Görsel Sanatlar bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı di...
Görsel Sanatlar bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Görsel Sanatlar bölümü var. Aşağıda sırasıyla Görsel Sanatlar bölümü nedir, puan türü nedir, Görsel Sanatlar bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Görsel Sanatlar bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Görsel Sanatlar bölümü; dünyadaki çağdaş sanat gelişmelerini takip eden, bunları eğitim-öğretim programlarına yansıtabilen; resimden baskıresime, heykelden sanatta bilgisayar kullanımı ve multimedyaya kadar uzanan önü açık, disiplinlerarası bir program yapılanması içindedir. Program hem sanat stüdyo derslerinde hem de kuramsal derslerde seçmeli ders ağırlıklıdır. Öğrencilere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geniş yelpazeli bir eğitim olanağı sunar. Sanat çalışmaları, sanat tarihinden felsefeye kadar kuramsal bilgi ile desteklenir.
Görsel Sanatlar Bölümü Nedir?
Görsel Sanatlar bölümü sanatsal yaratma süreçleri içinde kendi sanatsal deneyimlerini yaratmaya yönelik özgün çalışmalar yapabilen sanatçı adaylarını yetiştiren bir lisans bölümüdür.
Görsel Sanatlar Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri
Eğitim süresi 4 yıl olan Görsel Sanatlar için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Görsel Sanatlar, SÖZ (SÖZEL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Görsel Sanatlar baraj puanı da 180 puandır.
Görsel Sanatlar Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları
Görsel Sanatlar mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Görsel Sanatlar mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:
Mezunlar, kişisel sanat atölyelerini kurarak, yapıtlarını üretmeye devam edebilir ve yurt içi ve yurt dışı galeri, müze, kamusal alanlarda yapıtlarını sergileyebilir, bienal, sempozyum, ve sanat festivali gibi etkinliklerde yer alabilirler. Mezunlar ayrıca, müze ve galerilerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi devlet dairelerinde, sanat danışmanı, kreatif direktör veya küratör olarak çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Mezunlar, lisansüstü eğitimlerini tamamladıkları takdirde devlet ve vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak görev alabilirler.
Görsel Sanatlar Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Görsel Sanatlar mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Biz, bölüm mezunlarının resim öğretmeni olduğunu varsayarak görsel sanatlar öğretmeninin görevlerinibelirteceğiz. Görevleri şunlardır:
1- Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur.
2- Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler.
3- Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar.
4- Kendisine ayrılan ders saatlerinde bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır.
5- Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar.
6- Öğrencilerin başarılarını değerlendirir.
7- Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur.
8- Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır.
9- Sorumlu olduğu atölye, laboratuvar, işlik vb. yerleri sürekli olarak eğitime hazır durumda bulundurur.
Bu bölümden mezun olan öğrenciler, resmi ve özel sanat kurumları, sergi salonları, müzeler, sanat organizasyon şirketleri, sanat fuarları, tanıtım sektörü, resim ve sanat galerileri, gazete ve dergiler, tiyatro, sinema, sahne sanatları, özel ve resmi kurum ve kuruluşlarda çalışabileceklerdir. Aynı zamanda bölüm mezunları sanatçı olarak da kendi atölyelerinde çalışabileceklerdir.
Görsel Sanatlar Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Görsel Sanatlar maaşları 4500-5500 lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Görsel Sanatlar maaşları 3500-5000 lira arasındadır.
Görsel Sanatlar Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler
Görsel Sanatlar bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Görsel Sanatlar bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Görsel Sanatlar dikey geçiş bölümleri şunlardır:
Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.
https://www.elizan.net/2020/08/dgs-bolumleri-2020.html
Görsel Sanatlar Bölümü Dersleri Nelerdir?
Görsel Sanatlar Programı, temel sanat kavramları, sanatsal teknik, yöntem ve gelişmeler, sanatta yaratıcı ve dinamik süreçleri takip eden, kurumsal sanat yönetimi, kurumsal sanat denetimi ve görsel sanatlarda bu kavramların uygulama ve sentezlerini, çeşitli problemlerin çözümüne, yönlendirilmesine, denetlenmesine, yönetilmesine ve değerlendirmesine yönelik çalışmaları kapsamaktadır. Derslerde teorik ve uygulamalı konular ele alınacak ve bunlar stüdyo çalışmaları ile desteklenecektir.
- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
- Bilgisayar Teknolojileri
- Çiçek Tasarımı
- Disiplinlerarası Stüdyo
- Desen I
- Fotoğraf
- Fotoğraf Stüdyo
- Görsel Sanatlar Tarihi
- Grafik Stüdyo
- Heykel
- İngilizce
- Metal Ahşap Heykel
- Özgün Baskı
- Resim
- Sanat Kavramları
- Sanat Tarihi
- Temel Sanat Eğitimi
- Türk Dili
- Türk Resim Sanatı
- Yazı ve Tipografi
Görsel Sanatlar Atamaları ve KPSS Taban Puanları
Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Görsel Sanatlar KPSS taban puanları için 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 atamalarına baktık. Görsel Sanatlar bölümüne son beş yılda toplam 4 kontenjan verilmiş ve mezunlar 67 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.
Görsel Sanatlar Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?
Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Görsel Sanatlar tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:
1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.
2- Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilmeli.
3- Ekip çalışmasını sevmeli.
4- El ve parmak becerisine, göz-el koordinasyonuna sahip olmalı.
5- Genel yeteneğe sahip olmalı.
6- Girişimci, yaratıcı olmalı.
7- İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeli.
8- İşine özen gösteren biri olmalı.
9- İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilmeli.
10- Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu olmalı.
11- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.
12- Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilmeli.
13- Planlı çalışmayı bilmeli.
14- Renkleri ayırt edebilmeli.
15- Şekilleri ve renkleri ayırt edebilme ve uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip olmalı.
16- Sevecen, hoşgörülü olmalı.
Görsel Sanatlar Okuyanların Yorumları
Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Görsel Sanatlar yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.
Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Görsel Sanatlar nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Görsel Sanatlar iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.
YORUMLAR