmeli.
6- Farklı kültürlere ilgi duymalı.
7- Gümrük ile ilgili hukuki mevzuata ilişkin bilgisi veya ilgisi olmalı.
8- Gümrük prosedürlerini ve politikalarını bilmeli veya öğrenmeye istekli olmalı.
9- Günlük değişikliklere uyum sağlayabilmeli.
10- Hızlı ve sağlıklı kararlar verebilmeli.
11 - İnsan, mal ve ürünleri inceleme ve değerlendirme becerisi bulunmalı.
12- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.
13- İstatistik, Hukuk, Sosyal Bilimler alanlarına ilgili olmalı.
14- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
15- Kişilerle iyi iletişim kurabilmeli.
16- Planlı çalışmayı bilmeli.
17- Sorumluluk sahibi olmalı.
Gümrük İşletme Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Gümrük İşletme yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Gümrük İşletme nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Gümrük İşletme iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
Gümrük İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?
YanıtlaSilAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Bilgisayar Teknolojileri
Borçlar Hukuku
Finansal Analiz
Genel İşletme
Genel Muhasebe
Gümrük Mevzuatı
Gümrük Vergileri
Hukuka Giriş
İdare Hukuku
İktisada Giriş
İngilizce
İşletme Matematiği
İstatistik
Kaçakçılığın Önlenmesi ve İzlenmesi
Kambiyo Rejimi ve Dış Ticaret
Makroiktisat
Maliyet Muhasebesi
Mikroiktisat
Ticaret Hukuku
Ticari İletişim
Türk Dili
Türk Dış Ticaret Rejimi
Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar
Uluslararası Taşıma ve Depolama
Uluslararası Ticaret Hukuku
Vergi Hukuku
Bu kadar ders al ve sonuç?